luni, martie 4, 2024
AcasăEconomieEvazionistul

Evazionistul

-

POVEȘTI LA GURA SOBEI (9)

Această poveste am publicat-o pe 6 octombrie 2017, deci e destul de recentă. Ministru de Finanțe era ÎPM Varujan Vosganian (Înalt Prea Miruitul). Deodată i s-a năzărit să ne impoziteze pătrunjelul din grădină, penele de pe gâscă, oul de sub cloșcă, vișinele din vișinată, corcodușele din pârleaz… tot, tot, tot.

Tocmai dădeam o raită pe la Brădiceni, așa că m-a trăsnit un gând vinovat: ce-ar fi să fac evaziune, uite-așa, în ciuda lui Fosganian?

Așa îi zicea o bătrânică de pe ulița mea, o mămăiță care-mi amintea de bunică-mea – Baba -, care-mi spunea: „Ehei, o să vezi tu ce-o să-i facă Vorbaciov lu’ nenorocitu’ ăsta”, nenorocitu’ fiind Ceaușescu. Și eu îi ziceam: „Gorbaciov!”, iar ea: „Așa, Vorbaciov”. „Taci, Babă, că te bagă la beci!”, strigam la ea, să fiu sigur că nu aude altceva. Iar ea, la cei aproape 90 de ani: „Mă bagă pe dracu’! O să-mi ia pătrunjelu’ din grădină, aia o să-mi facă!”

- Advertisement -

N-am înțeles eu de ce pătrunjelu’ și nu păstârnacu’. Dar acum știu: Baba era vizionară, aștepta turismul decembrist al lui Vorbaciov și, peste ani, descălecatul la Finanțe al lui Fosganian.

Așadar, povestea din urmă cu 15 luni, postată atunci pe Facebook, cu poză cu tot.

Evazionistul

Fac evaziune. Fac evaziune la greu. De dimineață adunai ouăle din cuibare, opt la număr – ouăle, nu cuibarele. Patru lei, Vosganiane, îți dădui gaură la buget! Cotcodac, cotcodac, și banii rămaseră la mine.

- Advertisement -

Fac evaziune fără măsură. Mersei în grădină și luai leuștean pentru ciorbă, plus o mână de pătrunjel pentru fasole. De unde fasole? Tot din grădină, dar asta a fost culeasă prin august. Reține, Vosganiane: nicio lețcaie la buget!

Fac evaziune non-stop. Deși e octombrie, găsii multe pătlăgele micuțe, gen Cherry, prin rămășițele vegetației tomnatice. Astea-s dintr-alea care răsar singure, din semințele căzute anul trecut. Sunt deosebit de gustoase. Crezi, Vosganiane, că dădui buzna să plătesc vreo taxă? Aș! Mâncai și roșiile, rămăsei și cu banii în buzunar.

Fac evaziune cum respir. Uite, culesei un coș de mere, trei pere și câteva gutui – ultimele din acest an. Câștigă și bugetul ceva din bogăția asta? Zero împușcat, Vosganiane!

Fac evaziune ca un infractor înrăit. Mâine adun varza, s-o punem la murat, în putină, pentru iarnă. Taxe – ioc.

Cu nucile ai scăpat mai ușor, Vosganiane. Anul ăsta nu s-au făcut nici de gust. Le-a lovit gerul la floare, în aprilie. Pe partea asta n-a fost rost de evaziune. Dar crede-mă, Varujane, anul trecut am făcut o căruță de nuci. Iar Fiscul nici n-a știut de ele.

Ceapă, usturoi, morcovi, cartofi – de toate am făcut. Zacuscă de-aia bună. Bulion și zarzavaturi. Dulcețuri și compoturi. Tu-ți dai seama, Varujane, câtă evaziune?

Și, hai să ți-o zic pe aia tare: am făcut și câteva căzănele. Plus vinișoru’ pus deoparte. Mai mănâncă omul, dar mai și bea. Astea-s d’alea, grele, cu impozite și accize. Pe hârtie, Varujane, că banii au rămas la mine. Hai noroc și sănătate!

Gata, acum vă las, că vine un prieten să-mi aducă niște castane, din pădurea lui de la Tismana. Le fierb și le consum cu o bârdacă de must. Poate și coc vreo câteva, Vosganiane. Ghinion: nu-ți dau niciun impozit. Nici pentru castane, nici pentru must.

Îți promit, Vosganiane, că la anu’ produc și mir, dar impozit tot n-o să plătesc! Aflu rețeta și fac un butoi de ulei sfințit. Știu, e mult, dar și voi sunteți mulți. Ați umplut Parlamentul cu oameni nevinovați care au nevoie de mir. Trebuie să vă ungeți din cap până la tălpi, Varujane, că nu e joacă! Sunteți expuși, vă dă târcoale banu’ – ochiul dracului. Doamne ferește, vine Codruța și vă ia…

Ai mai pomenit, Vosganiane, un evazionist atât de înrăit? Cu indivizi ca mine, de unde-o să vă mai plătiți voi atâtea pensii nesimțite? Și de unde-o să mai luați șpăgi de zeci de milioane?

Asta e, Vosganiane, pofta-n cui! Va trebui să vă mulțumiți cu șpăgi de un milion de euro, cel mult două, că vremurile-s grele. Nu-i ușor nici pentru voi să guvernați într-o țară de evazioniști…

Citiți și alte povești la gura sobei:

8. Cârja

7. Ulița cu garduri de ulucă

6. Căsuța din poveşti

5. Coricovul

4. Dudul

3. Primiți cu Moș Crăciun?

2. La săniuș

1. Pițărăul

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Dintre balaciții cu mir in cap şova n-a fost norocos.A cunoscut mobilierul parnaii pana i s-a dizolvat completul.Acum e acasa.S-ar zice ca mirul si-a facut efectul mai tarziu.Dar la vosganian a fost mir cu efect maxim -deodata faptele lui au disparut si vosganian e mai curat si mai uscat.Vosganian a vrut sa numere cu mana ouale de sub closca pt calculul impozitului si a nimerit la ouale lui adi nastase!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -