Generalul în rezervă Florin Mihalache, fostul director adjunct al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a fost prins în flagrant de procurori în timp ce-i cerea unui om de afaceri mită ca să „rezolve” niște procese ale acestuia, anunță Direcția Națională Anticorupție (DNA), printr-un comunicat, fără a-l nominaliza pe suspect.
Ofițerul a pretins de la afaceristul respectiv un autoturism de lux – Audi Q8 sau un BMW X7, la alegere! În schimb, promitea că-l va „convinge” pe un alt om de afaceri să renunțe la mai multe litigii comerciale inițiate împotriva celui care trebuia să dea mita.
Procurorii l-au reținut pe fostul număr 2 al STS pentru trafic de influență și spălare de bani.
Generalul Florin Mihalache a fost adjunctul STS în perioada 2001-2005, când președintele țării era Ion Iliescu.
Comunicatul DNA
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 12 ianuarie 2022, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– trafic de influență;
– spălare a banilor.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada august 2021 – ianuarie 2022, inculpatul ar fi pretins, în mod repetat, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză) inițial un autoturism de lux ulterior contravaloarea acestuia, de 75.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra unui alt om de afaceri cu care martorul avea mai multe litigii comerciale, în scopul stingerii acestora.
Concret, «intervenția» inculpatului trebuia să se finalizeze cu încheierea unei tranzacții privind stingerea tuturor litigiilor aflate pe rolul instanțelor din București și achitarea de către una dintre societățile controlate de omul de afaceri către societatea martorului a unor datorii în cuantum de aproximativ 1.500.000 euro.
Pentru a disimula proveniența sumei pe care ar fi urmat s-o primească pentru «serviciile» sale, la data de 06 ianuarie 2022, inculpatul ar fi încheiat cu martorul un contract fictiv de împrumut.
În contextual menționat mai sus, la data de 12 ianuarie 2022, inculpatul ar fi primit cei 75.000 de euro pretinși, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
La data de 13 ianuarie 2022, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”