marți, mai 28, 2024
AcasăDezvăluiriDosarul Mafiei PSD Arad: șpăgile ajungeau până la Dragnea! Se ocupa deputatul...

Dosarul Mafiei PSD Arad: șpăgile ajungeau până la Dragnea! Se ocupa deputatul Căprar. Sunt pomeniți Dăncilă, Fifor, Cuc, Bădălău. PSD-iștii se încăierau la împărțirea șpăgii

-

Informații explozive sunt cuprinse în dosarul șpăgilor de la PSD Arad, în care sunt urmăriți penal trei parlamentari: Dorel Căprar (deputat, președintele PSD Arad) și Florin Tripa (deputat de Arad) și Ioan Chisăliță (senator de Caraș-Severin).

Procurorii DNA au adunat dovezi din care reiese că:

  • posturile de la Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara erau ocupate contra unor sume de bani strict cu recomandare de la PSD;
  • aceste posturi erau motiv de război între filialele PSD din județele Arad, Timiș și Caraș Severin;
  • erau vizate pentru împărțirea de la partid inclusiv posturile pentru lucrători necalificați;
  • persoanele care erau angajate ca urmare a sprijinului politic erau obligate să plătească o taxă la PSD.

Stenogramele discuțiilor 

Din înregistrările ambientale aflate în dosarul procurorilor DNA, citate de Comisarul.ro, reiese că inculpatul Cristian Ispravnic a obținut sume de bani din angajările care s-au făcut sau urmează să se facă pe posturile de controlor de trafic din punctele de frontieră, acolo unde organizația PSD Arad deține controlul.

- Advertisement -

Ispravnic era director general regional al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara și vicepreședinte al organizației județene a PSD.

Unul dintre liderii locali ai PSD i-a comunicat lui Cristian Ispravnic că posturile respective vor fi ocupate la fel ca până atunci, contra unor sume de bani: „Deci, dacă e să fie, poate să fie ca data trecută. Deja… ori șapte, opt, zece mii, tot din astea sume”.

Cristian Ispravnic a atras atenția că președintele PSD Arad, Dorel Căprar, trebuie să-și dea acordul, în caz că are și el pe cineva pregătit pentru aceleași posturi: „Numai să avem grijă. Păi, să văd acum ce are Doru”.

- Advertisement -

Schema de la DRDP Timișoara: „Ca data trecută: 5.000 – 5.000”

Discuția purtată de Bogdan Munteanu, șeful biroului încasări de la DRDP Timișoara, inculpat în dosar, cu Dorel Căprar, în luna august 2019: i-a prezentat deputatului ofertele de angajare, de câte 5.000 de euro pentru promovarea concursului, precizând totodată că în același mod s-a fraudat concursul și în trecut, ceea ce arată constanța cu care inculpații comit aceste infracțiuni. „Ăștia de la Moravița… eu, cu un prieten de-al meu, cu care am vorbit și data trecută, 5.000 – 5.000”, spune Munteanu.

Cu această ocazie, președintele organizației PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, i-a indicat în mod clar ca sumele de bani provenite din mită să fie depuse la casieria partidului, urmând ca el să furnizeze personal inculpatului Cristian Ispravnic numele persoanelor care vor da mită pentru ocuparea posturilor: „Păi, dar tu știi că eu nu îmi pun nimica, decât… îi duci la tanti aia la partid… nu mă interesează pe mine, și să îmi dai numele lor. Numai să îmi dai numele alora, să vedem. Îmi dai… Le scrii p-o hârtie și… ăștia, uite aici. Bine? Să le dau eu lu’… O să le dau eu lu’ Ispravnic”, îi spune Căprar lui Munteanu.

Căprar: „Dă-l mă în p… mea! De ce să dăm noi la alții?”

Din probele aflate la dosar reiese că „ocuparea posturilor în cadrul DPRP Timișoara în schimbul unor sume de bani reprezintă o preocupare constantă a tuturor organizațiilor PSD din regiunea Vest, existând tensiuni între organizațiile județene ale PSD Caraș -Severin, Timiș și Arad, cu privire la «dreptul» de a obține atât posturi de conducere, cât și de execuție, care urmau a fi alocate unor membri de partid sau altor persoane în schimbul unor sume de bani”.

Dorel Căprar s-a manifestat ca un proprietar al acestor posturi, intenționând să nu le cedeze altor organizații ale PSD: „Nu, nu, nu. Dă-l mă în p… mea! De ce să dăm noi la alții?”

Concurența dintre organizațiile județene de partid în ceea ce privește acapararea posturilor vacante din cadrul DPRP Timișoara este evidențiată într-o discuție din iulie 2019 între unul dintre inculpați și deputatul Adrian Todor. Inculptatul îi explică deputatului că PSD Caraș-Severin dorește să valorifice posturile de controlor de trafic în detrimentul PSD Arad: „Îi deranj mare la Caraș. Îți mai spun eu niște chestii, că el mai ceruse, că vrea posturi de controlori de trafic, ăăă, domnul Mirel. Știi? Ăăă… da, să mai facă niște bani, da. Să mai încoarde niște oameni. Să, mnaaa, deci cam asta e”.

Cuc era nemulțumit că șpaga ajungea la Bădălău

Fenomenul de acaparare a funcțiilor publice pe criterii pur politice, în detrimentul celor profesionale, este exprimat clar de Cristian Ispravnic. În cadrul unei discuții din luna august, acesta a afirmat că trebuie să dea curs solicitării ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, care dorește ca toate posturile din Direcția Venituri a CNAIR și Departamentele Venituri din subordine să fie ocupate pe criterii politice.

„El are pretenția, și așa am dedus din ce am simțit eu, pă… tot ce-i venit, turism politic… Deci, probabil că zona asta îs oamenii lor acolo, sau nu știu… sau așa știe el”, a spus Ispravnic.

Tot atunci, Bogdan Munteanu a afirmat și el că ministrul Răzvan Cuc ar fi reproșat că sumele de bani obținute din comiterea infracțiunilor de corupție sunt predate facțiunii PSD Giurgiu, cu care el se află în conflict: „Dar Grasu așa o zis atunci la … I-o zis pă față: «Ce, bă, că voi faceți și-i duceți lui Bădălău și lui Mina”.

„Râde toată Frontiera de noi! Școală – zero, experiență – zero”

Discuțiile între inculpați au scos în evidență obligațiile funcționarilor susținuți politic de partid de a plăti taxe lunare la casieria organizației, cuantumul sumelor raportându-se la ierarhia fiecărei funcții.

Lipsa oricărui criteriu de profesionalism la numirea în funcțiile de conducere este scoasă în evidență chiar de către Mirel Pascu, vicepreședinte al PSD Arad, într-o discuție din august 2019. Acesta a spus că Mircea Lucaciu nu îndeplinește criteriile politice pentru numirea în funcție.

„Păi, cum să-l pui pă Mircea director? Râde toată Frontiera, râde toată Direcția, toți, de noi… Păi, el n-are poziție politică… Zero! Școală – zero! Experiență într-o chestie de conducere directă – zero… Pă trei valențe, care le ai la CV, nu? Bă, ce… ce experiență politică ai? Bă, am fost vicepreședinte, consilieru’ lu’ cutare, am făcut aia. P…a, el n-are nimica. Nici măcar la Nădlac nu-i președinte. Îl doare-n p…ă de partid, mâine! Da’… ăăă… Alte experiențe, el n-a fost niciodată în nicio funcție. O fost controlor de trafic. Îl duci tu controlor de trafic? Păi, unde ai mai auzit așa ceva în țară?”

Hop și Viorica Vasilica!

Procurorii arată în referat că exercitarea influenței politice în ceea ce privește ocuparea nelegală a unor funcții publice este atât de generalizată, încât cei interesați au apelat la președintele PSD, Viorica Vasilica Dăncilă.

În ziua de 27 august 2019, Cristian Ispravnic s-a aflat în județul Caraș-Severin, la o întâlnire cu factorii politici, la care a participat și Viorica Dăncilă. Cu această ocazie, Ispravnic a apelat-o pe Carmen Gheorghiță din cadrul DRDP Timișoara, comunicându-i să nu trimită documentele pentru numirea lui Mircea Lucaciu în funcția de șef al Departamentului Venituri, întrucât a intervenit în favoarea lui Mirel Pascu însăși Viorica Dăncilă.

„De aia te-am sunat, că-i urgent. Uite, îs cu domnu’ ministru… ăăă… Chestia cu Mirel și cu Lucaciu îi pă bune, îi de ordin de la doamna premier. Deci, n-are el nicio treabă, n-are ce să facă. Îi ordin și asupra lui. M-ai înțeles?… Deci, o zis: «Nu, Lucaciu rămâne șef de Serviciu și ăla merge șef Departament!». Na, că-i… Direct premiera! Deci, direct premiera i-o zis…”

Banii ar fi ajuns și la Dragnea

Dosarul procurorilor nu se bazează doar pe interceptări, fiind și denunțuri menționate în referat. Conform unui astfel de denunț, fostul șef al Direcției Venituri din cadrul DRDP Timișoara, Bogdan Munteanu, suspect în dosar, a recunoscut că pentru a fi numit și păstrat în funcție trebuia să colecteze bani de la subalterni sau din alte activități licite, pentru a fi predate organizației județene a PSD Arad sau lui Dorel Căprar. Acesta pretindea că le depune la partid sau le dă direct președintelui PSD la vreme respectivă, Liviu Dragnea.

Directorul DRDP Timişoara, Cristian Ispravnic, l-a promovat, la finalul lunii august, pe Mircea Andrei Lucaciu în funcţia de şef al Departamentului de Venituri. Cei doi sunt colegi în PSD Arad, iar în noua sa calitate, Lucaciu are rol de coordonator al activităţii de cântărire şi verificare a autocamioanelor la frontierele din Vestul ţării.

Și tu, Fifor?

Înregistrările ambientale, la care participant a fost şi unul dintre colaboratorii anchetatorilor DNA Timişoara, scot la iveală numele vicepreședintelui PSD Arad, Mihai Fifor. Acesta este pomenit de cei care discută atunci când vine vorba de schimbări din funcţii.

„Căprar Dorel a fost de părere că decizia de schimbare din funcţie provine de la senatorul Fifor Mihai, care la vremea respectivă îndeplinea funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne: «Asta voi trebuie să gândiţi, mă, cum facem, că nu-mi place cum se mişcă lucrurile, în sensul că atacul nu e neapărat de la el, e susţinut de Mişu, şi atacul nu ştiu dacă e neapărat la tine, atacul e la Mişu, şi noi tot am insistat – „Bă, bă, bă, las-o!”» -, arătând că nu este de acord cum procedează acesta: «Ce mizerie, ce ură!». Horgea Cristian a completat în acel moment, arătând că vor urma şi alte schimbări din funcţii generate de influenţa politică a lui Fifor Mihai: «Acum e clar că ne va lua pe rând, ce am discutat noi ieri»”, discutau colaboratorul DNA  Bogdan Muntean şi deputatul Căprar.

Astfel, se arată în dosar, „Munteanu Bogdan a evidenţiat dificultăţile financiare prin care trece, reiterând ideea că au obligaţia de a remite acele sume de bani, mai ales că Dorel Căprar nu le-a pretins astfel de sume în mod frecvent: «Nu mi-e … nu mi-e uşor, dar ţi-am zis, pe de altă parte nici el… Zen nu ne-a spus în fiecare zi sau în fiecare săptămână …»”.

În acest context, un alt inculpat din dosar, Cristian Horgea, a adăugat atunci că suma pe care Dorel Căprar trebuia să o procure este de 5.000 de euro, restul (4.000 de euro) fiind local, astfel încât este necesar ca Dorel Căprar să-şi dea acordul („semnătura”) cu privire la schimbările intervenite în cadrul acestor instituţii.

Totodată, Ispravnic Cristian a mai precizat că este posibil ca rivalii lui Căprar Dorel din partid, Fifor Mihai (vicepreşedinte PSD. Arad) şi Tripa Florin (secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al PSD Arad) să încerce să-i ştirbească această autoritate: „Nu mie. La Zen se spune… La Zen ar trebui să-i spună: «Bă, vezi că schimb la tine în parohie», adică aşa-i corect! Ca să-l anunţe. Şi vorba aia, şi dacă numeşte un alt arădean, normal ar trebui semnătura lui. Semnătură… ăăă… la ei înseamnă să vorbească. Îl accept pe ăla sau nu… Vreau să-l schimb pe Ispravnic, OK, pe cine pui în loc? Pe acela! OK, îi de acord Zen? Aici îi problema. Ai înţeles ? Poate nu-l mai întreabă pe Zen. Nu-l mai întreabă pe Zen, aicea-i altă problemă, întreabă pe Fifor sau pe Tripa, înţelegi?»”.

„Se joacă dur, foarte dur!”

Colaboratorul DNA a remarcat cât de mari sunt interesele celor cu funcţii de conducere din cadrul organizaţiei judeţene a PSD Arad în ceea ce priveşte controlul asupra instituţiilor publice locale: „Se joacă dur, foarte dur!”. „Iar Ispravnic Cristian a arătat că aşa este, adăugând că, în momentul în care Căprar Dorel îşi va pierde influenţa politică în cadrul partidului, toţi funcţionarii publici promovaţi şi protejaţi de acesta îşi vor pierde funcţiile: «Foarte dur. Da, când pică Zen, am zburat toţi ca potărnichile. Mă refer la funcţii. Eu, Flori, clar! Care ni-s oamenii lui Zen numiţi în funcţii mă refer, da?»”, notează anchetatorii.

„În cadrul aceleiaşi discuţii, Ispravnic Cristian a mai afirmat că doar directorii din cadrul CNAIR pot fi schimbaţi şi numiţi prin decizia directorului general, cu aprobarea Consiliului de Administraţie, nu şi celelalte posturi de conducere din cadrul DRDP: «Bă, cred că ştia că e greu, ştia că numai directorii îi poate f…e (trivial – n. n.) prin C.A., în rest….», ceea ce denotă că acesta cunoaşte dispoziţiile art. 20, alin. 1, lit. c din Statutul CNAIR, care prevede că directorul general CNAIR «numeşte, suspendă sau revocă directorii executivi ai CNAIR şi le fixează salariile, cu acordul Consiliului de Administraţie», pentru restul funcţiilor fiind aplicabile dispoziţiile art. 25 din Statut, care precizează că acestea se ocupă prin concurs sau examen.”

„Pe un alt palier al discuţiei, Cristian Horgea i-a spus atunci lui Cristian Ispravnic că vor reuşi să contracareze influenţele celor din Caraş Severin, întrucât în acest demers se implică şi deputatul Tripa Florin: «Nu, asta se rezolvă bine… Că… am vorbit şi cu Florin.»”

Deputatul Tripa și „pretenu’ lui”, Fifor

În dosar se mai arată că Ispravnic Cristian a afirmat atunci că Florin Tripa ar putea să-şi exercite influenţa asupra lui Cuc Răzvan prin intermediului vicepremierului Mihai Fifor, la care ei, făcând parte din gruparea din jurul lui Dorel Căprar, nu pot apela direct: „Mă, da’ Florin de ce nu-i dă un telefon la pretenu’ lui, dacă-i aşa de… săritor, să rezolve problema?!”.

Horgea Cristian a explicat că tocmai aceasta a făcut, i-a solicitat lui Florin Tripa să-şi exercite influenţa prin intermediul vicepremierului Mihai Fifor, iar acesta i-a cerut să-l contacteze telefonic a doua zi, pentru a-i reaminti.

Cristian Horgea a mai precizat că l-a apelat pe Florin Tripa în acea dimineaţă pentru a-i reaminti, iar acesta i-a promis că-şi va exercita influenţa: „Păi, eu i-am explicat situaţia. Şi o zis să-l sun dimineaţă la 10, să-i aduc aminte. L-am sunat, o zis: «N-am uitat. Vorbesc. Îi spun la Mihai», zice”.

În după-amiaza aceleiaşi zile, se arată în actele dosarului, Horgea l-a sunat din nou pe deputatul Florin Tripa, pentru a afla dacă s-a întâlnit cu persoanele asupra cărora trebuia să-şi exercite influenţa, astfel cum au stabilit. „Ciao, Florin! Ce faci?… Acuma te urci în avion?… Ai reuşit să-i zici?”.

Tripa Florin a răspuns afirmativ, arătând că a reuşit să se întâlnească cu acea persoană, că şi-a exercitat influenţa asupra acesteia şi că i s-a promis că problema va fi rezolvată: „Da. Păi, bă… el o zis că-i OK. Mai povestim… io… când aterizez, bine?”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DNA dă iama în Mafia PSD din Banat, care colecta șpăgile din vămi. Un deputat a fost ridicat din sediul partidului

* Putred de coruptă! Șpăgara AC/DC de acum 10 ani, reținută pentru șpaga PSD de la Arad

* Blocaj la CSM! Judecătoarea susținută de Savonea nu ajunge șefa instituției, scor 9-9

* Scoaterea României din nebunia lui Dragnea: Orban a desființat Fondul Suveran iubit de Daddy

* Prima condamnare în conspirația șefilor Academiei de Poliție de-a ucide un jurnalist de investigație

* Revoltă împotriva lui Gușă la Realitatea Plus! Mai mulți jurnaliști se plâng că „au fost atacați și înjosiți”

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Acelasi lucru se intimpla la TOATE vamile din Romania. Vama arad e doar o vama. LA Bors e tot asa. La Satu Mare la fel. Peste tot in Romania daca vrei sa te angajezi pe un post trebuie sa dai spaga la PSD. Necalificat de la 500 Euro in sus. Cu studii superioare de la 5000 in sus.

  2. chestiile astea nasoale si scarbase se intampla doar la Arad si TImisoara ! ca sa pomenesti de Satu Mare (Petea), te costa, fraEre Euroak !!! dovedesti ca esti un sofer in tranzit cu sclavi si cartuse de tigari, care a trecut prin toate vvamile, iar acum, dupa ce ai realizat ca in romanica ta lucrurile merg de kkt…. stai si te gandesti sa o iei pe la ucrainieni… nu ?!?!? ” vama arad e doar o vama ”….apoi sari la vama ”BORS”… care de fapt e vama BOrsa… taranuu pulyy… ! fa-ti un bine si fa-ti un harakiri !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -