DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri UE care-l viza pe Dan Barna și care fusese deschis înaintea alegerilor prezidențiale din 2019 unde candida și copreședintele USR-PLUS, anunță G4Media.ro. Într-un răspuns trimis jurnaliștilor de la această publicație, DNA menționează că „fapta nu există“ și că dosarul a fost clasat pe 14 iunie, în acest an.
La vremea respectivă, înaintea turului 1 al alegerilor prezidențiale, atât Klaus Iohannis, cât și PSD se temeau că Dan Barna ar putea intra în turul 2, după cum relata jurnalistul Dan Tăpălagă.
În acel moment, cu exact o lună înaintea alegerilor, pe piață a apărut o anchetă a site-ului Rise Project, care dezvăluia că firma de consultanță a lui Dan Barna a fost implicată în niște proiecte pe bani europeni ai căror beneficiari fuseseră sora sa și niște prieteni. Afacerile respective au luat banii și s-au închis după doi ani, perioada în care, conform legislației, erau obligate să funcționeze. Materialul nu-l acuza direct pe Barna că ar fi comis infracțiuni, dar lăsa să se înțeleagă acest lucru, deși faptele prezentate erau – privite prin prisma legislației în vigoare – cel mult imorale, nu și ilegale.
Subiectul a fost preluat imediat de televiziunile oligarhilor, ținând capul de afiș zile la rând la Antena 3 și România TV, dar și în puzderia de publicații online efemere, pe care PSD le înființează în preajma fiecăror alegeri prezidențiale, parlamentare sau locale.
Cum să îngropi un candidat periculos. Dosarul clasat o dată de DNA Alba Iulia a fost redeschis în campania electorală, iar în horă s-a prins și DLAF-ul controlat de oamenii lui Dragnea
Restul campaniei electorale a fost petrecut de Dan Barna dând explicații atât în interiorul partidului, cât și în public despre presupusele ilegalități. Candidatul USR-PLUS a terminat turul I pe locul 3, Dăncilă a intrat în turul II al alegerilor prezidențiale, unde a fost spulberată de Iohannis, acesta asigurându-și fără emoții al doilea mandat de președinte al României.
Este interesant de menționat că Dan Barna mai fusese reclamat o dată înainte, pentru exact aceleași lucruri, iar DNA Alba Iulia clasase cauza pe 18 martie 2019. Însă pe 28 octombrie același an, în toiul campaniei de alegeri prezidențiale, adjunctul șefului DNA din acel moment a infirmat soluția de clasare și a redeschis dosarul.
Tot atunci, cu puțin timp înaintea turului I al alegerilor, a anunțat că se autosesizează și DLAF – Departamentul pentru Luptă Antifraudă –, instituție condusă în acel moment de oamenii lui Liviu Dragnea.
La 20 de luni după redeschiderea cazului, în iunie 2021, structura centrală a DNA l-a închis însă definitiv, constatând – la fel cum făcuse și DNA Alba Iulia în martie 2019 – că nu există nicio infracțiune la mijloc.
Răspunsul DNA către publicația G4Media relativ la dosarul fraudei cu fonduri UE al lui Dan Barna
„Nici din constatarea tehnico-științifică, nici din controlul DLAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziție publică și nici cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene.
În consecință, după epuizarea cercetărilor, la data de 14 iunie 2021, a fost dispusă soluția clasării în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. a („fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală.
Considerentele pe care s-a întemeiat această soluție au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe și suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârșite întrunesc condițiile de tipicitate ale infracțiunilor investigate.“
e vorba de 1 dosar din 4. are 3 care sunt cu urmarire penala. e bine sa te documentezi mai mult sau sa spui tot ce sti nu doar partial.
NU mai folosi sintagme(-judiciare) al căror sens… NU-l cunoști: HABAR NU AI ce înseamnă… „URMĂRIRE-penală”, confuzi cu… „CERCETARE-penală”, așa cum a fost cazul acestui dosar pe care procurorii D.N.A. l-au finalizat cu N.U.P., adică: decizie de NEurmărire-penală!!!
Cu adevărat…: ți-ai ales BINE pseudonimul, „d-le”… MACAC!!!