Tensiunile dintre PSD și PNL pe mai multe teme sensibile, toate din cauza banilor – sau a lipsei lor –, a atins apogeul în ședința de guvern de joi. Contrele au fost tot mai dure, neînțelegerile au devenit insurmontabile, așa că ședința a fost întârziată mai bine de două ore, apoi a fost suspendată fără vreo decizie pe subiectele fierbinți!
Cea care a paralizat activitatea Guvernului a fost Legea pensiilor. Liberalii au reclamat „inadvertențe” pe cifre (a se citi: cifre scoase dn burtă, fără nicio fundamentare), iar ministrul Finanțelor, Marcel Boloș (PNL), a refuzat câteva ore să avizeze proiectul.
De aceea, şedința de guvern, programată inițial la ora 12.00, a început după ora 14.00, cu o întârziere de peste două ore.
Până la urmă, Ministerul Finanțelor a dat avizul, dar cu observații majore și foarte critice. Premierul Marcel Ciolacu s-a grăbit să anunțe că Guvernul adoptă proiectul și i-a dat ministrului Boloș sarcina să prezinte un plan concret pentru creșterea încasărilor la buget și pentru digitalizarea ANAF.
În mod diversionist, Ciolacu a dat vina din nou pe USR și pe guvernaea de 8 luni în formula PNL-USR-UDMR (2021), aducând în discuție pragul de 9,4% din PIB menționat în PNRR pentru pensii, prag care oricum n-a fost atins niciodată și nici nu va atins în următorii ani, pentru că guvernările PSD-PNL nu au acești bani!
Marcel Ciolacu: „Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, reparând nedreptăţi majore. Mai mult, prin adoptarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4% din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în 2070”.
Premierul a promis că, în mod categoric, în anul 2024, nu va fi nicio mărire de impozite în România, dar a mai făcut și altădată asemenea promisiuni, pe care le-a încălcat brutal.
Discuțiile din şedința de guvern s-au tensionat însă brusc când, trecând de faza lozincilor electorale, mniștrii au abordat aspecte din noua Lege a pensiilor. Urmarea: ședința a fost suspendată! Cele mai mari neînţelegeri vizează impactul bugetar al legii, după recalcularea pensiilor.
Observațiile severe ale Ministerului Finanţelor, care au însoțit avizul pe proiectul de lege, i-au înfuriat pe Ciolacu şi trupa sa de la PSD.
Tot ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a insistat să fie aşteptat şi avizul Consiliului Economic şi Social (CES).
Proiectul PSD-istei de la Muncă era diferit de cel al PNL-istului de la Finanțe!
Joi dimineaţă, înaintea ședinței de guvern, a avut loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare (PSD-PNL), pe tema Legii pensiilor, după ce liberalii şi-au exprimat nemulţumirea privind impactul bugetar al acestui act normativ. Proiectul de lege prezentat de Ministerul Muncii (condus de PSD-ista Simona Bucura Oprescu) nu coincidea cu cel aflat la Ministerul de Finanţe (condus de PNL-istul Marcel Boloș)!
Anterior, într-o şedinţă a conducerii PNL, s-au exprimat nemulţumiri majore în legătură cu impactul bugetar al acestei legi, anunţat de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD), respectiv de 55,6 miliarde de lei, în condiţiile în care impactul calculat de Ministerul de Finanţe, condus de Marcel Boloș (PNL), era diferit.
Acsta a fost motivul pentru care începrea şedinţei de guvern a fost întârziată cu peste două ore.
După şedinţa liberalilor, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat – cu obișnuita sa limbă de lemn – că situația „trebuie lămurită”.
„Este nevoie de o clarificare, pentru că aseară au apărut informaţii în spaţiul public de la doamna ministru Bucura că impactul ar fi de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele de la Ministerul de Finanţe suma este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală, pentru că este un impact mare, pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie. Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor”, a declarat Nicolae Ciucă, la sediul PNL.
Președintele PNL a completat: „Categoric, la cifrele anunţate aseară, de 55,6 miliarde, impactul este de aproximativ 3% din PIB, ceea ce este enorm de mult. Trebuie să identificăm sursele de finanţare, nu putem să venim să promitem oamenilor ceva şi să nu avem sustenabilitate”.
Liderul PNL a vorbit și despre promisiunea ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, privind o majorare totală, după recalculare, cu 40% a pensiilor: „Tocmai de aceea dorim ca în faţa electoratului să nu venim cu promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie, într-un buget care să aibă colectarea necesară, pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii”.
Întrebat dacă sunt bani pentru această majorare de pensii, Ciucă a răspuns: „Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil!”.
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD), a declarat iritată: „Vă dau fişa financiară a proiectului, astfel încât dvs. să vedeţi exact care este impactul. Faţă de majorarea cu 13,8%, care majorare oricum era prevăzută şi pe actuala formulă a legii, impactul suplimentar este de 10 miliarde”.
VASLASUL LUI dragnetti VREA CA ALTII SA SEMNEZE ! IEVIDENT !
CE ISI „ASUMA” guvernul romaniei ?
– Deficit bugetar 2024: -5,5% din PIB;
– Deficit bugetar 2025: -6,1% din PIB;
– Deficit bugetar 2026: -5,4% din PIB;
– Deficit bugetar 2027: -4,7% din PIB;
ANUL ACESTA PLATIM 8 MILIARDE DE EURO NUMAI DOBANZI.
VOM AJUNGE SA NU MAI PUTEM PLATI DECAT DOBANZI?
CARE E COMISIONUL LA DOBANZILE CAMATARESTI LA CARE NE IMPRUMUTA PARTIDUL SI SECURITATEA ?
molacul SE DA FANTE DE BUZAU CU RASPOPITUL DE LA FINANTE ?
micul mason DE BUZAU SEMNA ORICE ? CE-O „MESTERII” PE LA FONDURI IEUROPENE ?
SA-L INTREBAM PE FRATELE LUI „sir” pol stanescu ?
Arsene scapa de extradare pentru moment, el sustine ca e „labil psihic”. Sunt asteptate rezultatele expertizei
🤣🤣🤣
SCAPA TOTI?
CE TEATRU JACA ASTIA. RASPOIPTUL DE LA FINANTE CU molacul.