miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăNews"Din cauza acelui nebun, maniac sau dictator, nu pot să merg în...

„Din cauza acelui nebun, maniac sau dictator, nu pot să merg în Europa. Are mulți spioni acolo, aş putea fi răpit sau ucis”

-

Dictatorii au şi ei migrene, pentru că nu toți „supuşii” acceptă să-i laude sau să tacă. Unii le spun lucruri pe care tiranii nu vor să le audă. E şi cazul baschetbalistului turc Enes Kanter, care joacă în NBA. Ținta criticilor sale tăioase: „sultanul” Erdogan.
Legitimat la New York Knicks, în campionatul profesionist nord-american (NBA), Enes Kanter l-a caracterizat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ca fiind „Hitler-ul secolului nostru”.
Kanter a anunţat că nu va fi alături de colegii săi la meciul din 17 ianuarie, de la Londra, pe care echipa sa îl va disputa contra unei alte formații americane, Washington Wizards. Baschetbalistul de 2,11 metri şi 121 de kilograme se teme că ar putea fi ucis în Anglia, informează cotidianul francez „L’Equipe”, preluat News.ro.
Kanter încă are cetăţenie turcă, dar nu şi paşaport turc, acesta fiindu-i anulat de regimul de la Ankara ca urmare a criticilor acide ale sportivului la adresa lui Erdogan.
Partizan al clericului Fethullah Gülen, care locuieşte în SUA şi este acuzat de Erdogan că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, Enes Kanter face obiectul unui mandat de arestare emis de Parchetul din Istanbul, care îl acuză de „apartenenţă la o organizaţie teroristă”.
De doi ani, Kanter a spus de mai multe ori că se teme că ar putea fi răpit sau chiar de ceva mai rău. De aceea, el a decis să nu facă deplasarea la Londra pentru meciul din 17 ianuarie.

„Toată această situaţie îmi afectează cariera”

„Nu vreau să merg, din cauza acelui nebun, preşedintele Turciei. Sunt şanse să fiu ucis acolo. Este trist, pentru că toată această situaţie îmi afectează cariera. Vreau să fiu pe teren pentru a-mi ajuta echipa să câştig. Dar din cauza acelui nebun, maniac sau dictator, nici măcar nu pot să merg acolo să-mi fac treaba. Este trist”, a declarat Kanter.
Un purtător de cuvânt al echipei New York Knicks a anunțat că jucătorul nu va face deplasarea din cauza unor probleme cu viza. Jucătorul spune însă că altfel stau lucrurile: „Sunt mulţi spioni acolo. Pot fi ucis foarte uşor. Ar fi o situaţie urâtă, astfel că vreau să rămân aici (la New York) şi să mă antrenez”.

N-a putut intra în România

Pe 20 mai 2017, Enes Kanter nu a putut intra în România, unde avea programată participarea la mai multe evenimente, din cauză că Turcia i-a anulat paşaportul, invocând vederile sale politice. Kanter a anunţat pe Twitter că a fost oprit de Poliţie, pe Aeroportul Otopeni, să intre în România.

Și Hakan Șükür s-a refugiat în SUA

Un alt mare sportiv devenit indezirabil pentru regimul de la Ankara este fostul mare fotbalist Hakan Șükür (foto), atacantul de legendă al lui Galatasaray Istanbul şi al naționalei turce (locul 3 la Campionatul Mondial din 2002). Motivul este acelaşi: sportivul, care trăieşte tot în SUA (ca şi Kanter), l-a ironizat pe Erdogan într-un mesaj pe Twitter.
Dictatorul de la Ankara a încercat să-l atragă pe Hakan Șükür în Turcia, să-l aresteze, dar fostul fotbalist n-a picat în capcană. Furios, Erdogan l-a arestat pe tatăl lui Hakan Șükür, care locuia la Istanbul.
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -