De câți bani ai nevoie pentru o vacanță la mare, în România, în vara 2022?

0
1115

Deși încă suntem în plină iarnă, iar contextul din România nu este unul ideal, marcat semnificativ de pandemie, nu este prea devreme pentru a ne gândi la vacanța de vară. Se pot face deja planuri pentru o vacanță la mare pe litoralul românesc, agențiile de turism promovând acum oferte de tip early booking la prețuri prietenoase.

Inflația este o realitate în economia actuală, așadar ne putem aștepta pentru această vară la prețuri ușor mai ridicate decât cele din anul 2021. În plus, criza din domeniul sănătății publice a pus presiune pe afacerile din turism, iar în puținele momente de funcționare optimă se caută obținerea de venituri cât mai ridicate.

Dacă rezervi din timp, ai opțiuni destul de prietenoase. Totul depinde de perioada din vară în care vrei să mergi la mare, de stațiunea aleasă, dar și de nivelul hotelului / pensiunii / apartamentului în regim hotelier ales. Mai mult decât atât, bugetul necesar este influențat și de alte opțiuni – vei alege pensiune completă, all-inclusive sau vei lua masa la restaurante, la fast food-uri, la autoserviri ori vei găti pe cont propriu în bucătăria utilată din apartamentul închiriat? Diferențele de cost pot fi semnificative.

În principiu, o cameră dublă la mare costă 100–300 lei/noapte la un nivel mediu, în mai toate stațiunile românești. Media este formată desigur și din extreme.

La o simplă căutare pe o agenție de turism online pentru un weekend din luna iulie 2021, prețurile încep de la aproximativ 250 lei/noapte în Mamaia și ajung până la peste 2.000 de lei/noapte pentru apartamente ultra lux.

Dacă se alege însă Eforie Nord în aceeași perioadă, prețurile încep de la 150 lei/noapte, iar până în 200–300 de lei/noapte există o mulțime de oferte foarte atractive, cazare la nivel superior de calitate.

Când socotești de câți bani ai nevoie pentru bugetul de vacanță de vară 2022 pe litoralul românesc, nu uita să adaugi și partea de transport, dar și distracția, sezlongurile și alte atracții de la Marea Neagră – poate plimbări cu vaporașul, sporturi pe apă, scufundări. Anul acesta, între 7 și 10 iulie este programat și festivalul de muzică Neversea la Constanța, perioadă în care este de așteptat ca prețurile pentru cazare să fie foarte mari în această zonă, inclusiv în stațiuni.

Dacă timpul îți permite, cel mai bine alegi o vacanță la mare în timpul săptămânii (duminică – vineri), când prețurile sunt mult mai reduse decât în weekend-uri. Ai parte și de mai puțină aglomerație pe plajă! Strict pentru cazare, ideal este să ai cel puțin 200 lei/noapte pentru o cameră dublă și un buget asemănător pe zi pentru mâncare și mici cheltuieli. Poți compara prețurile pe mai multe site-uri, poți analiza ofertele la agenții de turism online, dar și direct la hotelieri – unii oferă discounturi pentru rezervările directe. Dacă este cazul, tot pe internet poți să-ți suplimentezi și bugetul de vacanță, credite online poți obține de la IFN-uri extrem de repede, perfect pentru a profita acum de cele mai bune prețuri pe litoral 2022 în regim early booking.

Pentru transport, ai putea găsi și alte variante decât mașina personală: cu trenul (există o mulțime de trenuri de stat și private, spre mare, pe timpul verii), în sistem car sharing sau chiar cu avionul (o cunoscută companie de zboruri a anunțat recent noi curse pe rutele Cluj-Napoca – Constanța și Oradea – Constanța).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here