Un eveniment deosebit de grav s-a produs în dimineața zilei de vineri, la Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești, județul Gorj, unde instalația de oxigen a cedat, în condițiile în care în unitate se aflau circa 90 de bolnavi Covid în stare gravă, care aveau nevoie de ventilație. Doi pacienți au murit.
Defecțiunea s-a produs în jurul orei 7.00, iar autoritățile au declanșat codul roșu de intervenție. Mai multe echipaje, din Gorj și din câteva județe vecine, s-au îndreptat de urgență la fața locului, pentru a-i salva pe oameni.
Deși a promis că ajunge în maximum două ore, firma de mentenanță care trebuia să repare defecțiunile nu apăruse nici la trei ore după incident!
Ministerul Sănătății a precizat că a fost vorba de o defecțiune la instalația de oxigen. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Gorj a dat asigurări că bolnavii n-au rămas nicio clipă fără oxigen, dar acest lucru trebuie verificat, deoarece doi dintre pacienții aflați în stare gravă au decedat deja.
În total, în spital sunt internați peste 150 de locuitori din zonă bolnavi de Covid, dintre care 90 au nevoie de oxigen, pentru că plămânii le sunt afectați.
S-a activat planul roșu de intervenție, folosit în caz de dezastru. Doi pacienți au murit deja
Zeci de bolnavi au fost mutați de urgență în ambulanțele sosite la fața locului, unde au fost conectați la sistemul de ventilație autonom instalat pe mașini. S-a început transferul altor 15 pacienți la spitale din apropiere. Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu primește 14 dintre bolnavi – la ora 9.00, 4 dintre aceștia ajunseseră deja la destinație, fiind internați la Terapie Intensivă în stare stabilă.
Prefectul județului Gorj, Petrică Iacobescu, a menționat la Realitatea Plus, în jurul orei 9.30, că firma de mentenanță, care ar fi trebuit să repare rapid defecțiunea, nu ajunsese la spital nici după aproape 3 ore, deși promisese că în două ore e acolo!
Petrică Iacobescu: „Firma care asigură mentenața n-a ajuns nici acum (ora 9:25 – n. red.) la spital, deși ne-a dat timp de reacție de 2 ore. Pacienții au fost trecuți imediat pe oxigen de la butelii, a fost declanșat plan roșu, se primește ajutor din județele învecinate, 12 pacienți în stare gravă au fost transferați la Tg Jiu, alți 4 la Rovinari, un alt pacient este în starea foarte gravă, este intubat și deocamdată nu poate fi transferat, restul de 149 au rămas în spital“.
Tot prefectul a explicat ce s-a întâmplat: „Instalația de oxigen a clacat. Pacienții sunt trecuți pe tubul de oxigen. Am trecut la planul roșu. Personalul medical aleargă cu bolnavii între secții. 15 sunt în ATI, în total 100 de pacienți. Acesta este un spital suport Covid. Se continuă evacuarea pacienților, așteptăm să vină compania de mentenanță. Sunt două persoane decedate. Medicii mi-au spus că nu pot asocia cu evenimentul, pentru că erau oricum în stare foarte gravă. Au fost mutate imediat pe butelii de oxigen și nu au dus lipsă de oxigen“.
Raed Arafat, șeful DSU și secretar de stat în Ministerul de Interne, spune că a aflat prompt de accident: „Eu am fost informat imediat, clar că s-a declanșat planul roșu pentru trimiterea de ambulanțe și de butelii de oxigen. Este o defecțiune tehnică a stocatorului de oxigen. Noi așteptăm ca firma să vină să repare foarte rapid. Motivele de defecțiune nu le știu, județul a acționat foarte bine, inspectoratul a mobilizat din județele limitrofe“.
Dati prostul de manager afara si pe mana procurorilor. O fi doctor , dar ca manager e un prost. Este generalul care a lasat fara munitie armata in fata inamicului. Firmele care asigura oxigenul sant intermediari pe piata. Boul asta a ajuns ca soferul in pana prostului cand ramane fara benzina. Depozitele si fabricile de oxigen produc si sunt stocuri. Dar prostul dormea la ora aia. Si banii erau la el. Cine plm conduce tara asta?