Fostul fotbalist Dănuț Lupu a fost condamnat la 7 luni și 10 zile de închisoare cu executare, după ce a condus fără permis. Curtea de Apel București i-a respins, luni, contestația la decizia instanței de fond.
În urma pronunțării sentinței, Dănuț Lupu (56 de ani) trebuie să se predea astăzi la Penitenciarul Rahova, altfel va fi ridicat de acasă de polițiști și dus să-și ispășească pedeapsa.
Este a treia oară când Dănuț Lupu ajunge după gratii. Prima dată a fost un scurt arest preventiv, de câteva ore, în octombrie 1988, la Dundee (Scoția), pentru furt din magazin. A doua oară – în Grecia, în prima pare a anului 1991, pentru implicarea într-o bandă de furturi de mașini.
Dănuț Lupu a făcut parte din echipa națională a României, pentru care a jucat 14 meciuri, în perioada 1989-1998, inclusiv două partide – cu Argentina și Irlanda – la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990 (în Italia).
Tot în 1990 s-a transferat de la Dinamo București la Panathinaikos Atena, unde a stat doar un an, deși semnase un contract pe 4 ani. În acea perioadă a ajuns pentru a doua oară în arest, pentru furt, fiind acuzat că făcea parte dintr-o bandă de hoți de mașini. El a susținut, într-un interviu, că a făcut pușcărie pentru că, la nervi, i-a dat un pumn patronului clubului din Atena, miliardarul Iorgos Vardinnoianis.
Lupu a stat după gratii, în Grecia, aproape trei luni, apoi a fost eliberat și transferat la FC Korinthos (1991-1993) și OFI Creta (1933-1994)
În noiembrie 2020, având și multe kilograme în plus, Dănuț Lupu a fost lovit greu de Covid-19, fiind la un pas de moarte.
Minuta instanței
„În baza art. 421 alin. 1 pct.1 lit. b Cod procedură penală, respinge ca nefondat apelul declarat de către apelantul inculpat Lupu Dănuţ împotriva sentinţei penale nr. 79/16.02.2023, pronunţată de Judecătoria Cornetu în dosarul nr. 13016/1748/2022.
În baza art. 275 alin. 2 Cod procedură penală, obligă pe apelantul inculpat la plata sumei de 500 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.
Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 2 octombrie 2023”.
„Am fost nevoit să conduc pentru că mă simțeam foarte rău. Regret faptele, dar nu aveam altă posibilitate”
Recent, fostul internațional român a susținut că a fost nevoit să conducă fără permis din cauza problemelor de sănătate care trebuia remediate urgent.
Pe 4 septembrie 2023, Dănuț Lupu s-a prezentat în fața judecătorului într-un nou termen, după ce a fost surprins, în mai multe rânduri, conducând fără carnet. El s-a apărat astfel: „Vreau doar să menționez că-mi pare rău, dar am fost nevoit să conduc pentru că mă simțeam foarte rău. Regret faptele, dar nu aveam altă posibilitate. Nu am făcut accident, nu am fost băut sau drogat”.
La instanța de fond, el a primit o condamnare de închisoare cu executare de 7 luni și 10 zile și a formulat apel. Atunci, avocatul a cerut transformarea pedepsei în amendă penală, iar procurorul de caz a fost intransigent: „Inculpatul nu poate evita închisoarea”.
Judecătorii au rămas în pronunțare pentru data de 2 octombrie, când decizia a fost de a da dreptate procurorului și de a respinge apelul fostului fotbalist.
Episodul Scoția: arestat pentru furt din magazin, în 1988, la meciul lui Dinamo de la Dundee
În octombrie 1988, prezent cu marea echipă a lui Dinamo, antrenată de Mircea Lucescu, în orașul scoțian Dundee, pentru meciul cu Dundee United, din turul 2 al Cupei Cupelor, Dănuț Lupu a fost arestat pentru furt din magazin!
A fost eliberat la intervenția antrenorului Mircea Lucescu, care s-a dus special la secția de poliție pentru a discuta cu organele de ordine.
Pe 26 octombrie 1988, Dinamo a câștigat cu 1-0 la Dundee, prin golul marcat de Mateuț în minutul 89.
În returul de la București, pe 9 noiembrie: Dinamo – Dundee United 1-1 (Mateuț 81 / Beaumont 77), astfel încât echipa lui Mircea Lucescu s-a calificat în sferturi de finală, unde avea să fie eliminată – fără înfrângere – de Sampdoria Genova (1-1 și 0-0).
În primul tur, Dinamo îi eliminase pe finlandezii de Kuusysi Lahti (3-0 și 3-0).
Dănuț Lupu a fost titular în ambele partide cu Dundee United.
Episodul Grecia: a vrut să se sinucidă în arest! Zice că i-a dat un pumn lui Vardinoiannis, de acolo i s-a tras
În 1991, când era legitimat în Grecia, la Panathinaikos Atena, Dănuț Lupu a fost implicat într-un accident rutier și a stat mai bine de două luni după gratii. El a vorbit despre acel episod în decembrie 2020, la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu“ (Ioanițoaia). Lupu a mărturisit atunci că a vrut să-și pună capăt zilelor, când era închis în Grecia!
„Am făcut două luni și jumătate de închisoare. Am luat un pumn de pastile, am încercat să mă otrăvesc! Nu e legendă. Am vrut să mă otrăvesc și am stat o săptămână intubat în spital. S-a speriat și Vardinoianis (patronul clubului Panathinaikos Atena – n. red.) atunci, când a văzut că am luat-o cu capul. Mi-a trimis un avocat, că mă scoate din arest dacă semnez o hârtie în alb. Era că renunț la toate pretențiile financiare. Aveam încă 3 ani de contract. Totul a fost ca să nu-mi mai dea banii. N-am vrut să semnez, a venit soția la mine… Până la urmă am semnat-o la ora 14.00, iar la 14.30 mi-au dat drumul din penitenciar!”
În februarie 2023, la podcastul Tare de tot, realizat de jurnalistul Viorel Grigoroiu, Dănuț Lupu a făcut noi dezvăluiri despre cum a intrat în închisoare în 1991, la Atena. El susține că arestarea sa a fost orchestrată de patronul clubului Panathinaikos, magnatul Iorgos Vardinoiannis.
„M-a chemat la el în birou și de acolo m-au arestat. Omul avea o putere extraordinară la vremea aia, cel puțin în perioada 1990–1996. Făcea ce voia el în Grecia, chiar numai ce voia el făcea. Acolo era o lege atunci, nu aveai voie să stai mai mult de două săptămâni în arest. Eu am stat vreo lună și jumătate.
Coboram peste stradă și îmi luam țigări. Nici poliștiștii de acolo nu credeau că o să mă duc. După o lună jumătate am fost transferat la Căminul Central și am stat vreo lună și ceva acolo.
Eu am fost arestat din cauza faptului că am dat în el. I-am dat un pumn.
Am luat un pumn de pastile, voiam să se termine tot. Trei zile nu am știut de mine. Am fost dus la spital. Nu știu ce a fost în mintea mea. Am vrut să mă sinucid. Trebuia să stau arestat acolo că a vrut el? Orice ar spune lumea, eu am fost arestat din cauza faptului că am dat în el.
Eu, dacă am fost vinovat de-a lungul vieții mele, am tăcut din gură, dar dacă știam că nu am nicio vină…”
Cariera de fotbalist: în 1990, semifinalist în Cupa Cupelor cu Dinamo și adversar al Argentinei la Mondialul italian. A transformat al doilea penalty, după Hagi, cu Irlanda
Născut la 27 februarie 1967, la Galați, Dănuț Lupu a practicat în perioada junioratului două sporturi: hocheiul pe gheață și fotbalul. La ambele a jucat în Divizia A, prima ligă a țării! Având de optat, a ales fotbalul, la insistențele tatălui său, mare fan al clubului Steaua București. Cu toate astea, fiul său avea să ajungă la rivala Dinamo, unde l-a dorit antrenorul Mircea Lucescu.
Dănuț Lupu și-a început cariera fotbalistică la clubul local Dunărea Galați, unde a evoluat ca junior în perioada 1985-1987.
La seniori a jucat pentru 7 cluburi:
- 1989-1990: Dinamo București (90 de meciuri / 17 goluri)
- 1990-1991: Panathinaikos Atena (10 / 1)
- 1991-1993: FC Korinthos (47 / 30
- 1993-1994: OFI Creta (9 / 1)
- 1994: Rapid București (2 / 0)
- 1994-1995: Brescia (15 / 1)
- 1995: Rapid București (13 / 6)
- 1995-1997: Dinamo București (42 / 7)
- 1997-2000: Rapid București (77 / 13)
- 2000-2001: Dinamo București (4 / 1)
- 2001: Hapoel Holon (Israel) (1 / 0)
Prin jocul său inventiv, a contribuit la cucerirea eventului de către Dinamo, în 1990, precum și la parcusul dinamoviștilor în Cupa Cupelor, încheiat în semifinale.
Tot în 1990 a participat cu echipa națională la turneul final al Campionatului Mondial din Italia. Atunci, în grupă, n-a jucat în meciurile cu URSS (2-0) și Camerun (1-2), apoi a intrat în locul lui Balint, în minutul 72, în partida crucială cu Argentina (1-1).
În „optimi”, la 0-0 cu Irlanda (4-5 la penalty-uri), a intrat în minutul 75 în locul lui Răducioiu, jucând și prelungirile (30 de minute) și transformând al doilea penalty al României, după Hagi. După el au mai marcat Rotariu și Lupescu, dat Daniel Timofte a ratat ultima lovitură și astfel cea care s-a calificat în „sferturi” a fost Irlanda.
prbl. este invatat.
Dănuț Lupu, cine te-a pus să te faci fotbalist? Nu știai ca fotbaliștii sint interlopii sportului? Dacă fotbaliști s-ar purta pe stradă cum se poartă pe teren cred ca mulți ar fi amendați sau chiar reținuți!
SCAPA TOTI. S-A INSANATOSIT „justitia”. ESTE IARASI CE A FOST SI MAI MULT DE ATAT !
Fostul primar al municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, scapă de pedeapsă prin achitare şi intervenirea prescripţiei în dosarul de corupţie în care a fost trimis în judecată în 2017 de procurorii DNA Ploieşti.
o jegodie libidinoasa si betiva , inca din anii ’90 umbla in BMW mort de beat, un desfranat care isi batea joc de femei, a venit timpul sa plateasca!!