Camera Deputaţilor, for decizional, a aprobat marţi proiectul de lege iniţiat de PNL (în care a fost înglobat un mai vechi proiect al USR – primul pe această temă) privind eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii: parlamentari, magistraţi, funcţionari cu rang înalt. Excepţie vor face militarii şi poliţiştii.
Legea va ajunge acum pe masa lui Klaus Iohannis, pentru promulgare. Mai mult ca sigur, preşedintele o va parafa, pentru că este şi succesul său, alături de partenerii săi din noua guvernare: PNL, USR şi PMP. Mai rămâne hopul CCR, unde ştim cum trage sforile PSD, dar chiar şi cu acest orizont incert votul de azi poate fi considerat unul istoric.
Dacă Parlamentul României a fost pus cu botul pe labe de societatea civilă, pentru a vota o lege care să elimine privilegii date tot de Parlamentul României, atunci vorbim de o mare victorie, fie ea şi de etapă.
Şi oricum, Guvernul are şi alţi aşi în mânecă. Poate modifica în Parlament anumite articole ce ar putea fi declarate neconstituţionale de CCR, ba chiar poate apela la OUG.
Dar votul de azi nu e vorba doar de un succes politic, este cu mult mai mult. E rezultatul unei reparaţii sociale imense faţă de o nedreptate majoră făcută imensei majorităţi a României tăcute de regimurile PSD-iste, plătită din buzunarele oamenilor de rând.
Cel care a dat tonul acestei nenorociri este Ion Iliescu. Ajuns la putere după asasinarea soţilor Ceauşescu, Iliescu a dat liber la jaful din visteria ţării, în paralel cu atacul la adresa oricărei forme de opoziţie, via Mineriade.
În anii 90, regimul FSN-ist a permis directorilor de fabrici să fure la liber, drenând banii şi activele fostelor întreprinderi socialiste în conturile mafiei de tip nou. I-am putea spune „mafia roşie”.
Rezultatul a fost falimentul şi concedierea masivă a angajaţilor care nu mai puteau fi plătiţi. Numai că regimul nu-şi putea permite riscul unor noi revolte sociale şi a decis să-i pensioneze anticipat pe mulţi angajaţi care, în mod normal, ar fi rămas pe drumuri. Cu aşa ceva a început fenomenul ajuns mai târziu la paroxism sub forma marii nesimţiri a „pensiilor speciale”.
Da, şi primii angajaţi din rândul oamenilor de rând scoşi la pensie forţat şi anticipat, pe vremea lui Ion Iliescu, din motive de jaf naţional, au fost de fapt tot un fel de beneficiari de „pensii speciale”.
Sigur, nu în sensul veniturilor imense primite ulterior de parlamentari, magistraţi, aviatori, funcţionari, ci într-o formă mult mai „socială” să spunem – statul trebuia cumva să găsească o soluţie de a pansa rănile produse oamenilor simpli de hoţia politică.
Dar principial vorbind, a fost incorect faţă de omul de rând, faţă de cei rămaşi în câmpul muncii. La fel de incorect cum au fost şi pensiile speciale eliminate azi, aprobate nedrept atât faţă de angajaţii la zi, cât şi în raport cu pensionarii obişnuiţi.
Pentru că şi primii pensionari simpli, scoşi abuziv din câmpul muncii de jaful iliescian, şi pensionarii „speciali” de mai târziu au produs acelaşi efect: presiunea pe bugetul de stat. Adică, pe cine? Pe plătitorii de taxe şi impozite, căci ei sunt de fapt bugetul. Bugetul de pensii a fost la un moment dat complet dezechilibrat, erau chiar mai mult de doi pensionari la un angajat!
Practic, şi unii, şi alţii i-au transformat în victime pe cetăţenii obişnuiţi, pe cei aflaţi în cîmpul muncii, inclusiv pe întreprinzătorii care ţin în viaţă economia. Aceştia au fost nevoiţi să plătească pentru iresponsabilitatea politicului de tip FSN-PSD, pentru populism. Or, dacă sectorul privat nu e lăsat să crească, ci este „muls” şi mai dihai, la final toţi au de pierdut.
Totuşi, nu poate fi pus semnul egal între categoria pensionarilor produşi de jaful regimului Iliescu şi cei „de lux”, cu pensii speciale, produşi de urmaşii lui Ion Iliescu, ca Adrian Năstase, Tăriceanu, Geoană, Victor Ponta&co.
Primii au fost oameni simpli, care au muncit o viaţă şi riscau să ajungă muritori de foame din cauza hoţiei generate de clanurile baronilor FSN. Ceilalţi însă au devenit o categorie de privilegiaţi, cu acces la mai-marii puterii politice, care au reuşit să „ungă” acolo unde era nevoie pentru a-şi trage legi menite să-i transforme în privilegiaţi, în „speciali”.
Ce a fost strigător la cer e că asta s-a produs la niveluri de nesimţire imensă, sume şi de 30 de ori mai mari decât o pensie obişnuită! Aşa ceva nu există NICĂIERI în lume! În nicio ţară normală nu sunt permise diferenţe nesimţite între pensionari la stat.
Da, există diferenţe, dar foarte decente: o pensie de mare magistrat în Europa, ori de fost mare comandant militar nu depăşeşte de 3-4 ori pensia normală. Şi oricum diferenţa e dată de contribuţia diferită, dar chiar dacă ea ar fi de 20 de ori mai mare decât a angajatului de la băcănie, statul nu permite o astfel de diferenţă şi la pensie. Totul are limită, bun-simţ, pentru că totul se plăteşte, de fapt, de la stat. Or, statul nu poate fi bătaia de joc a nimănui, în Occident.
A fost însă în România, dar nu se mai poate nici aici! Ţara a ajuns în sapă de lemn din cauza unor iresponsabili precum cei menţionaţi mai înainte, dar şi din cauza lipsei totale de empatie socială.
Sigur că tot ce-i bun primit, să fie primit, dar oare cum te simţi ca pensionar „special” când ştii că un pensionar de rând ia 200 de euro pe lună şi tu ai 3.000-4.000 de euro, ba uneori şi 7-8.000 de euro lunar?! Unde e empatia ta faţă de omul de lângă tine, faţă de societate în general? Cum e când ştii că nivelul tău de trai mult peste medie e suportat de cei care ajung să trăiască tot mai rău, să emigreze sau pur şi simplu să clacheze?
Poţi spune, „da, dar asta a fost meseria mea, am cotizat mai mult”, dar nu e adevărul adevărat. E doar pe jumătate. Ai cotizat pentru că tot cineva a împărţit banii statului incorect şi inechitabil. Şi pentru că nimeni nu s-a opus abuzului. Şi aşa ai ajuns să primeşti un venit pe care nu l-ai fi primit nicăieri în lume, din perspectiva raportului între veniturile diverselor categorii sociale.
Pentru că unii au „tras sfori”, gândindu-se doar la ei şi ignorându-i complet pe oamenii simpli, care nu trebuiau condamnaţi la fluturaş pentru că şi-au ales meserii mai puţin bănoase. În fond, o ţară are nevoie egală de toţi: şi de magistraţi, şi de poliţişti, şi de şoferi, infirmiere, profesori, gunoieri sau ospătari. E o bătaie de joc să creezi diferenţe imense de venituri între ei, e ceva nemaiîntâlnit în lumea largă.
Cancerul pensiilor speciale a fost posibil nu doar graţie „căpeteniilor” care tras spuza pe turta anumitor categorii de salariaţi, ci şi din cauză că aceştia din urmă s-au bucurat la ce-au primit fără să-şi pună o minimă problemă de conştiinţă. Mie să-mi fie bine, chiar dacă altora le e tot mai greu – asta e boala românească devenită cauză primordială a oricărei inechităţi sociale din România, inclusiv în chestiunea imorală a pensiilor speciale.
Votul de azi din Parlament începe să facă ordine, în sfârşit. Sigur, mai e mult până departe, mai sunt de rezolvat alte inechităţi cum ar fi pensionarea anticipată exagerată. În plus, dacă legea aprobată azi va fi blocată la CCR, atunci degeaba a fost votată.
Însă chiar şi aşa, e un început de reparaţie. Votul de azi are marele rol că deschide o dezbatere ce va continua negreşit, căci în joc nu sunt banii celor cu pensii speciale, ci viitorul celor aflaţi azi la muncă.
Dacă nimeni nu face ordine în banii statului, inclusiv prin eliminarea efectelor unui dezmăţ bugetar de vine din trecutul îndepărtat sau apropiat, rezultatul va fi unui singur şi clar: în nici 10 ani, nu vor mai încasa nimic nici pensionarii „speciali”, nici cei de rând aflaţi azi în câmpul muncii!
Deci, mai devreme sau mai târziu, dacă România vrea să intre în rândul lumii, nu poate lăsa diferenţe astronomice între diferite categorii de salariaţi şi pensionari la stat. Dacă NIMENI din lume civilizată nu permite aşa ceva, de ce ar accepta asta românii?
Este o victorie a PNL. Eu sunt sincer.
În nicio țară nu va mai fi pensia specială.
Mithrandir
Din 160.000 de pensii speciale, astazi au fost anulate 10.000, iar magistratii sigur vor castiga la CCR.
Ce-a facut PNL, pe care il admiri, e un fleac. O victorie populista.
As fi vrut sa vad toate pensiile speciale anulate.
Sa vedem cat si cum castiga la ccr.
Ce articol deosebit, scris superior! M-ati atins la suflet cu empatia sociala!
Tot acesta este si motivul pentru care mi se pare o crima la adresa poporului roman privatizarea sanatatii! Nu poti lasa sa moara in boli, disperare, fara demnitate categorii defavorizate de soarta sau de mafioti, doar pentru ca niste neoameni care nu se mai satura de bani vor sa faca o afacere nationala din sanatatea romanilor!
Gresesti legat de posibilitatea ca si spitalele private sa poata deconta contravaloarea serviciilor de la CNAS. Omul este liber sa aleaga unde vrea sa mearga, la privat sau la stat, asigurarea lui il urmeaza. O singura mentiune trebuie facuta obligatoriu : personalul medical sa aleaga clar unde este trecut, la privat, sau la stat, ca sa se termine odata cu smecheria infecta de a sta cu fundu-n doua luntrii, si sa-si umple buzunarul si de la stat si de la privat, cum se intampla in momentul de fata.
Doamna, asta cu „omul sa aleaga sa mearga la privat sau la stat” e doar manipularea de inceput, o iau si ei pe pasi mici, ca sa ajunga apoi la punctul final: falimentarea sistemului public de sanatate care duce automat la privatizarea totala!
Ajunsa pe maini particulare, inseamna ca sanatatea va fi doar o afacere imensa, un mod de imbogatire pe spatele oamenilor! Credeti ca va va trata si vindeca cineva la privat? Veti fi doar un simbol, € , nicidecum o fiinta umana ce are nevoie de ajutor, omenie si empatie fata de suferinta prin care va trece in momente de boala! Va intreb ceva: sunteti absolut sigura ca va veti numara printre acei pacienti carora le vor fi decontate cheltuielile? Nu stiti propozitia celebra „s-au terminat fondurile pe luna asta”? Daca, doamne-fereste, trebuie sa urmati un tratament oncologic de zeci sau sute de mii de euro, credeti ca acesti „altruisti” ai sanatatii va vor sustine pana la ultimul banut tratamentul?
In momentul in care sanatatea va intra pe mainile privatilor, vom fi doar vaci de muls, nimic altceva! Privatul trebuie sa faca profit, doamna Constantinescu, asta e ratiunea lor de a exista si a face afaceri! Structura acestor oameni care detin afacerile si asigurarile medicale este una de reptile cu sange rece, care nu viseaza decat bani, imbogatire, rentabilitate! Rentabilitate si profit, acestea sunt cuvintele care le calauzesc toate actiunile!
Partea sociala, cea umana si cea medicala vor fi tratate cu adevarat tot la spitalele de stat, cu medici platiti de stat, cu contributii ale oamenilor si alocari de la buget, astfel incat orice roman sa poata avea acces la servicii! E adevarat, dupa ce maturi toata coruptia si reformezi cu adevarat sanatatea!
Nu sustineti privatizarea pentru ca va semnati singura sentinta la degradare umana si suferinta, atunci cand va veti imbolnavi (sa nu vi se intample asta!), pentru ca nu veti avea sumele imense pe care vi le vor cere fara scrupule privatii de la un moment incolo!
Asteptati-i un pic pana falimenteaza sistemul public, ca mai apoi sa fiti totalmente la mana lor! Uitati-va in USA sa vedeti ce face privatul, ce a devenit „sanatatea”! O afacere de miliarde ale reptilelor nesatule versus oameni disperati si fara acces la medicina!
Sustineti reformarea sistemului actual mafiot medical de stat!
Reformare, nu privatizare!
Si da, medicii sa nu mai aiba dreptul de a profesa in ambele sisteme. Ori stat, ori privat. Dar asta trebuie sa faca parte din reforma de care scriam.
Cu frica de inchisoare, cu legi aspre, care sa taie in carne vie, cu schimbarea intregii societati (pentru ca toti suntem partasi la degradarea morala a societatii), se poate reforma sanatatea! Alte tari cum au reusit? Cu frica, amenzi, condamnari grele, educatie la nivel national!
– da, medicii sa nu mai aiba voie decat intr-o parte sau alta!
– sa existe privatul, ca alternativa pt. cine are bani de hotel de lux, dar sa nu ia fondurile oamenilor, pentru ca de-aia e privat, sa se autosustina!
– la stat sa se rada toata mafia, sa se educe tot personalul, adica toata societatea (e treaba lunga si grea), pentru ca degeaba le dai salarii mari daca se fura in continuare pe toate partile, de la cel mai mic pana la cel mai mare!
– sa se pedepseasca grav practica zeilor de pe pamant de a opera pe pacient intr-o parte pe bani grei si a-l trata dupa pe banii statului. Aici e unul dintre cancerele sistemului, ca beurani, lucani, burnei, cercei, lascari, opresti etc au pe mana totul si nu dau socoteala in fata legii pt. nimic din ce fac gresit si imoral!
– societatea trebuie schimbata in profunzime, oamenii educati, astfel incat (unii) medici si asistenti sa nu se mai comporte inuman si de la inaltimea cerului. Aici e o problema complexa, care ii vizeaza pe absolut toti romanii, nu doar pe cei din sistemul medical!
– sa se pedepseasca grav practica industriei farmaceutice de a face din medici dealeri legali de medicamente! De aici porneste alta mare cangrena a sistemului, pentru ca medicii nu mai au constiinta sa trateze sau chiar sa vindece, ci sa vanda ce e mai scump si cat mai mult! Trebuie schimbata legislatia si aici.
Ce facem cu aberatia ca privatul nu are urgente si ATI? Pai cum vine asta? Sa-si bage mainile adanc in fondurile oamenilor (ei, niste oameni particulari, care nu vor decat bani!), pana la falimentarea spitalelor publice, sa detina apoi monopol absolut pe sanatate, dar ei sa nu te salveze de la moarte?? Sa te trimita tot la stat, sa te scoata din coma aia de acolo? In niste conditii periculoase si de grota, ca atat le va mai fi ramas, dupa ce privatul pune gheara pe aproape toate fondurile?? Ce fel de alternativa este acest privat din moment ce nu ofera serviciile care sa-l vindece si sa-l scoata din morti pe pacient? Este o pacaleala! Niste hoteluri de lux care sa ia ochii ca sa poata baga adanc mainile in buzunarele oamenilor. Am fost odata cu o prietena la privat, sa o sustin. Daca ati sti prin cate analize extrem de scumpe a trebuit sa treaca!…. Desi nu avea nevoie de toate! Si cum a terorizat-o medicul de acolo ca daca nu se opereaza ieri, nu mai traieste! Din fericire pentru ea (spun fericire pentru ca a gasit alternative care au lasat-o intreaga si au si vindecat-o), nu putea face rost de toti banii si, atunci, disperata, a cautat pana a gasit doctorul potrivit care a pus-o pe picioare cu tratamente rezonabile ca pret si o schimbare totala a stilului de viata. Caz vazut cu ochii mei. Credeti ca cei de la privat fac caritate? Daca s-ar putea sa va bage prin toate aparatele, fara sa va prindeti, ca sa va ia toti banii, ar face-o! Un spital privat care urmareste doar profitul, cam ce credeti ca le recomanda medicilor de acolo? „Daca vrei salariu mare si beneficii, mie sa-mi aduci atatia pacienti si euro pe luna!” Si aduc, chiar aduc! Cum? Manipuland actul de sanatate! Si uitand totalmente de juramant!
– cand privatul va ramane singur pe piata, costurile vor deveni exorbitante. Si evident ca nu veti mai avea nici alternativa de a va duce inapoi la spitalul de stat, pentru ca il va fi falimentat intre timp gura nesatula numita „privat”. Nu dati putere rechinilor din sanatate care nu vor decat profit! De sanatate, tratamente, vindecare tot statul trebuie sa aiba grija!
Nu exista numai bogati, exista si saraci, pensionari cu pensii mici, oameni cu dizabilitati care nu se pot intretine, oameni care nu mai au venituri etc. Pe toti acestia, privatul ii va umili si-i va arunca in strada, ca pe niste gunoaie, fara mila! Iar noi, societatea, nu trebuie sa acceptam niciodata asa ceva! Niciodata! Un popor trebuie sa aiba grija de toti cetatenii sai, nu numai de cei bogati si norocosi!
Trebuie dezbatere nationala, intoarsa problema pe toate fetele, oamenii informati, apoi intrebati prin referendum daca vor sanatate privata ca in alte tari sau sansa de a fi tratati / vindecati de sistemul public de sanatate, daca ramane in picioare! Nu sa hotarasca mafiotii din sanatate, pharma sau agentii lor de influenta la ce servicii sa avem dreptul!
Andi, sistemul de stat nu se reformeaza, e o paduchelnita ordinara de interese ale unor asa-zisi dumnezei ai medicinei, bunaoara cum a fost cazul beuran, din decembrie. Care empatie, care profesionalism in sistemul medical de stat? Sa ia foc o pacienta pe masa de operatie, iar ei sa incerce sa musamalizeze totul timp de 2 saptamani??? Fii serioasa, masura clara : doctori, asistente, toti, sa aleaga stat sau privat, si aia e! N-ai ce sa reformezi, in tratamentele reumatologice deconteaza si clinicile private inca din 2014, si trebuie sa te programezi si la stat, si la privat la inceputul lunii, se sta pe lista. Doar groaza ca-si pierd fondurile, va face personalul medical de la stat mai atent si responsabil, concurenta adica.
Foarte bun articol, d-le Ciocazanu! Chiar ma gandeam ce rost sa fi avut succesivele pensionari anticipate ale oamenilor in ’90, si apoi inca vreo cativa ani la rand, si-acuma am inteles, hotia mafiei rosii nenorocite, protejate de tatucul iliescu, urat fie-i numele ca si-al lui ceausescu! Nu stiu daca vom trai momentul intemnitarii lui, dupa cum o merita cu varf si indesat, mai ales ca tagma magistratilor e si foarte suparata acuma, ca ce sa vezi, se aflara cu pensiile speciale taiate, si cat muncisera pentru ele, se rupsesera de-atata munca! Ca de-aia umbla coruptii liberi, si zi de zi mai vezi 2-3 achitati de justitia asta schiloada romaneasca, ca se cocoseaza cu munca toti! Mai bine ar intelege justitia ce este de inteles din acest avertisment al eliminarii pensiilor speciale absolut nerusinate pe care-au ajuns in ultimii 3 ani de psdism feroce sa le aiba, intr-o totala nesimtire fata de romanul obisnuit. Dar mira-m-as sa inteleaga decat ca-si pierd dreptul, domnule, de a incasa 18.700 de lei pe luna pensie speciala, oooo, doamne! Eu, ca profesor de romana, poate voi avea in vreo 10 ani vreo 2000 de lei, asta daca mai are cine sa mi-o plateasca, iar NESIMTITII astia toti, politicieni, magistrati, politisti, sristi, militari, mulg tara asta de pensii speciale de 10.000-25.000 de lei pe luna. Daca asa vor ramane lucrurile, strambe si nedrepte, atunci sa dea Dumnezeu ca pe doctori si lumanari sa si-i dea, NESIMTITII!
Ce victorie este aceea in care securistii, militienii, gazarii din jandarmerie si mercenarii au ramas cu pensiile intacte?! Asa-zisele pensii de serviciu sunt tot pensii speciale. Nu le-a pus nimeni pistolul la tampla sa se faca securisti si militieni, asa cum nu li s-a pus nici doctorilor, instalatorilor ori celorlalte categorii profesionale. Nu ne-am smintit cu totii, din contra ne trezim foarte multi. Ca Iohannis ii considera pe romani prosti este clar pentru toata lumea, el niciodata nu a primit un vot pro, a primit voturile contra Ponta, Dancila si mai ales contra Dragnea la referendumul pe justitie. Ca penelistilor li s-a urcat puterea la cap si isi revarsa prostia zilnic iarasi e clar pentru toata lumea. Eu totusi ma ateptam ca macar jurnalisti cu scaun la cap sa mai avem. Circul cu eliminarea pensiilor speciale ne-a aratat ca in ciuda numeroaselor balbaieli, certuri ca la usa cortului si fanatisme, USR-ul e singurul capabil sa gaseasca solutii adaptate la situatia prezenta. Amendamentul lor care nu a fost acceptat de impozitare a tuturor pensiilor ar fi fost solutia. CCR nu poate impiedica legiuitorul sa impoziteze cu 100% sumele de bani din bugetul public plecand de la un prag.
Pana la publicarea in monitorul oficial nu s-a eliminat nimic, ce articol e asta?
Nu se anulează nicio pensie specială …Autorul minte de îngheață apele….Chiar daca Legea intra în acțiune ea are aplicare doar pentru viitor. Doar cei care vor ieși la pensie in viitor nu vor mai avea pensie specială. Pensiile speciale de azi nu se elimina…Legea r po păcăleală uriașă..
NU SE VOR DESFIINTA PENSIILE SPECIALE , pentru ca in privinta lor vor decide
niste oameni care nu au nimic in comun cu omenia, bunul simt si empatia si dreptatea.
Doar interese si bani.
Cu atat mai mult cu cat 7 din cei 9 au si cumul de pensie , cumul pe care l-au obtinut prin lege deja.
La ei totul e legal, conform legii
NISTE PROFITORI !
Iata cine va decide soarta pensiilor speciale.
LISTA RUSINII !
Judecătorii Curții Constituționale a Romaniei
Valer DORNEANU – Președinte
-salariu 24.000 lei
-pensie 27.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 3.000 lei )
51.000 lei ( 510.000.000 lei vechi )
Cristian DELIORGA
-salariu 22.500 lei
-pensie 21.000 lei
43.500 lei ( 435.000.000 )
Marian ENACHE
-salariu 24.700 lei
-pensie 26.700 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 2.000 lei )
51.400 lei ( 514.000.000 )
Daniel-Marius MORAR
-salariu 23.000 lei
-pensie 29.100 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 6.100 lei )
52.100 lei ( 521.000.000 )
Mona-Maria PIVNICERU
-salariu 23.600 lei
– pensie 32.000 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 8.400 lei )
55.600 lei ( 556.000.000. )
Livia Doina STANCIU
-salariu 23.600 lei
-pensie 37.900 lei ( pensia mai mare decat salariul cu 14.300 lei )
61.500.000 lei ( 615.000. 000 )
VARGA Attila
-salariu 23.500 lei
-pensie 8.300 lei
Gheorghe STAN
-salariu 19.9oo lei
Indemnizatie detasare 113.381 lei ( 9.448 lei / luna )
-indemnizatie locuinta 34.748 lei ( 2.896 lei / luna )
Elena-Simina TĂNĂSESCU
-salariu Institutul European din Romania 2514 lei
NU apare in Declaratia de avere salariul de la C.C.R.
pensie –
NU MAI ESTE NEVOIE DE NICI UN COMENTARIU .