Care „miracol chinezesc”? Gigantul imobiliar Evergrande a intrat în colaps, cu datorii de 300 de miliarde de dolari

1
1773
Clădiri construite de Evergrande în Ocean Flower Island, un arhipeleag artificial construit în Danzhou, Hainan / FOTO: Profimedia Images

Nici propaganda Partidului Comunist Chinez nu mai poate ascunde cutremurul finaciar produs de colapsul gigantului imobiliar Evergrande, care a acumulat datorii de 300 de miliarde de dolari. Cauza: ritmul nesăbuit de a construi „pentru imagine”.

Conform unei analize făcute de The Guardian, preluată de Digi 24, colapsul Evergrande ar putea avea efecte periculoase asupra economiei globale. Încă nu se știe cât de mari vor fi acestea, dintr-un motiv foarte simplu: nici în 2008, când s-a prăbușit Lehman Brothers (în SUA), nimeni nu a știut cât de mare va fi criza economică ce a urmat.

Vestea bună: nu putem vorbi, totuși, de un moment „Lehman Brothers” made in China. Vestea rea: prăbușirea Evergrande ar putea fi doar vârful aisbergului.

Gigantul imobiliar are de plătit până azi o dobândă de 83,5 milioane de dolari şi până miercurea viitoare (29 septembrie), o altă dobândă de 47,5 milioane de dolari, pentru două obligaţiuni (bonduri). Dacă Evergrande nu plăteşte cele 131 de milioane de dolari în termen de 30 de zile, intră în incapacitate de plată (default).

Pentru guvernul chinez, cea mai mare îngrijorare o reprezintă efectul în cascadă pe care un faliment Evergrande l-ar avea asupra economiei naționale. O astfel de criză pică într-un moment foarte prost pentru Beijing: criza Covid și relațiile comerciale extrem de proaste cu Occidentul.

În prezent, Evergrande datorează bani unui număr de 171 de bănci și 121 de organizații financiare chineze. Sistemul bancar chinez ar fi direct afectat, deoarece falimentul ar provoca o avalanșă de credite neperformante/toxice pe piață. Creșterea economică a Chinei ar fi frânată, ceea ce ar avea, la rândul său, impact asupra celei globale, din moment ce discutăm, totuși, de a doua economie a lumii.

Beijingul se confruntă cu o dilemă: dacă va ajuta Evergrande să scape de un faliment, printr-un bail out (plan de salvare care constă în răscumpărarea datoriei cu bani alocați din fonduri bugetare), ar putea crea un precedent periculos: Evergrande nu e singura companie chineză îndatorată.

Experții UBS avertizează că acesta este doar „vârful aisbergului” și că mai sunt alți 10 dezvoltatori imobiliari chinezi într-o situație similară și a căror cifră cumulată de afaceri e mai mare decât cea a Evergrande.

Dacă Beijinul nu ajută Evergrande, „boala” se va extinde și asupra celorlalte sectoare ale economiei. Practic, soarta companiei Evergrande se transformă rapid într-una din cele mai mari probleme financiare ale Chinei, o ţară care nu s-a mai confruntat până în prezent cu falimente de asemenea dimensiuni.

Cum a ajuns Evergrande în pragul falimentului

Evergrande Real Estate este o companie imobilară chineză care deține peste 1.300 de proiecte imobiliare în peste 280 de orașe din China. Fondată în 1996, compania este al doilea dezvoltator imobiliar al țării.

Compania este deținută de Xu Jiayn, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri chinezi, cu o avere estimată de Forbes la 10,6 miliarde de dolari.

Anii îndelungați de „expansiune” a companiei au dus la acumularea de datorii tot mai mari. „Bula imobiliară” chineză a început să se spargă în 2013, arată Financial Times: China s-a umplut de cartiere-fantomă, cu blocuri construite, dar nelocuite.

Au fost ani în care gigantul imobiliar sponsoriza generos o echipă de fotbal, Guangzhou Evergrande, care câștiga în serie campionatul Chinei și domina fotbalul asiatic, prin aducerea unor jucători de superclasă, în special brazilieni.

La un moment dat, „muzica s-a oprit”, arată The Guardian.

Datoriile Evergrande au ajuns în prezent la peste 300 de miliarde de dolari. Compania are în prezent obligaţiuni la scadenţă în 2022 în valoare de peste 7,4 miliarde de dolari.

Inițial, dezvoltatorul a oferit spre vânzare proprietăți la prețuri mult reduse, doar cu scopul de a avea suficiente lichidități care să permită continuarea afacerii.

Evergrande a ajuns în situația în care și-a pus angajații să „investească” în companie, sub forma unor împrumuturi. Luna aceasta, compania a încetat însă să dea înapoi banii împrumutați de la angajați.

Angajați Evergrande adunați în fața sediului central al companiei din Shenzen, furioși că nu-și primesc înapoi banii cu care au împrumutat compania / FOTO: Profimedia Images

Va duce prăbușirea Evergrande la o criză mondială?

În ceea ce privește impactul asupra economiei mondiale și posibilitatea ca un astfel de faliment să provoace o nouă criză economică mondială, părerile sunt împărțite. Singura certitudine este că nimeni nu știe precis ce se va întâmpla. Există chiar un precedent în acest sens: în 2008, nimeni nu a putut vedea sau calcula, la momentul respectiv, efectele colapsului Lehman Brothers, în SUA.

Analiștii Barclay’s consultați de The Guardian au spus că falimentul Evergrande va avea implicații asupra pieței imboliare, chiar dacă sunt de părere că o astfel de criză este departe de un moment „Lehman Brothers” al Chinei.

Bursele au închis luni în scădere, pe fondul îngrijorărilor crescute legate de intrarea în incapacitate de plată (default) a companiei Evergrande și al impactului pe care un posibil faliment l-ar avea asupra sistemului financiar chinez. Bursa de pe Wall Street, la fel ca și cea japoneză și cea de la Frankfurt, au închis şi ele în scădere, ca urmare a crizei datoriilor Evergrande.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis: „Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis. Îl încurajez să continue” / „Cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic?”

* Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

* Patru fotografii cu lideri USR-PLUS spulberă noua minciună a lui Cîțu: „Nu i-am văzut în centrele de vaccinare, mă ocup doar eu”

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* La temelia „partidului lui Dragnea” stă gruparea pușcăriașului Dorin Lazăr Maior, îmbogățit pe baza certificatelor de revoluționar

* Avocata Șoșoacă a pierdut toate procesele de pandemie: nicio amendă anulată, nicio restricție blocată! Într-un caz s-a făcut de râs, greșind procedura

* Minciunile Danei Budeanu, demascate prin comunicat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)

 * Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* La 7 zile după ce s-a măritat cu Toni Iuruc, Simona Halep s-a despărțit de antrenorul Darren Cahill

1 COMENTARIU

  1. Așa-zisul (!!!)… „MIRACOL-CHINEZESC” (Sic!) este DOAR ooo… „CHINEZĂRIE” (!), adică ooo… CONTRAFACERE (a… CAPITALISMULUI-AUTENTIC!!!): IEFTINĂ și VIU-COLORATĂ, dar deee… SCURTĂ-FOLOSINȚĂ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here