joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDezvăluiriDOSAR. Kovesi a trimis la pușcărie, într-un singur an, de 10 ori...

DOSAR. Kovesi a trimis la pușcărie, într-un singur an, de 10 ori mai mulți infractori decât „procurorul lui Iliescu” în doi ani

-

Până la încarcerarea lui Liviu Dragnea, cei din PSD se plângeau că regina anticorupției românești face jocurile „Statului Paralel”, acordându-le imunitate judecătorilor și procurorilor. O intoxicare grosolană! Doar în 2014, de exemplu, în mandatul ei au fost trimiși în judecată 35 de magistrați, iar 20 au primit condamnare definitivă. Între 2002-2004, în plină epocă PSD, au fost condamnați doar un procuror și un judecător sindic!

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Laura Codruța Kovesi a fost destituită în mod abuziv din fruntea DNA, în urmă cu doi ani, de către regimul PSD și aliații din ALDE și UDMR. De ce clica mafiotă condusă pe atunci de Liviu Dragnea a dorit din răsputeri să scape de ea? E simplu! Ca să-l salveze pe escrocul din Teleorman de la pușcărie (până la urmă, tot acolo a ajuns!), dar și ca să stopeze eventuale alte arestări, alte dosare penale ce urmau să fie finalizate.

Mai e un aspect: într-un singur an petrecut la DNA, Kovesi a băgat la pușcărie de 10 ori mai mulți infractori decât procurorul comunist Amarie în perioada Iliescu (președinte) – Năstase (premier).

Kovesi nu s-a lăsat niciodată învinsă. În toamna anului trecut, ea a fost numită, oficial, procuror-șef al Parchetului European. Fosta șefă a DNA a primit această sarcină extrem de importantă, din partea Parlamentului European și a Consiliului European, pe propriile ei merite.

- Advertisement -

Să nu uităm un aspect esențial. Laura Codruța Kovesi a avut o contribuție capitală la arestarea unor cunoscuți politicieni români, dovediți cu acte de infracțiuni majore: de la abuz în serviciu până la spălare de bani, mită și sustragerea de la plata impozitelor către stat.

În perioada tandemului Iliescu – Năstase (2000-2004), nu s-a înregistrat niciun dosar de corupție de mare calibru. Au fost trimiși în spatele gratiilor doar oameni total necunoscuți. Și asta pentru ca PSD-ul de atunci să arate Europei, în special celor de la OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă), că instituția condusă la acea vreme de Ioan Amarie își face treaba.

Lucrurile stăteau, de fapt, altfel. De cele mai multe ori, dosarele au urmat calea tergiversărilor. Amarie se plânsese că n-are destui procurori în raport cu numărul de dosare ce trebuia studiate. Avusese 84 de procurori în subordine. În doi ani, până la finele lui 2004, 144 de inculpați au primit o condamnare definitivă.

- Advertisement -

Într-un singur an, Kovesi, beneficiind de ajutorul a 97 de procurori (cu numai 13 în plus), a trimis în judecată 1.167 de inculpați, dintre care 1.138 au fost condamnați. Ce diferență uriașă față de mandatul lui Amarie!

Cifrele spun totul: Amarie în doi ani – 144 de condamnați definitiv; Kovesi într-un an: 1.138. Practic, aproape de zece ori mai mult!

2002-2004: PNA (Parchetul Național Anticorupție) în perioada conducerii PSD, Ion Iliescu (președintele României), Adrian Năstase (prim-ministru)

* În perioada 1 septembrie 2002 – 31 decembrie 2004, PNA a avut de soluționat 4.552 de cauze de corupție. 609 dintre ele au rămas nerezolvate.

* Din cele 3.953 de cauze soluționate, s-au întocmit 346 de rechizitorii. Pentru 3.607 au fost date soluții de netrimitere în judecată.

* Din 346 de cauze pentru care s-au întocmit rechizitorii, au fost trimiși în judecată 1.068 de inculpați (289 dintre ei – în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea unui număr de 2.492 de infracțiuni de corupție).

* De la data înființării Parchetului Național Anticorupție și până la 31 decembrie 2004, instanțele au pronunțat 190 de hotărâri de condamnare, privind 417 inculpați, trimiși în judecată de PNA.

Condamnări cu care se lăuda PNA, condus de Amarie:

– 1 consilier guvernamental

– 1 director general în Ministerul Agriculturii

– 1 director al Agenției SAPARD din cadrul Ministerului Agriculturii

– 1 consilier din Ministerul Integrării Europene

– 67 de ofițeri și subofițeri MAI

– 26 ofițeri și subofițeri MApN

– 1 judecător sindic

– 1 procuror

– 7 comisari ai Gărzii Financiare

– 1 director adjunct din Primăria Municipiului București

– 6 directori de bancă și 15 funcționari bancari

– 53 de directori de societăți comerciale

– 11 funcționari vamali

– 1 avocat

– 1 profesor universitar

– 1 executor judecătoresc

– 3 consilieri juridici

– 2 experți tehnici ai Ministerului Justiției

– 1 director general al administrației piețelor

* Prin cele 85 de hotărâri definitive au fost condamnați definitiv doar 144 de inculpați din cei 417.

* Unui procuror i-au revenit, în doi ani, nu mai puțin de 204 dosare de soluționat din totalul de lucrări: 17.191.

2014: DNA (Direcția Națională Anticorupție) în ultimul an de mandat al președintelui Traian Băsescu

* Din 9.111 cauze de soluționat, s-au întocmit 317 rechizitorii.

* Au fost trimiși în judecată 1.167 de inculpați. Dintre aceștia, au fost condamnați 1.138.

* Regimul PSD se plângea că procurorii și judecătorii controlează România. Se vorbea de așa-zisul „Stat Paralel”, de „Republica Procurorilor”. Nimic mai fals. Numai în 2014, în plină activitate a DNA, în mandatul lui Kovesi au fost trimiși în judecată 35 de magistrați, iar 20 dintre ai au primit condamnare definitivă!

* Practic, într-un singur an, Laura Codruța Kovesi a făcut ceea ce n-au reușit să realizeze cei de la PNA în perioada 2002-2004, când au fost condamnați un singur procuror și un singur judecător sindic! Retorica borfașilor era o minciună grosolană, venită mai ales din partea televiziunilor de intoxicare ale lui Dan Voiculescu.

* Doar în 2014, ca urmare a anchetelor DNA, instanțele de judecată au dispus confiscarea și recuperarea prejudiciilor, cifrate la peste 310 milioane de euro.

* În doi ani, pe vremea lui Adrian Năstase, niciunui politician de calibru nu i s-a găsit vreo infracțiune. Toți infractorii condamnați între 2002-2004 au fost practic necunoscuți. În vreme ce, în mandatul lui Băsescu, în 2014, Kovesi a executat cu dovezi politicieni de rang înalt. Iată câțiva dintre ei, condamnați într-un singur an:

– 1 prim-ministru (Adrian Năstase – 4 ani în dosarul Zambaccian)

– 1 vicepremier (George Copos – 3 ani și 8 luni în dosarul Transferurilor)

– 6 miniștri (Zsolt Nagy – 4 ani pentru aderare la un grup infracțional; Codruț Șereș – 4 ani pentru trădare și transmitere de secrete; Sorin Pantiș – 7 ani în dosarul „ICA”; Relu Fenechiu – 5 ani în dosarul „Transformatorul”; Miron Mitrea – 2 ani pentru luare de mită; Monica Iacob Ridzi – 5 ani pentru abuz în serviciu).

Cum a reușit Kovesi o asemenea performanță? De ce nu și Amarie?

Aflată la cârma DNA, Kovesi a avut mână liberă să-i bage la pușcărie pe toți marii infractori ai României. N-a ținut cont de nicio coloratură politică. Drept dovadă, l-a trimis după gratii chiar pe Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu.

Spre deosebire de ea, procurorul Ioan Amarie, uns de Ion Iliescu în fruntea PNA, a îndeplinit întocmai ordinele impuse de PSD.

* Amarie a avut vechi state de serviciu în domeniu, înainte de 1989. L-a cunoscut pe Iliescu spre sfârșitul anilor ’70, când a urmat cursurile Școlii Interjudețene de partid de la Iași. În același timp, Iliescu era prim-secretar PCR al județului.

* Conform unui articol apărut în „România liberă” în urmă cu 14 ani, Amarie a urmat două cursuri de perfecționare la Academia „Ștefan Gheorghiu”. „În 1982, procurorul-șef Ioan Amarie a plecat de la Dorohoi spre București și nu s-a mai oprit decât la porțile Academiei «Ștefan Gheorghiu». Se înscrisese în Programul pentru cadrele de conducere din sistemul procuraturii și justiției, inițiat de PCR. Dornic de învățătură, Amarie a urmat aici două cicluri. Și a tot învățat, potrivit programei, despre «contribuția PCR și a secretarului său general, tovarășul Nicolae Ceaușescu, la dezvoltarea creatoare a teoriei revoluționare, la soluționarea problemelor actuale și de perspectivă ale făuririi societății multilateral dezvoltate». Potrivit orarului, Amarie învăța lunea, de la 10 la 12, cum stau lucrurile cu «strategia dezvoltării economico-sociale a României în lumina Congresului al XII-lea al PCR», iar de la 12 la 14 despre «contribuția PCR, a secretarului său general la îmbogățirea teoriei revoluționare a clasei muncitoare». Marțea participa la dezbaterile privind «democratizarea actului de conducere», iar joia dădea teste de verificare a cunoștințelor. (…) A lucrat din greu la lucrarea cu tema «Activitatea de prevenire și fenomenul religios. Contribuția procurorului în ridicarea conștiinței socialiste a oamenilor muncii».

* Conform Wikipedia, în 1994, Ioan Amarie, aflat la volan, a accidentat mortal o femeie. A fost scos din urmărire penală, motivându-se că „șoferul a fost în imposibilitatea de a observa intenția victimei, din cauza obturării câmpului vizual”.

* A mai fost cercetat pentru alt accident rutier, produs în 2011, soldat cu moartea a două persoane.

* Când a fost numit procuror-șef la nou-creata instituție anticorupție, PNA, procurorii europeni l-au descris astfel: „He comes from nowhere” („El vine de nicăieri”).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Sentință CEDO: Laura Codruța Kovesi a fost demisă abuziv din fruntea DNA, în 2018, de regimul PSD

3 COMENTARII

  1. Va zica, monstrul ala inchiondorat a ucis 3 oameni, si-a ajuns procuror-sef al parchetului anticoruptie, de ce sa ne miram, iliescu si psd sunt criminali si complici la crima, e stiut asta incepand cu decembrie 1989!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -