Cu sprijinul BERD, RAJA S.A. Constanța a semnat cu o companie portugheză primul Contract de Servicii pe Bază de Performanță de pe piața românească

0
56
RAJA S.A. - Sediul central din municipiul Constanța

S.C. RAJA S.A. Constanța, cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, a încheiat, pe 3 noiembrie a.c., Contractul de servicii pe bază de performanță pentru reducerea apei ce nu aduce venituri în Municipiul Constanța, împreună cu compania portugheză AGS – Administração e Gestão de Sistemas de Salubridade S.A.

Compania portugheză este responsabilă de managementul a 13 utilități din Portugalia și Brazilia, prin asigurarea serviciilor de Operare & Întreținere și Dezvoltare de Soluții Tehnologice Specializate pentru Eficientizarea Serviciilor de Apă.

Încheierea contractului a fost posibilă datorită sprijinului constant oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare 

Contractul de Servicii pe Bază de Performanță reprezintă un contract cu caracter inovativ și de unicitate pe piața românească. Implementarea cu succes a acestui contract va contribui la conservarea apei, o importantă resursă naturală, și va impulsiona replicarea acestui model și de către alți operatori de apă și canalizare din România.

Încheierea contractului a fost posibilă datorită sprijinului constant oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), sub formă de “grant”-uri în valoare de până la 400.000 de euro, în vederea analizei fezabilității și viabilității derulării unui asemenea proiect în România, și sub formă de împrumut de până la 10 milioane euro, în vederea implementării contractului pentru o perioadă de 5 ani și achiziționării echipamentelor necesare efectuării măsurătorilor în rețea.

Conform termenilor contractuali, RAJA va fi sprijinită de AGS în ceea ce privește performanța rețelei de apă, managementul presiunii, sectorizarea rețelei în DMA-uri (District Metering Area) și controlul activ al pierderilor, instalarea echipamentelor de măsurare fiabile pentru a calibra modelul hidraulic, combaterea pierderilor comerciale, întreținerea și calitatea reparațiilor, instruirea personalului RAJA, precum și alte măsuri pe termen mediu și lung în vederea diminuării pierderilor de apă.

Remunerația AGS în cadrul contractului de servicii pe bază de performanță va fi în funcție de gradul de atingere a indicatorilor-cheie de performanță.

Rezultatele așteptate ca urmare a implementării contractului de servicii pe bază de performanță:

  • O scădere semnificativă a apei ce nu aduce venituri pe parcursul derulării contractului de servicii bazat pe performanță.
  • Transfer de “know-how”, valorificarea expertizei AGS și pregătirea unei echipe RAJA S.A. capabilă să continue trendul de scădere a pierderilor de apă și după finalizarea contractului.
  • Utilizarea instrumentelor software achiziționate și metodelor de lucru aplicate pe parcursul derulării contractului și pentru alte activități din cadrul companiei.
  • Preluarea modelului aplicat în Municipiul Constanța pentru diminuarea pierderilor de apă pe întreaga zonă de operare a companiei RAJA S.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here