duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsFugarul Sorin Strutinsky, audiat de la Veneția prin videoconferinţă. La fel și...

Fugarul Sorin Strutinsky, audiat de la Veneția prin videoconferinţă. La fel și tovarășul său Radu Mazăre, dar de la Jilava

-

După ce, de curând, o instanță italiană a respins cererea României de extrădare a omului de afaceri constănțean Sorin Gabriel Strutinsky, acest condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare a fost audiat, pe 6 septembrie, de către judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, prin sistem de videoconferință.

Sorin Strutinsky a fost condamnat iulie 2020, de către Curtea de Apel Constanța, într-un dosar de trafic de influență și alte infracțiuni, dar n-a putut fi încarcerat, pentru că înaintea sentinței definitive a fugit din țară. A ales Italia, patria primitoare a infractorilor români. În prezent, este deținut într-o închisoare din Peninsulă.

Pentru audiere, tovarășul de infracțiuni al lui Radu Ștefan Mazăre și al lui Nicușor Daniel Constantinescu (ambii încarcerați acum în pușcării din România) a fost adus la sediul Tribunalului din Veneția.

Strutinsky a fost audiat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) din România într-un alt dosar (“Polaris”) decât cel în care este deja condamnat definitiv. Dosarul “Polaris” se judecă în faza de apel.

- Advertisement -

Afaceristul Sorin Strutinsky s-a predat de bunăvoie autorităților din Italia, la Bologna, pe 23 martie 2021. Inițial a fost plasat în arest la domiciliu, până la soluționarea definitivă a cererii de extrădare formulate de statul român.

Ulterior, autorităţile judiciare italiene au refuzat extrădarea lui Strutinsky în România şi au dispus executarea pedepsei acestuia într-un penitenciar italian, în care se află acum.

Sorin Strutinsky este vechi prieten cu actualii pușcăriași Radu Mazăre (primar independent al municipiului Constanța între 2000-2003, apoi PSD-ist în perioada 2003-2015) și Nicușor Constantinescu (președinte al Consiliului Județean Constanța între 2004-2014) încă din studenția lor, din a doua parte a anilor ’80, la Institutul de Marină, acum Universitatea de Marină Civilă (UMC), din Constanța.

- Advertisement -
Sorin Strutinsky la Bologna (Italia) / FOTO: Ziua de Constanța

11 termene, deja, în Dosarul “Polaris”

Cercetarea judecătorească a fost reluată, în acest apel la ÎCCJ, după o pauză de aproximativ trei luni.

Până în prezent au fost acordate 11 termene de judecată numai în faza acestui apel.

Noul termen a fost stabilit pentru data de 4 octombrie 2021, pentru depunerea concluziilor.

În cele aproximativ trei ore de audiere prin videoconferință de la Veneția, Sorin Strutinsky a încercat, bineînțeles, să demonteze toate acuzațiile Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și să arate că este nevinovat.

Tot prin sistem de videoconferință a participat la proces și Radu Mazăre, aflat în Penitenciarul Jilava (după ce a mai stat la București-Rahova și la Slobozia-Ialomița), unde execută o pedeapsă cu închisoarea de 9 ani. El a fost condamnat definitiv în dosarul retrocedărilor ilegale de la Constanța/Mamaia și are mai multe alte dosare în cercetare la DNA sau în faza de judecată (situație în care se află și prietenul pușcăriaș Nicușor Constantinescu).

În dosarul „Polaris”, Mazăre este condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare, în primă instanță.

Condamnările în primă instanță în dosarul “Polaris”

În dosarul “Polaris”, Sorin Strutinsky a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni de închisoare, iar Radu Mazăre a primit 9 ani și 10 luni ani de închisoare, ambele pedepse fiind – evident – cu executare.

Eduard Martin (patron al firmei de salubrizare Polaris Holding) a primit 5 ani şi 6 luni de închisoare, iar Gabriel Stan (viceprimarul lui Radu Mazăre) a fost achitat.

De asemenea, ÎCCJ a mai decis condamnarea în primă instanță a SC Polaris Holding SRL Constanța la o amendă penală de 1.000.000 de lei.

Tot în prima instanță, mai mulți funcționari ai Primăriei Constanța (la data faptelor), acuzați de “abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, au luat pedepse cu suspendare. Astfel, Tudorița ToleaDoru Aurelian Harpalete și Sorina Laura Oprea au fost condamnați la 2 ani și 6 luni cu suspendare, iar Alina Pavel și Ghiulnihal Mutalîp la 2 ani cu suspendare.

Sorin Strutinsky la Curtea de Apel Constanța / FOTO: Ziua de Constanța

Concluziile și acuzațiile DNA în cel mai recent dosar al tandemului Mazăre – Strutinsky

În rechizitoriul întocmit de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în dosarul SOTI Cable, se concluzionează, printre altele:

“În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip “mall”, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în municipiul Constanţa“.

De asemenea, în rechizitoriul de trimitere în judecată înaintat de DNA către instanță se arată:

„Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani.“ 

Mai mult decât atât, DNA arată că:

„În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane de lei. Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale“.
 
Dosarul “Polaris”, instrumentat de procurorii DNA, a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii (SRI), căci atunci încă se mai putea.

Trio-ul infracțional Mazăre („NERVUL”) – Strutinsky („MINTEA”) – Constantinescu („FORȚA”) / FOTO: Info Sud-Est

Dosarul în care Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv la Constanța

În iulie 2020, omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare de către Curtea de Apel Constanța. În primă instanță, în acest dosar, omul de afaceri fusese condamnat la 7 ani și 4 luni de închisoare.

În acest dosar, Sorin Strutinsky a fost trimis în judecată de procurorii DNA în martie 2015, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi instigare la spălare de bani în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky ar fi promis că-i va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009-2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile.

Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Sorin Strutinsky a mai fost judecat şi pentru faptul că în 2012 a pretins de la acelaşi denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de aceeaşi societate reprezentată de denunţător, în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Constanţa, pentru extinderea unei dane din portul Constanţa.

Firma respectivă a încasat, conform contractului de lucrări, aproximativ 5 milioane de lei, iar denunţătorul a renegociat cu Strutinsky, în ianuarie 2015, suma pe care acesta din urmă o pretindea, de la 10%, la 8%, respectiv de la suma de 500.000 lei la 400.000 lei.

Tot în 2012, Gabriel Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către aceeaşi societate (ca parte a unui consorţiu de firme), în baza unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere pe Canalul Dunărea – Marea Neagră şi pe Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari.

Consorţiul de firme din care făcea parte societatea denunţătorului a încasat preţul lucrărilor executate (12.744.039 lei şi TVA aferentă de 3.058.569,53 lei).

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma de 605.886,80 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii denunţătorului în conturile bancare a cinci societăţi indicate de Strutinsky.

În anul 2013, Sorin Strutinsky a pretins suma de 1.600.000 de euro de la denunţător, reprezentând un procent de 6% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea denunţătorului (parte a unui consorţiu), în temeiul unui contract încheiat cu Compania Naţională Administraţia Canalelor Navigabile S.A. Constanţa, pentru modernizare ecluze – echipamente şi instalaţii.

Ca şi la precedentele înţelegeri, Gabriel Strutinsky promitea să intervină la reprezentanţii companiei pentru respectarea obligaţiilor contractuale asumate.

În anul 2015, Sorin Strutinsky a mai pretins şi suma de 202.500 lei (care reprezintă 6% din valoarea facturilor încasate în 2014, în cuantum total de 3.375.179 lei).

Mandat de urmărire a condamnatului Sorin Strutinsky

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* După 5 chiuluri, PSD participă la ședința conducerii Parlamentului pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură. PNL-Cîțu cere ca votul să fie pe 1 octombrie, după Congresul partidului

* Acuzație bolnavă lansată de premierul Cîțu: „Dacă AUR a negociat cu USR-PLUS ca această campanie de vaccinare să fie încetinită?!“

* Cîțu a dat afară toți secretarii de stat ai USR-PLUS. „Eu nu știu ce interese ar reprezenta în ministere. Ale AUR? Ale PSD?”

* Orban nu se sperie de amenințările lui Cîțu: moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament joi, de la ora 16.00

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

3 COMENTARII

  1. Așa cum am subliniat și într-o explicație-foto din articol, Strutinsky (poreclit de către colegii de la Institutul-de-Marină… StruGURinsky, pen’căăă…, ca un brav-moldovean ce era, cammm… avea-mâna-format-pahar – Sic! – și, bineînțeles, ținea cu „Dinamo” la fotbal!!!) a fost, încă de la început, CREIERUL trio-ului care a ajuns să conducă orașul și județul Constanța, timp de 15 ani (200-20015, când, după ce plecase în America, cu un an înainte, PENALUL Constantinescu, președintele Consiliului Județean, și-a dat demisia de la Primărie și PENALUL Mazăre!), ABSOLUT-DISCREȚIONAR!!!

    De altfel, lui Sorin Strutinsky i se spunea șiii… „EVREUL” (!!!), nu neapărat pentru că provenea dintr-o familie de evrei-ucrainieni/ruteni din Bucovina (de fapt… este o întreagă poveste în legătură cu acest lucru, pe care… DOAR CÂȚIVA DINTRE NOI O ȘTIM CORECT!), ci pentru că era… EXTREM-de-INTELIGENT, CALM-și-CALCULAT, FOARTE-ÎNZESTRAT PENTRU AFACERI (legale sauuu… nu!!!), un… ADEVĂRAT GENIU-în-DOMENIU chiar: PĂCAT DE MINTEA-și-TALENTUL SĂU…, dacă NU ar fi intrat pe acest parcurs-INFRACȚIONAL (după ce a ajuns Mazăre primar, în 2000!) AJUNGEA DEPARTE… ÎN-LIBERTATE RĂMÂNÂND!!!

    Sorin, cu careee… am lucrat atâta-amar-de-vreme la săptămânalul „Contrast”, apoi la cotidianul „Telegraf” și la televiziunea S.O.T.I.-„Neptun”, NU ERA (DELOC!!!) UN BĂIAT RĂU (cel puțin până să nu se adâncească în afaceri-NECURATE…) și, ORICUM, era acela dintre cei trei patroni ai noștri cu care… TE ÎNȚELEGEAI CEL MAI BINE, DISCUTAI PE LOGICĂ, CU CALM, nu caaa… IMPULSIVUL, ÎNCĂPĂȚÂNATUL și adesea/MAI-MEREU… INFANTILUL (!) Mazăre, ori caaa… REPEZITUL-și-VIOLENTUL Constantinescu, care, totuși, TREBUIE – ! – s-o recunoaștem, aveau, chiar și ei…, cel puțin la început…, în anii ’90, și unele trăsături-de-caracter bune!!!

    De fapt, ca să fie CLAR: CHIAR… NE PARE (FOARTE!!!) RĂU DE FOȘTII NOȘTRI COLEGI-și-PATRONI (CEL MAI MULT DEEE… SORIN STRUTINSKY!!!), că au alunecat (ÎN-TIMP!…) atât de rău pe panta asta a INFRACȚIONALITĂȚII…, NU NE BUCURĂM (DELOOOOOC!!!) DE RĂUL LOR, dar… NU ESTE VINA NOASTRĂ CĂ AU AJUNS… UNDE-AU AJUNS, căci… AM LUCRAT ÎMPREUNĂ LA ZIAR ȘI LA TELEVIZIUNE, NU LAAA… ESCROCHERII-și-FURĂCIUNI!!!
    Asta e (situația)…!!!

      • O LĂMURIRE, probabil necesară:

        MARTORUL-DENUNȚĂTOR (acesta-i termenul-judiciar) în dosarul traficului-de-influență-etc., care a dus la condamnarea-DEFINITIVĂ a lui Sorin Gabriel Strutinsky de către Curtea-de-Apel Constanța, în iulie 2020, la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare, a fost… constănțeanul Mihai Dorin Lazia, nimeni altul decât fiul cunoscutului afacerist Lucian Lazia (și al Lilianei Lazia, fosta directoare a Bibliotecii Județene „I.N. Roman” din Constanța, decedată în 2011) patronul… cunoscutei (șiii… CONTROVERSATEI!) firme „ARGOS” S.A. Cernavodă, omul-de-afaceri care a construit un adevărat… imperiu-economic (este implicat în mai multe societăţi, cum ar fi „Sorena”, „Ecoprefconstruct”, „Betoane-şi-Prefabricate” şi „Nuclearmontaj-International” S.A. și deține și administrează Argos S.A., „Argos-Industrial” şi „Argos-Construcţii-Portuare”), a cărei valoare era estimată de către „Forbes”, în 2010, la circa… 50 de milioane de euro!!!
        Lucian Lazia a fost, înainte de 1990, inginer de construcții-navale, director al unei întreprinderi pe care, destul-de-curând după… AȘA-ZISA (!!!) „revoluție”, a reușit să o cumpere, beneficiind de un credit-bancar de circa… 1,5 milioane de dolari! În 1994, „Argos” S.A. a inaugurat, la Cernavodă,… primul șantier-naval INTEGRAL-privat din România! S-a dezvoltat apoi de-a lungul timpului, mai ales cu ajutorul… PRIETENILOR-POLITICI: a fost un apropiat al… P.S.D.-ului (!!!) și a susținut în-mod-constant candidații P.S.D. la Primăria orașului Cernavodă. Totuși, nașul-de-nuntă al lui Lazia este… unul dintre cei mai mari dușmani, de atunci, ai P.S.D.: Stelian Duțu, celebrul-politician F.S.N.-apoi-P.D., fost (în perioada 200-2004) președinte P.D.-ist al Consiliului Județean Constanța. Asta arată că familia Lazia a „jucat” cu mai toate partidele-IMPORTANTE, cotizând-CONSISTENT, de altfel, în campaniile electorale, către… toate acestea: de exemplu, 35.000 lei și 10.000 de lei către P.S.D. și, respectiv, P.N.L. (în 2008, bani de la „Argos” S.A.), iar „Argos-Industrial” a donat către P.D.L. 100.000 de lei, în 2007 şi 2008.
        Cert este că familia Lazia a reușit să se descurce bine în toți acești ani, indiferent de cine a fost la putere. Dovadă stau contractele câștigate de la diverse instituții de stat. „Argos” a câștigat, de pildă, licitația pentru refacerea stațiunii Costinești, distrusă de inundațiile catastrofale din 2005 și 2006. Firma a construit și portul-turistic din Mangalia, o investiție cu fonduri europene. În 2010, firma a construit câteva blocuri-turn în cadrul programului „Locuințe-pentru-Tineri“, inițiat de primarul Constanței, Radu Mazăre. Lucrurile nu au mers prea bine, pentru că a venit criza, iar reprezentanții societății au fost nevoiți să facă eforturi pentru a vinde toate apartamentele.
        În 2013, Lazia a câștigat, prin firma „Sorena” S.A., un contract cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța S.A. (C.N. A.P.M.C. S.A.) pentru repararea navelor pe care aceasta le avea în dotare, în valoare de 750.000 de lei. Însă A.P.M.C. a ajuns să dea în judecată „Argos”, pentru recuperarea unei sume de aproape 640.000 de lei, reprezentând contravaloarea debitelor-res­tante, precum şi penalităţi de întârziere, bani de recuperat ca urmare a unui contract de utilizare a infrastructurii-portuare şi de prestări-servicii-specifice în relaţiile cu armatorii. Firmele controlate de Lazia au lucrat și pentru Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, dar au avut contracte și cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța. Familia Lazia deținea, prin una din firmele pe care le controlează, porturile din Cernavodă, Medgidia și Murfatlar.
        Dar probabil că cei mai mulți bani au fost câștigați de „Argos” S.A. de pe urma… cvasi-monopolului (!!!) pe(ntru) lucrările de întreținere-consolidare-și-modernizare/dezvoltare la Canalul Dunăre – Marea Neagră (Canalul Cernavodă – Agigea-Constanța și Canalul Poarta Albă – Midia-Năvodari), adică efectuate pentru Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile (C.N. A.C.N. S.A.)!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -