EXCLUSIV. „Japca” lui Dragnea. Românii, îngropaţi de taxe. Cazul Tecuci

0
457

Primarului Tecuciului – municipiu cu sub 40.000 de locuitori – probabil că e în Top 10 primari din România ca venit lunar. Constantin Hurdubae  (în imagine, alături de tovarăşii săi din primărie, la mitingul PSD „împotriva abuzurilor din justiţie”, din 9 august) încasează lunar nu mai puțin de 12.350 lei (aproape 3.500 de euro), adică aproape cât încasează primarului Iașului (municipiu cu peste 318.000 locuitori) sau primarul Timișoarei (municipiu cu peste 308.000 locuitori). Mica urbe gălăţeană se scufundă în sărăcie, cu o populaţie îmbătrânită şi cu mulţi localnici alungaţi la muncă în străinătate, dar mahării oraşului o duc tare bine. Care să fie reţeta îmbogăţirii lor? Simplu: taxe peste taxe, mărite şi chiar inventate pe lângă lege.

Tecuciul poate fi caz-şcoală pentru ce-ar putea trăi România dacă alde Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă sau alte parascovenii politice vor pune mâna definitiv pe ţară. Reţeta lor e infailibilă: ţine lumea în sărăcie şi apoi „mulge-o” de bani. De ce? „Pentru că putem”. Sau, după ultima declaraţie a lui Liviu Dragnea, pentru că putem să-i luăm banii „cu japca”.

Astfel, anul 2019 le va aduce locuitorilor din orașul Tecuci, județul Galați, o avalansă de taxe noi și impozite majorate. Pentru anul fiscal 2019 impozitele și taxele locale se majorează cu rata inflației de 1,3% față de cele prevăzute în anul fiscal anterior. Şi aşa cum reiese din declaraţia sa pentru radio Lider Pro FM, primarul PSD Hurdubae stoarce de unde poate, „pentru că poate”:

„Nu suntem un oraș cu o industrie deosebită. Cel mai mare angajator nu depășește 700 de angajați în lunile de vârf. Mai sunt câteva bussinesuri cu 70-80 de angajați, ca de exemplu secțiile de croitorie, făbricuțele de muștar, de bulion și ketchup. Dacă visăm că vor veni investitori străini…”

Cu toate acestea, conducerea Primăriei Tecuci, le pregătește tecucenilor taxe noi și majorări de taxe și impozite, unele chiar cu încălcarea legislației.

La capitolul Taxe locale speciale, sunt introduse pentru 2019 două taxe privind parcările publice din municipiul Tecuci, astfel:

 • taxă abonament lunar parcare publică – 400 lei (botezată de tecuceni „Taxa Hurdubae”);
 • taxă abonament anual parcare publică – 4.500 lei.

O altă noutate în materie de taxe este taxa pentru oficierea căsătoriei în afara sediului Primăriei sau a Serviciului de stare civilă, indiferent de domiciliile viitorilor soţi , taxă pentru care viitorii miri vor achita 500 lei.

Tot la capitolul taxe noi, se regăsesc:

 • taxă eliberare copii „conform cu originalul” după Registrul Agricol – 10 lei taxă fixă + 6 lei/pagină;
 • taxă viză anuală transport în regim de taxi şi a copiei conforme pentru transportul în regim de închiriere – 350 lei/auto;
 • taxă utilizare infrastructura de reţele – 5 lei/ml/an.
 • Conform proiectului pe 2019, vor fi majorate o serie de taxe speciale și anume:
 • taxa eliberare copii după documente existente în arhivă – creşterea va fi de la 2 lei/pagină în 2018, la 6 lei/pagină în 2019;
 • taxa eliberare copii după documente existente în arhivă conforme cu originalul – creşterea va fi de la 5 lei/pagină la 20 lei taxă fixă, la care se adaugă 1 leu/pagină;
 • taxa eliberare copii „conform cu originalul” după Registrul Agricol din perioada 2015-2019 – creşte de la 6 lei/pagină la 10 lei taxă fixă + 8 lei/pagină.
 • taxa pentru foc de artificii, care creşte de la 116 lei/ 5 minute la 120 lei/5 minute.
 •  taxa de salubrizare nu este ocolită de majorare. Aceasta urmează să crească de 2,14 ori!
 • Pentru persoanele fizice, taxa de salubrizare urmează să crească de la 7 lei, cât a fost pe parcursul anului 2018, la 15 lei pentru anul 2019. Peste DUBLU!
 • În cazul persoanelor juridice, taxa de salubrizare va creşte de la 10 lei la 20 lei pentru societăţile fără salariaţi şi de la 17 lei la 25 lei pentru societăţile cu cel puţin un salariat. Deci tot cam DUBLU!
 • Taxa urmează să crească de 2 ori pentru societăţile fără salariaţi şi de 1,4 ori pentru cele cu cel puţin un salariat.
  Încă un detaliu important: la începutul anului 2018, taxa de salubrizare a fost deja majorată de la 4 lei/persoană fizică/lună la 7 lei.

Parcare la preţ de Capitală

La finele verii anului 2018, șoferii din Tecuci au primit din partea municipalității cadou o taxă de parcare rezidențială de 135 lei/lună, dar și o taxă de parcare de 2 lei/oră, la preş de Bucureşti.
Vestea noilor taxe sau majorări de taxe și impozite a stârnit reacții și din partea societății civile dar și din partea opozanților politici ai coaliției PSD-ALDE.
Prima reacție a fost a fostului consilier județean al PNL, Adrian Liviu Butunoi: „Primarul Tecuciului, Constantin Hurdubae, a „calculat”, a „cântărit” și s-a gândit că tecucenii trăiesc ca-n sânul lui Adam și le-a pregătit CADOURI de sărbători: vrea să introducă două taxe pentru parcările din Tecuci începând cu ianuarie 2019: o taxă abonament lunar parcare publică de 400 lei sau, la alegere, pentru cei care își permit o taxă abonament anual parcare publică de 4.500 lei. Din ianuarie, salariu minim brut este anunțat la nivelul de 2050 lei. În buzunar, adică net, ajung doar 1.247 lei. Din salariul de 1.247 lei, primarul Hurdubae vrea 400 de lei/lună sau chiar 4.500 lei/an pentru parcări.”
Liderul liberalilor tecuceni, Lucian Costin, și-a exprimat îngrijorarea și dezacordul privind noile taxe propuse de PSD la Tecuci:

„Într-un oraș mort din punct de vedere economic, într-un oraș în care statul are mai mulți angajați decât mediul privat, într-un oraș din care tinerii aleg drumul pribegiei, orice majorare de taxe este împotriva logicei normale. PNL respinge cu fermitate toate taxele nou introduse și solicită micșorarea tuturor taxelor locale la nivelul minim prevăzut de Lege. Sperăm că așa cum s-a întâmplat în data de 05.12. 2018 în Camera Deputaților, Opoziția de la Tecuci să fie unită pentru a bloca orice demers împotriva tecucenilor, să fie unită pentru a bloca orice demers întreprins de nociva administrație PSD- Hurdubae.”

Taxe desfiinţate în România, înfiinţate la Tecuci

Din 18 aprilie 2018, este în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 223/2017 pentru modificarea şi abrogarea unor acte normative care cuprind prevederi referitoare la taxe şi tarife. Hotărârea, publicată în Monitorul Oficial nr. 268/2017, vine în aplicarea Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Prin aceasta, au fost eliminate o serie de TAXE EXTRAJUDICIARE DE TIMBRU, astfel:

Conform Hotărârea Guvernului nr. 223/2017, nu se mai achită taxe pentru:
– eliberarea actului de identitate;
– eliberarea primei cărţi de identitate, la împlinirea vârstei de 14 ani;
– eliberarea cărţii de identitate persoanelor care au dobândit/redobândit cetăţenia română şi care depun cererea pentru eliberarea primului act de identitate la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia locuiesc;
– eliberarea unei noi cărţi de identitate în cazuri precum expirararea termenului de valabilitate, modificări de date personale, adresă, CNP, deteriorarea actului de identitate, pierdere, furt, modificarea imaginii faciale, schimbarea de sex, precum şi la preschimbarea actelor de identitate care nu se mai emit, dar sunt valabile. La fel şi pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate pentru persoana internată într-o instituţie sanitară şi aflată în una din situaţiile menţionate;
– pentru înscrierea menţiunii de stabilire a reşedinţei în actul de identitate.
– pentru eliberarea cărţii de identitate provizorii
– taxa pentru restabilire, la cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care doresc să-şi schimbe domiciliul în România se prezintă la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe a cărui rază teritorială este situat imobilul unde îşi stabilesc domiciliul, unde depun Cererea pentru eliberarea actului de identitate ca urmare a schimbării domiciliului din străinătate în România

Ei bine, cu toate acestea, în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale la Tecuci, pentru anul fiscal 2019, sunt prevăzute:

taxe pentru eliberarea cărții de identitate (7 lei) și a cărții de identitate provizorii (1 leu), dar și taxe în cuantum de 8 lei pentru acte de stare civilă (certificat de naștere, căsătorie, deces).

L-am întrebat pe viceprimarul municipiului Tecuci, Dănuț Pintilie, care sunt rațiunile majorării unor taxe și introducerii unor taxe noi. „Nu se majorează nicio taxă în anul 2019” a spus viceprimarul Tecuciului. Însă răspunsul viceprimarului este în contradicție cu Proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul fiscal 2019, afișat pe site-ul primăriei.

Aida ZAHARIA (corespondenţă de la Tecuci)

Sursa foto principal: Telegraf-expres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here