Rata fatalității (a mortalității) în cazul pandemiei de Covid-19 a ajuns, la nivel mondial, în dimineața zilei de 6 aprilie 2020, la 5,45% din cazurile raportate oficial.
Veștile sunt îngrijorătoare, iar datele statistice aruncă în derizoriu toate scenariile ventilate pe rețelele sociale și pe site-urile conspiraționiste. Rata fatalității în epidemia de Covid-19 a crescut constant după ce s-a răspândit în afara granițelor Chinei, iar la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au început să sosească date reale, furnizate de autoritățile altor state decât cel comunist.
China a recunoscut oficial abia în ianuarie că se confruntă cu o epidemie produsă de un virus nou.
Cum a accelerat rata fatalității în epidemia Covid-19 după ce a depășit granițele Chinei
Pe 22 ianuarie, puterea din Beijing raporta 580 de cazuri și o rată a fatalității de 2,93%.
Pe 1 februarie, statul chinez informa lumea că, deși numărul cazurilor explodase, situația era sub control, iar rata deceselor coborâse spre 2%.
În scurt timp, însă, odată ce virusul s-a răspândit rapid în restul lumii, iar cazuri au început să apară întâi în țări sau teritorii limitrofe (Coreea de Sud, Japonia, Hong Kong, apoi și în Iran – a doua țară care a fost afectată grav), rata fatalității a început să urce vertiginos. Din acel moment, această curbă a morții nu s-a mai oprit.
Pe 15 februarie s-a ajuns la decese în 2,41% din cazurile raportate oficial.
Pe 1 martie – la 3,44%.
Pe 15 martie – la 3,85%.
Pe 1 aprilie s-a trecut de un prag de-a dreptul îngrijorător – 5,05%.
În dimineața acestei zile – luni, 6 aprilie 2020 -, rata deceselor din numărul cazurilor recunoscute oficial s-a apropiat de 5,45%. Medicii epidemiologi nu îndrăznesc, deocamdată, să se pronunțe unde se va opri această ascensiune a ratei deceselor în rândul celor bolnavi.
O rată a mortalității de peste 45 de ori mai mare decât cea a gripei „obișnuite”
O altă veste proastă este că teoriile conspirației vehiculate pe internet, care afirmă că e vorba despre o falsă epidemie, se susțin doar până când intrăm în detalii. În acest moment, rata fatalității la pandemia de Covid-19 este, la nivel mondial, de peste 45 de ori mai mare decât în cazul gripelor deja existente. Așa-zisa „gripă obișnuită” are o rată a fatalității de 0,1% din cazuri.
Comparația cu teribila „gripă spaniolă” din 1918, cea mai cunoscută pandemie până la Covid-19, este greu de făcut. Studiile realizate de cercetători nu concordă. AICI și AICI puteți citi două articole interesante apărute în presa americană pe această temă.
Totuși, există specialiști care estimează că, în 1918, circa o treime din populația lumii s-a infectat cu virusul gripei spaniole. Numărul deceselor este foarte controversat, iar rata fatalității în epidemia de acum 100 de ani merge de la 2% până la 10% și chiar 20% din numărul celor infectați.
În acest moment, destui medici spun că actuala pandemie nu va încetini până când nu se va fi infectat minimum 70% din populația lumii. Adică un procentaj de peste două ori mai mare decât în cazul gripei spaniole (o treime – 33%).
Chiar dacă rata fatalității în epidemia de Covid-19 va coborî în final – așa cum estimează unii specialiști – până în jurul a 2%, numărul deceselor va fi teribil, dacă raportăm la populația totală infectată. 70% infectați din totalul de 7 miliarde de oameni ar însemna că 4,9 miliarde vor trece prin această „gripă” Covid-19. Chiar și o rată a mortalității coborâtă la 2% din numărul de cazuri ar duce spre 100.000.000 de decese.
Acestea sunt proiecții statistice, bazate pe dinamica de până acum a pandemiei de Covid-19. Ele pot fi „deturnate” de eventuale evoluții spectaculoase în domeniul medicinei. De asta se leagă speranțele omenirii în a evita o catastrofă umanitară comparabilă cu cea din urmă cu un secol.
Voi sunteti chiar comunisti ,din cei rai.
Trebuie precizat ca gripa spaniola nu a aparut in Spania ci in SUA, in Kansas.
Va recomand un documentar bun pe tema asta al lui zatafet pe youtube.
Așa e, dar nici textul nu spune altceva.
Voi aveti curajul de a va numi „ziaristi”?
Articolul vostru de doi bani demonstreaza ca ati abordat un subiect care va depaseste total…
https://nypost.com/2020/03/31/covid-19-death-rate-lower-than-previously-reported-study/amp/