miercuri, octombrie 9, 2024
AcasăNewsCulisele arestării în Franța a lui Pavel Durov, fondatorul rețelei Telegram. Rusia...

Culisele arestării în Franța a lui Pavel Durov, fondatorul rețelei Telegram. Rusia e turbată, face presiuni pentru eliberarea miliardarului. Miza: Kremlinul poate pierde controlul asupra rețelei de socializare cu un miliard de utilizatori

-

Arestarea de către francezi a lui Pavel Durov, fondatorul rețelei de socializare Telegram, a provocat o furie de nedescris la Kremlin, Rusia punând în mișcare tot arsenalul oficial și neoficial de care dispune pentru a presa Parisul să-l elibereze pe miliardar (Durov are o avere de 14 miliarde de dolari). Toată povestea pare, la prima vedere, de-a dreptul fără sens: ruso-francezul Durov și-a îndreptat deliberat avionul spre Franța, pentru „realimentare“, deși știa că e pe lista căutaților de ani buni și că ar urma să fie arestat dacă ajunge acolo. Povestea devine și mai încâlcită dacă adăugăm că CEO-ul companiei care deține Telegram încercase în prealabil să obțină o întâlnire cu Putin, dar fusese refuzat.

Pavel Durov are dublă cetățenie, franceză și rusă, motiv pentru care autoritățile franceze au putut să refuze până acum cererile disperate ale Rusiei ca suspectul să fie eliberat sau, măcar, să li se permită oficialilor de la Ambasada Rusiei din Paris să intre la el. Procurorii francezi emiseseră pe numele oligarhului un mandat de arestare cu mai multe capete de acuzare, între care moderarea inadecvată a conținutului rețelei Telegram, complicitate la terorism, fraudă, spălare de bani, trafic de droguri și alte infracțiuni, după cum relatează presa pariziană. Le Monde scrie că Telegram – rețeaua socială predominantă în spațiul ex-sovietic, dar nu numai – era vizată de anchetatorii francezi încă din 2015, când au avut loc atacurile teroriștilor musulmani de la Paris. Aceștia ar fi comunicat prin mesageria Telegram, organizându-se fără să fie deranjați de cineva. Durov e acuzat că știa despre faptul că jihadiștii folosesc Telegram pentru acțiunile lor contra Occidentului.

Pavel Durov, deținătorul Telegram, a cerut mai întâi o întâlnire cu Putin. După ce a fost refuzat, s-a dus direct în Franța și s-a predat. Există bănuiala că se temea să nu fie asasinat de FSB ori GRU

Aparent, marea întrebare care se pune este de ce a oprit avionul lui Pavel Durov în Franța, deși era clar că o escală acolo va duce la arestarea sa, așa cum s-a și întâmplat, de fapt? Răspunsul care se conturează este surprinzător: aceasta pare să fi fost singura modalitate găsită de oligarh pentru a scăpa de mâna lungă a serviciilor secrete ale lui Putin. Între o cădere de la fereastră, o „sinucidere“ cu pușca cu lunetă de la 200 de metri, un ceai cu noviciok și o celulă în regim de maximă siguranță în Franța, Pavel Durov a ales ultima variantă.

Timp de mulți ani, s-a tot spus că rețeaua Telegram este independentă, iar deținătorul acesteia este un „disident“ al regimului Putin. Administratorii Telegram garantau inviolabilitatea și siguranța comunicațiilor criptate, ceea ce pentru mulți oameni reprezenta un argument puternic pentru a alege să-și facă un cont aici.

- Advertisement -

În lume sunt azi circa un miliard de utilizatori de Telegram. În spațiul ex-sovietic, rețeaua e predominantă, dar sunt sute de milioane de oameni din alte colțuri ale lumii – Asia Centrală, Africa, America de Sud și Centrală – care o folosesc. Spre exemplu, doar în India sunt 300 de milioane.

Acum, ancheta e foarte probabil să scoată la iveală că, de fapt, Telegram este cea mai mare rețea de socializare aflată în mâinile serviciilor secrete rusești.

Deloc întâmplător, imediat după arestarea lui Durov, agenția guvernamentală de știri RIA Novosti a publicat un apel al Partidului Noii Oameni din Rusia, Alexei Neceaev – rezentat drept liberal și în „opoziție“ cu regimul Putin –, care o cheamă pe Marine Le Pen să sprijine cererile de eliberare a fondatorului Telegram.

- Advertisement -

Rusia a protestat și oficial, solicitând ca reprezentanți ai Ambasadei să aibă acces la Durov. Francezii au refuzat.

În paralel, imensa armată de troli online, de activiști, influenceri și politicieni aflați în slujba Kremlinului a declanșat la nivel mondial o campanie furibundă prin care acuză „lipsa drepturilor” și „dictatura” din Occident, militând pentru eliberarea lui Durov. Nu se știe dacă și acesta vrea acest lucru.

Jurnalistul american Tom Warner, fost corespondent pentru Financial Times și Wall Street Journal la Kiev, specializat pe analiza Asiei de Sud-Est și Europei de Est, a publicat pe contul său de X (fostul Twitter) un amplu text în care intră în dedesubturile afacerii Durov, oferind inside-uri neașteptate.

Oarecum în aceeași direcție merg și rândurile lui Anton Gherașcenko, fost consilier al ministrului de Interne ucrainean. Acesta a scris despre arestarea lui Durov, afirmând că sunt șanse să vedem o devoalare a unei operațiuni de spionaj rusești de o amploare gigantică.

Mai jos, explicațiile jurnalistului american Tom Warner și cele ale ucraineanului Anton Gherașcenko.

Tom Warner: „S-au acumulat dovezi că afirmația Telegram că oferă mesagerie criptată este o minciună și că tot ceea ce fac utilizatorii atunci când selectează această opțiune este să ajute monitorii ruși să identifice mesajele care ar putea fi sensibile”

„Deci, ce se întâmplă cu adevărat cu arestarea directorului general al Telegram, Pavel Durov, în Franța? De ce este Rusia atât de furioasă?

Pentru că procedurile judiciare împotriva lui Durov sunt susceptibile de a expune și ruina o infiltrare tot mai mare a Kremlinului în mediile sociale occidentale și asiatice și în alt-finanțe (finanțe alternative, adică acele instrumente, procese și canale financiare care nu trec prin sistemul bancar, inclusiv criptomonedele precum Bitcoin – n. red.).

Mulți oameni au fost induși în eroare, crezând că relația lungă și complexă a lui Durov cu Kremlinul a fost ruptă atunci când Putin și acoliții săi l-au scos pe Durov din prima sa companie de social media, VKontakte.

Durov s-a mutat apoi în Emiratele Arabe Unite și s-a concentrat pe Telegram. Dar răscumpărarea forțată cu 400 de milioane de dolari de la VKontakte nu a fost suficient de mare pentru visele sale, iar operațiunile lui erau prea dubioase pentru a strânge fonduri în SUA.

Între timp, Kremlinul și-a folosit bastoanele pentru a-l aduce pe Durov la ordine: o amenințare cu blocarea Telegram în Rusia (anunțată, dar neaplicată) și o lege care impune rețelelor sociale care deservesc clienți din Rusia, principala piață a Telegram, să își stocheze datele pe servere rusești.

Apoi a venit și morcovul. Capitularea lui Durov în fața Kremlinului a fost anunțată în martie 2021, pentru cei care au știut să o citească: o emisiune de obligațiuni în valoare de 1 miliard de dolari în Rusia, intermediată de banca VTB, deținută de Kremlin, și de Alfa Bank, cunoscută ca fiind a clientelei Kremlinului.

Cu sprijinul statului rus pentru strângerea sa de fonduri, Telegram a ajuns la 950 de milioane de utilizatori activi lunar. Compania nu dezvăluie cum și unde își desfășoară activitatea, iar un angajat care pretindea că locuiește în Emiratele Arabe Unite a fost prins locuind de fapt la Moscova.

Între timp s-au acumulat dovezi că afirmația Telegram că oferă mesagerie criptată este o minciună și că tot ceea ce fac utilizatorii atunci când selectează această opțiune este să ajute monitorii ruși să identifice mesajele care ar putea fi sensibile.

Următoarea mare etapă planificată a legitimării Telegram este un IPO (Ofertă Publică Inițială, adică ofertă inițială de acțiuni – n. red.), cu New York-ul ca locație vizată. Obligațiunile de 1 miliard de dolari vândute în Rusia sunt convertibile în acțiuni în cazul unui IPO.

Ceea ce este mult mai probabil să se întâmple dacă Trump revine la președinție. Telegram l-a recrutat deja pe Trump pentru a anunța că va lansa pe platforma Telegram un serviciu bancar alternativ bazat pe criptografie, care vizează cei mai creduli fanatici MAGA.

Unele mass-media raportează că Durov știa că există un mandat francez de arestare împotriva sa înainte de a zbura în Franța. Dacă este adevărat, aceasta sugerează că Durov a crezut că viața sa este în pericol iminent.

Există zvonuri conform cărora unii ruși, intrați în panică, își șterg conturile Telegram. Dar este puțin probabil ca arestarea lui Durov să afecteze operațiunile zilnice ale Telegram. Orice s-ar întâmpla cu compania și cu ofițerii săi din afara Rusiei, sunt sigur că nucleul operațional rusesc va rămâne rusesc“.

Anton Gherașcenko: „Telegram este aplicația de mesagerie numărul 1 în Ucraina. Are 300 de milioane de utilizatori în India și este lider în America de Sud și America Latină. Influența Rusiei asupra lumii ar putea fi pierdută”

„După ce fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat, rețelele sociale rusești împărtășesc următoarele gânduri, zvonuri și stări de panică:

– Se spune că acum câteva zile Durov a cerut o întâlnire cu Putin la Baku și a fost refuzat.

– Telegram este principala rețea de informații, instrument de comunicare și mijloc rusesc de influențare a lumii. Telegram este aplicația de mesagerie numărul 1 în Ucraina. Are 300 de milioane de utilizatori în India și este lider în America de Sud și America Latină.

Influența Rusiei asupra lumii ar putea fi pierdută.

Arestarea lui Durov ar putea avea un impact similar cu cel al britanicilor care au spart codul Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial: Telegram este singura mesagerie a armatei ruse. Toate mesajele lor ar putea ajunge în mâinile Occidentului.

– În ciuda afirmațiilor Rusiei că ar putea crea rapid o nouă mesagerie, acest lucru este imposibil. Cei care spun asta sunt fie idioți, fie pur și simplu vor să fure bani.

– Durov este învinuit că nu cooperează cu poliția franceză în traficul de droguri, pedofilie și alte infracțiuni grave. În următoarele câteva luni, mulți cetățeni ruși pot fi învinuiți pentru aceleași infracțiuni după ce au obținut acces la mesaje criptate.

Rețeaua de spionaj a Rusiei în Europa poate fi expusă.

Ați mai văzut ceva demn de interes în comentariile din Rusia?“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

5 COMENTARII

  1. Prezentati problema trunchiat. Ca si cind Durov e un agent rus iar reteaua Telegram e o retea putinista.
    In vest se vad diferit lucrurile. Lumea e suparata pentru ca se pune pumnul in gura presei libere, necenzurate. Durov nu accepta cenzura dupa pofta progresistilor deranjati in impunerea agendei 2030 de libertatea prea mare de exprimare.
    Exact din acelasi motiv Durov a fost silit sa plece din Rusia pentru ca nu a acceaptat sa puna Telegram la dispozitia lui Putin.
    Acuzatiile francezilor sunt stupide. Durov e acuzat de toate infractiunile pe care le pun la cale unii pe Telegram. Ca si cind daca s-ar face prin posta ar trebui sa raspunda pentru asta proprietarii postei. Ca nu au deschis toate plicurile sa cenzureze. Sau sa raspunda ministrul transporturilor pentru marfa ilegala transportata pe drumuri. O stupizenie.
    Libertatea in general iar cea de exprimare in cazul asta are si avantaje si dezavantaje. La fel si democratia. Cu toate astea trebuie aparate pentru ca ce se cistiga e mult mai mare decit se pierde.
    Nu se justifica dictatura si cenzura pentru incompetenta organelor statatului si coruptia politicienilor care nu sunt capabile sa-si faca treaba.

    • “ Lumea e suparata pentru ca se pune pumnul in gura presei libere, necenzurate. Durov nu accepta cenzura ”

      1. Durov nu detine un site de presa, ci o retea sociala cu mesagerie criptata.

      2. Pâna la proba contrarie, Durov nu a fost arestat pentru ca nu cenzureaza, ci pentru cybercriminalitate, definita clar in codul penal si justitia franceza.
      Sa faci o paralela intre posta si mesagerie internet impune anumite limite: nu poti sa faci un furt de identitate prin posta, nici randsomeware, DDoS sau pirataj de date.

      3. Posta franceza e autorizata sa deschida din proprie initiative orice colet ori plic suspect, mai ales la solicitarea serviciilor de politie/justitie; ori, pentru ca tot compari cele doua tipuri de mesagerii, insemna ca si Durov trebuie sa dea acelasi acces la solicitarea serviciilor de politie cybercriminala, ceea ce nu face, intrand astfel sub incidenta legii.

      Francezii au dreptate sa actioneze astfel, desi e evident, dupa cum subliniaza autorul articolului, ca exista culise si ca e o afacere care va fi gestionata si de DGSE ( serviciul francez de informatii externe).

  2. Telegram oferă comunicații criptate, dar sunt câteva detalii importante de reținut:

    Chat-uri implicite: În mod implicit, Telegram folosește criptarea server-client. Aceasta înseamnă că mesajele sunt criptate între dispozitivul tău și serverele Telegram. Cu toate acestea, Telegram poate accesa aceste mesaje deoarece sunt decriptate pe serverele lor😉.

    Chat-uri secrete: Pentru criptare end-to-end, trebuie să folosești funcția “Chat secret” a Telegram. Aceasta asigură că doar tu și destinatarul puteți citi mesajele, deoarece sunt stocate doar pe dispozitivele voastre și nu pe serverele Telegram. Chat-urile secrete sunt disponibile doar pentru conversațiile unu-la-unu și nu pentru chat-urile de grup.

    Limitări: Chat-urile secrete sunt specifice dispozitivului, ceea ce înseamnă că nu poți accesa aceste chat-uri de pe mai multe dispozitive. În plus, activarea chat-urilor secrete necesită câțiva pași suplimentari, care ar putea fi mai puțin intuitivi pentru unii utilizatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -