Acasă Lumea "Corupţia subminează democraţia. Instituţiile devin slabe şi nu mai ţin fenomenul sub...

„Corupţia subminează democraţia. Instituţiile devin slabe şi nu mai ţin fenomenul sub control”. România urcă în clasamentul mondial al corupţiei

La nivelul celor 28 de state ale Uniunii Europene, în sensul creşterii gradului de corupţie, România se situează pe locul 24, înaintea Ungariei (46 de puncte), Greciei (45) şi Bulgariei (42 de puncte), cu un punct în scădere faţă de anul anterior, arată un raport anual al Transparency International.

Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind corupţia realizat de Transparency International, România se situează pe locul 61 la nivel mondial, cu 47 de puncte.

Indicele Transparency International foloseşte o scală de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupţie, iar 100 de puncte, lipsa corupţiei.

„Deşi România şi Bulgaria au realizat unele progrese în ultimii ani în raportul IPC, ambele au înregistrat o scădere de un punct într-un an marcat de un scandal major de corupţie în Ungaria şi proteste anticorupţie masive în România„, notează organizaţia autoare a studiului.

„Cu multe instituţii democratice sub ameninţare pe tot globul – deseori de către lideri cu tendinţe autoritariste sau populiste – trebuie să facem mai multe pentru a consolida sistemul de verificare şi echilibrare instituţională şi pentru a consolida drepturile cetăţenilor”, a declarat Patricia Moreira, director al Transparency International.

„Corupţia slăbeşte democraţia pentru a produce un ciclu vicios, în care corupţia subminează instituţiile democratice si, mai departe, instituţiile slabe sunt mai puţin capabile să ţină corupţia sub control„, a adaugat Moreira, citat de ziare.com.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările