Acasă Lumea Europa E clar: PSD şi ALDE întorc spatele Europei şi o sabotează pe...

E clar: PSD şi ALDE întorc spatele Europei şi o sabotează pe Kovesi la şefia Pachetului European

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru „Adevărul“.

Conform procedurii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va formula mandatul cu care România va merge în Consiliul UE, acolo unde se va decide numele viitorului şef al Parchetului European. Toader a anunţat în primă fază că-i va avertiza pe miniştrii de Justiţie din UE cu privire la „abuzurile“ comise de Kovesi ca şef al DNA. Ulterior, Toader a pasat răspunderea către premierul Viorica Dăncilă.

Ministerul Justiţiei va trebui să formuleze un punct de vedere oficial, care ulterior va trece pe la ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi va primi forma finală de la MAE, condus de Teodor Meleşcanu. Deci toate cele trei ministere vor stabili mandatul României în cazul Kovesi, document care va ajunge la Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE.

„Dăncilă va motiva că România, pentru că deţine preşedinţia Consiliului UE, trebuie să fie «honest broker», deci mediator imparţial  în UE. Însă «honest broker» nu înseamnă şi «stupid broker». E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE, cu excepţia celor care ne revin exclusiv politic, cum ar fi postul de comisar european. România nu are niciun director general în Comisia Europeană. Guvernul trebuie să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună tălpi, pentru că e vorba de România, nu de o persoană. E o ipocrizie să spui că vrei să fii echidistant în acest caz. Nu există niciun conflict de interese“, susţine un vechi diplomat din MAE.

PSD caută, de fapt, o soluţie de compromis. Premierul Viorica Dăncilă nu poate recomada un vot negativ în cazul Kovesi, pentru că ar fi acuzată că nu susţine interesul naţional. Practic, retorica folosită de Dăncilă la Bruxelles, în care europarlamentarii PNL erau numiţi trădători de ţară, se întoarce acum împotriva premierului. „E şi datoria legală a MAE să susţină imaginea României pe plan extern“, arată sursele citate de „Adevărul”.

CITIŢI ŞI:

Campania PSD împotriva Codruței Kovesi îi crește acesteia șansele de a deveni procurorul-șef al Europei! „Teama oficialilor români pare un indicator al eficienței lui Kovesi”

Tudorel i-a mințit pe nemți în stil de mare escroc: Nu eu am revocat-o pe Kovesi, Iohannis a făcut-o!

Austria o susține pe Kovesi ca procuror-șef al Europei. „Nu există niciun dubiu că merită această poziție”

 

 

loading...

1 COMENTARIU

  1. Pai da, tocmai, vor sa n-o sustina, dar nu stiu cum sa faca astfel incat sa pice vina pe altii. Eeee, vorba lui Caragiale, din dilema asta nu vor putea iesi, asa incat mai ca vad ca, de voie, de nevoie, n-o vor ataca, ci doar vor anunta candidatura procurorului Kovesi, galbeni la fata si incruntati. Norocul nostru ca o vor sustine altii, sper din toata inima s-o sustina toti ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările