miercuri, februarie 28, 2024
AcasăOpiniiEDITORIAL CRISTINA ȚOPESCU: E rândul nostru să le râdem în nas!

EDITORIAL CRISTINA ȚOPESCU: E rândul nostru să le râdem în nas!

-

Serviciile secrete, de când lumea, peste tot, fac si desfac. Când se întâmplă să mai stea deoparte, rar, cred, teoriile conspirației le au, oricum, ca vedete incontestabile. Pentru că vând bine, sălile sunt arhipline la filme cu spioni. Netflix-ul, asemenea.

Și mie, recunosc, îmi plac cel mai mult. Nu mă încântă, însă, deloc amestecul lor în treburile noastre. Iar votul e treaba noastră. Nu mă întelegeți greșit, nu acreditez aici ideea că serviciile își bagă nasul în alegerile astea. Nu exclud, dar nici nu alimentez teoria asta. N-o fac pentru că nu am informații din atâtea surse credibile, încât să cred, fără putință de tăgadă, în teoria asta.

Sunt comentatori care par convinși sau, în orice caz, vor să ne convingă pe noi că degeaba mergem la vot și că lucrurile se decid, de fapt, peste capul nostru. Așa se face demobilizarea electoratului, e o tehnică de manipulare banală. Iar unii o întrebuințează cu dezinvoltura celor obișnuiți să ne creadă pe toți o masă de manevră, deci de proști.

- Advertisement -

De ce o fac? Rațiunile sunt la fel de banale ca tehnica folosită: interese personale, bani, jocuri meschine de putere, nimic sofisticat. Comentatori și comentatori care vin, neobosiți, cu tot felul de teorii… vă las pe voi să interpretați puncte-punctele. OK, dar să zicem că așa e, că ni s-ar pregăti ceva. Singurul lucru pe care nicio structură de informații nu-l poate controla sută la sută, în ciuda informațiilor pe care știe să le aibă despre oricine și orice, e impredictibilitatea naturii umane. Nici măcar a propriior agenți, de atâtea ori. Darămite a milioanelor de noi, masele?

Cine ar fi crezut, acum 5 ani, că Iohannis avea o șansă reală ? A gafat cu celebrul „ghinion”, mai mult decât amendabil, nu părea un lider charismatic, s-a scos cât de cât apoi cu „decât să fiu mârlan, mai bine pierd”. Per total, totuși, suntem siguri că, la final, ar fi ieșit pe plus? Pe Iohannis l-au făcut președinte ticăloșia PSD-ului față de diaspora și, nu mai puțin, Ponta cu aroganța lui. „Micul Titulescu” a ales să fie mârlanul care n-a vrut să fie Klaus, iar la asta s-a adăugat, extra bonus, prostia crasă a lui Dragnea&co. Ei ne-au „iluminat”. Diaspora s-a trezit prima, după care tot ea ne-a trezit și pe noi, românii din țară. A fost un moment de grație, iar beneficiarul, nimeni altul decât candidatul sobru, auster, fără abilități cu care să inspire și să extazieze masele. Mult le mai datorează președintele românilor noștri din afara granițelor, enorm!

Revolta diasporei și efectul ei de domino înăuntrul țării au fost elementul-surpriză pe care nici măcar vreun Mossad sau vreun CIA nu l-ar mai fi putut controla, de și-ar fi propus să facă asta.

- Advertisement -

Am folosit exemplul prezidențialelor de acum 5 ani doar ca să înțelegeți că noi putem fi mai puternici decât ei, din când în când.

Acum, toate previziunile dau o prezență la vot mai mică decât la europarlamentare. Atunci a fost un vot încărcat de ură pentru Dragnea. Între timp, ura s-a mai diluat. I-au luat locul miștoul și zeflemeaua, căci cum altfel puteam reacționa în fața unui munte de ignoranță și prost-gust? Unor munți, de fapt, că au fost mai mulți. Invidioși Carpații noștri, și ei, pe o asemenea altitudine a prostiei! Numai că, vedeți, doar sentimentele viscerale pot mobiliza masele: ura, iubirea. Iar serviciile știu asta. Nu cred c-am mai urât post-Dragnea, cât am râs. Am râs cu obidă, dar am râs.

Nu ne mai stăpâneste acum aceeași revoltă, ne-am relaxat puțin, a dat Domnul și guvernul de analfabeți a căzut.

Dar acum ce vrem? Vrem ca partidul care ne-a gazat și ne-a călcat în picioare demnitatea să nu platească, să nu se ducă, să nu se tot ducă și să ne lase??? Îl  lăsăm să ajungă în turul 2?

Iar dacă vreun serviciu sau altul (că avem destule!) ar favoriza sau bara intrarea în turul 2 a vreunui candidat, numai noi, ieșind la vot mult mai mulți decât ne-au „măsurat” ei, numai noi putem să-i dejucăm orice plan. Doar noi trebuie să ne decidem conducătorii, e dreptul nostru sacru. Pentru că, dacă și o dată la 4 sau 5 ani, putem fi teleghidați, am fi o nație slabă. În vreme ce noi am demonstrat deja că să nu dea Dumnezeu să ne enervăm!

Zic să ne enervăm și acum! Să nu-i lăsăm pe cei care ne-au furat, ne-au lovit și râs în nas să aibă acces la marea finală în care noi ne hotarâm președintele E rândul nostru să le râdem în nas. La vot, națiune!!!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

21 COMENTARII

  • Asta se intampla acum 7 ani, domnule, cand am crezut ca Ponta va reforma partidul. M-am pacalit. Am scris asta de nu stiu cate ori. Sunt un om cu multe valori de stanga, cred ca indiferent ce partide sunt la putere, avem nevoie si de politici sociale care sa ajute oamenii defavorizati. M am lamurit repede ca nici Ponta, nici PSD nu sunt interesati de asa ceva si am plecat dupa 5 luni. Nu am ridicat in slavi PSD niciodata, in niciun fel. Nu ridic in slavi niciun partid, sunt atenta mai curand la oameni si la buna lor credinta decat la partide care sunt, toate, eterogene. Critic psd inca din vremea lui Ponta, nu mai zic de cand cu Dragnea si Dancila. Dvs vorbiti de acum 7 ani. Iar eu, da, sunt un om de stanga in multe privinte, preocuparile mele sunt de asa natura si traiesc la fel, nu ca milionarii din psd.

   • RESPECT, Cristina Țopescu, pentru această atitudine/poziționare/abordare !!!
    (Șiii… Vă spune asta un om… „DE-CENTRU-DREAPTA”-ULTRA-CONVINS-si…-CONSTANT, daaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!)

   • Multumesc pentru reactia d-voastrã civilizatã si la obiect. Sincer, nu speram sã-mi rãspundeti. L-am apreciat pe tatãl d-voastrã ca om si profesionist, dar am fost surprins când am aflat cã fiica unui „liberal” se înscrie în PSD. Ce-i drept, copiii fac ce le dicteazã convingerile si constiinta ; nu au obligatii doctrinare vis-à-vis de pãrinti.
    Cum facem parte din aceeasi generatie, mi-as fi dorit ca oamenii de calitatea d-voastrã sã evite – cu orice pret – ciuma rosie !
    Cât despre calitatea umanã a liderului de partid (recte Monta) în care v-ati pus sperante de integritate si progresism, no comment…
    În fine, m-a surprins cã – având valori de stânga clar exprimate – scrieti pe site-ul unui ziarist cu convingeri nedisimulate de dreapta si pentru care am o deosebitã consideratie.
    Succes amândurora în speranta cã jurnalismul de calitate va triumfa în România.

 1. Prezenta la vot in nDIASPORA este masiva si depaseste toate asteptarile.Hai ca se poate ! Sa facem la fel si in tara si sa ne prezentam masiv la vot .No hai …la vot ca sa le aratam ca nu suntem prostii si sclavii CIUMEI ROSIE ! Si sa le ridem in fata !

 2. Antenista asta cu aere de inteligenta raspindeste si ea prostia ca PSD va plati neajungind in turul 2. Cu ce va plati? Forta PSD depinde de milioanele de indobitociti votanti PSD. Cind vor avea un sef votabil se va ridica din nou. Iar asta se va intimpla cind Viorica va fi schimbata pentru ca nu a ajuns in turul 2 si dupa ce guvernul prezent se va eroda inevitabil. Iar responsabil va fi Barna pentru raspindirea smecheriei cu turul 2 fara PSD.
  Cine va cistiga din smecheria asta? Barna, USR si bineinteles PSD. Doar ca PSD va cistiga ulterior dupa ce va vi schimbata Viorica pentru ca nu a ajuns in turul 2.

 3. Buna ziua,

  As dori o parere argumentata serios si cat mai real cu putinta in privirea alegerii viitorului presedinte al Romaniei.
  Mentionez ca nu stiu si nu cunosc deloc bine fenomenul acesta numit ,,politica”, decat ceea ce citesc prin presa si vad la tv, aceasta din urma cand am putin timp sa ma uit la tv. Asadar, mai pe scurt ar fi intrebarea:

  Eu cu cine votez?

  Fiindca sunt constient ca fiecare vot conteaza, al meu, al tau, al nostru al tuturor cu drept de vot.
  Multumesc anticipat si astept pareri clare si sincere pentru a alege cat mai corect persoana potrivita pentru viitorul mandat la Cotroceni.
  Toate cele bune tuturor.

  • Conteaza doar 4 candidati : presedintele Iohannis, Dan Barna, Theodor Paleologu si dancila. Dat fiind nenorocirile pe care le-a facut psd, dancila iese din discutie. Cei 3 sunt toti de dreapta si combat psd, asadar dati cu banul!

   • Da, DARRR…, in afara de Iohannis (care este SIGUR de castigarea primului tur !), NUMAI (!!!!!!!!!!!!) Dan Barna are sanse sa o intreaca pe Dancila, pentru a se inregistra PREMIERA unui tur-doi de „prezidentiale”… FARA „CIUMA-ROSIE” !!!

    Asadar, ca sa votam RATIONAL (!), votul nostru sa fie (CU-ADEVARAT !) UTIL (!!!), sa NU … „STRICAM” (!!!) votul pe Paleologu, caci EXACT acele voturi IROSITE (!) ale „CENTRULUI-DREAPTA” pot aduce in „finala” pe Dancila sau pe Diaconu !!!

    DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ?!!!

  • Cand ai vazut tot „curcubeul” ce promite si ce face iti pui intrebarea „Nu sunt turmentat, dar eu… Eu pentru cine votez? ” (un cetățean turmentat, O scrisoare pierdută – 1884) — Ion Luca Caragiale

 4. Bun articol, e bine sa ne reamintim strigatul diasporei impiedicata marsav de psd si ponta sa voteze in 2014, a fost ingrozitor sentimentul de furie pe care l-am simtit atunci, eram in stare sa iau in spate toate persoanele din vecinatate si sa le duc sa voteze, si miracolul a avut loc. Ceea ce a urmat in 2016, a fost inexplicabil pentru mine.

 5. EXCELENT articol-(si-)ÎNDEMN (FELICITARI autoarei !): CU TOTII… LA VOT !

  „CIUMA-ROSIE” devine… ENDEMICA-si-apoi-…EPIDEMICA (!) NUMAI acolo unde NU este tratata prin… VOT (MASIV !), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

 6. În afara de Iohannis (careee… este SIGUR de castigarea primului tur !), NUMAI (!!!!!!!!!!!!) Dan Barna are sanse sa o intreaca pe Dancila, pentru a se inregistra PREMIERA unui tur-doi de „prezidentiale”… FARA „CIUMA-ROSIE” !!!

  Asadar, ca sa votam RATIONAL (!), pentru ca votul nostru sa fie (CU-ADEVARAT !) UTIL (!!!): sa NUUU … „STRICAM” (!!!) votul pe Paleologu, caci EXACT acele voturi IROSITE (!), ale „CENTRULUI-DREAPTA”, pot aduce in „finala” pe Dancila sau pe Diaconu !!!

  DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ?!!!

 7. Raul, eu si Grigore ne respectam, eu am chiar afectiune pentru el, e un om cinstit si curajos, avântat in tot ce face, e un fel de revolutionar romantic. Respectul intre oameni e cu atat mai solid când exista desi au si opinii diferite. Grigore, la câta empatie are, e vizitat si el de valori de stanga, fii sigur de asta. Doar ca el crede ca dreapta poate face mai mult pentru tara asta acum. Si eu inclin sa cred asta, dar mi-as fi dorit sa existe si un partid de stanga autentic, unul care sa lupte si pentru oamenii saraci. E atata saracie si durere in tara asta…In viata mea personala, am incercat sa ajut cat mai multi oameni saraci, dar dintr un salariu cati poti sa ajuti? Am vrut sa ajut la scara mai mare si unde puteam sa fac asta decât intr un partid care e obligat sa aiba politici sociale, ca doar e de stanga nu? Nu comentezi ca am avut incredere in Ponta? Asa e, m-am pacalit, dar in 5 luni m-am lamurit, nu in 5 ani. Tu nu te-ai înselat niciodata asupra nimanui? Mie mi se mai intampla si acum, recunosc. Nu reusesc sa inteleg ca uniii oameni una spun si alta fac, pentru mine ipocrizia si incapacitatea de a-ți onora promisiunile sunt greu de inteles si de acceptat. Tatal meu n-a fost neaparat liberal, el era apolitic, voia doar sa faca ceva pentru sport si mass media, iar cei care i-au propus sa fie senator si sa conduca respectiva comisie au fost liberalii. Pe tatal meu nu l-a surprins ca am intrat in psd, stia ca intotdeauna am tras spre oropsiții soartei si nu judeca partidele in ansamblul lor. Era atent doar la oameni, indiferent de partid. Nu l-am auzit, insa, niciodata vorbind pe vineva de rau, bârfind, clevetind. Avea si el naivitatile lui in multe privinte, ca si mine. Doar ca el era introvertit, se exprima doar la microfon, in timp ce eu, mai extrovertita, am fost mai vocala intotdeauna. In studentie, am refuzat sa ma faca membra de partid, in perioada inchisorii nu mi-am turnat prietenii care m au ajutat si nici calauzele si i-am ironizat tot timpul pe anchetatori, am fost „obraznica”😊 De-asta am facut detentie in 5 inchisori, altfel ar fi trebuit sa mi se dea doar o amenda de 5000 de lei si sa ma elibereze imediat. Am avut gura mai mare intotdeauna😊. Dar toate valorile morale ale tatalui meu mi le-am insusit, mi le-a transmis, vorbeam mult noi doi. Cred in solidaritate, inclusiv sociala (si asta e o valoare de stanga), in dreptate, în decența, modestie si altele. Nu daca suntem de stanga sau de dreapta e important, Raul, ci ce fel de oameni suntem, cat ajutam si cat ne implicam nu doar pentru noi si ai nostri. PSD nu e si nu a fost niciodata un partid de stanga cu adevarat, a fost o prostie din partea mea sa-l cred pe Ponta ca-l va reforma si ca va deveni ceea ce ar trebui sa fie.

  • Cristina, jos pãlãria atât pentru angajamentul social, cât si pentru generozitatea care transpare evident din cuvintele d-voastrã.
   Când vorbim de PSD însã, subiectul nu mai e stânga sau dreapta, ci o organizatie criminalã (mãsor gravitatea cuvintelor), care a prejudiciat constant românii furând, mintind, manipulând, învrãjbind, creând diversiune, denigrând si compromitând adversarii, dând pomeni fãrãmituri pentru a cumpãra voturi si pentru a putea fura în continuare. Eu sunt ardelean de sânge (chiar dacã nãscut în Bucuresti) si pricep mai greu cum un partid care e în mod evident succesorul „partdului unic”, acela însusi care v-a umilit familia, a reusit sã vã atragã mãcar pentru o singurã zi…
   Altfel, sunt convins cã si România are nevoie de politici sociale, ca orice tara care se vrea civilizatã. Orice partid european modern este obligat sã aibã astfel de politici.
   În schimb, eu nu am încredere în „partidele” de stânga, cum nu plebiscitez nici liberalismul sãlbatic.
   Cred cã o dreaptã moderatã, fundamentatã pe valori de credintã, respect si adevãr (da, pare naiv, dar omul care judecã singur va gãsi negresit pânã la urmã drumul spre adevãr) e singura în mãsurã sã punã România pe harta lumii civilizate.
   Mi-ar face plãcere sã putem aprofunda discutia, cu Grigore amfitrion :).

   • Cu drag, oricand! Dar Grigore e de dreapta, deci nu va fi un arbitru impartial:))) Și da, PSD nu a fost si nu este un partid de stanga, nu-mi mai fac iluzii de mult in privinta asta! Cu drag😊 ps: si eu sunt ardeleanca, prin nastere chiar, m am nascut si am crescut pama la 5 ani doar, dun pacate,la Oradea. Ce oras frumos, nu?😊

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -