Katalin Szili, consiliera principală a premierului maghiar Viktor Orban, le-a transmis participanților la congresul Alianței Maghiare din Transilvania (AMT) că maghiarii și secuii din România trebuie „să-și continue aspirațiile de autonomie teritorială“. Este un mesaj foarte tranșant venit într-un moment tensionat, în care Rusia contestă ordinea stabilită după Al Doilea Război Mondial, iar Ungaria – principala sa aliată din Europa – emite pretenții asupra unor teritorii din țările învecinate.
Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) s-a format prin fuziunea a două partide considerate mai radicale decât UDMR: Partidul Civic Maghiar (PCM) și Partidul Popular din Transilvania (PPMT). Noua formațiune s-a reunit în weekend pentru prima oară într-un congres de alegeri la Cristuru Secuiesc, anunță publicația Hirado. Deputatul Zoltan Zakarias a fost ales nou președinte al AMT.
Până aici, nimic spectaculos, în aparență. Însă implicarea Ungariei în acest proiect politic nici măcar nu mai este disimulată de Guvernul revizionist de la Budapesta. Katalin Szili, influenta consilieră a premierului Viktor Orban, a transmis un mesaj video către participanții la lucrări, prin care-i încurajează să continue lupta pentru autonomie – nu doar culturală, ci și, în primul rând, teritorială! Szili este, din 2015, consiliera principală a lui Orban în probleme de autonomie a comunităților maghiare din țările vecine.
Conform agenției de presă maghiare MTI, citate de Hirado, consilierul lui Viktor Orban le-a cerut membrilor AMT “să reprezinte şi în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania, secuilor, maghiarilor din Partium, dar în acelaşi timp şi aspiraţiile de autonomie culturală/autonomie bazată pe principii personale ale celor care trăiesc în etnosporă, astfel încât să aibă acces la ceea ce înseamnă cultură şi educaţie, respectiv să îşi poată păstra identitatea şi să o poartă da mai departe copiilor, nepoţilor, care să facă acest lucru la rândul lor. Aceasta este singura garanţie a păstrării identităţii maghiarilor transilvăneni“.
Invadarea Ucrainei de către Rusia a dat curaj Ungariei să devină mai vindicativă cu țările din jur, de la care pretinde teritorii care ar fi aparținut „Ungariei Mari“
Guvernul Orban începuse să promoveze și să susțină autonomia maghiarilor din țările vecine cu mulți ani în urmă, dar începând cu februarie 2022, când aliata sa Rusia a invadat Ucraina, aceste pretenții au devenit mult mai agresive. Ungaria s-a opus din toate puterile sancțiunilor împotriva Rusiei și sprijinirii Ucrainei atacate. În luna mai a anului trecut a apărut informația conform căreia Putin i-ar fi comunicat lui Orban dinainte că va ataca Ucraina și i-ar fi promis părți din această țară, lucru care a declanșat un mare scandal diplomatic și izolarea Budapestei în interiorul NATO și al UE.
Ucraina n-a fost singura țară vizată de pretențiile Ungariei. Anul trecut, premierul maghiar Viktor Orban a reușit să tensioneze puternic relațiile cu Croația afirmând că Ungaria ar fi trebuit să aibă ieșire la Marea Adriatică, dar părți din țara sa ar fi fost „rupte“. Zagrebul a reacționat vehement.
Astă-toamnă, Viktor Orban s-a afișat cu un tricou al naționalei de fotbal maghiare care avea harta „Ungariei Mari“ – pe care premierul o promovează insistent și oficial încă din 2020.
Ministerul de Externe al României a ripostat, transmițând că este „inacceptabilă“ orice manifestare „de tip revizionist“. Ucraina și Cehia s-au alăturat României.
Viktor Orban le-a dat cu tifla vecinilor, răspunzându-le pe Facebook că se inflamează inutil: „Să nu vedem ce nu este. Echipa națională a Ungariei aparține tuturor maghiarilor, oriunde s-ar afla“.
Guvernul Slovaciei a stopat acum doi ani un controversat program al Budapestei, prin care erau cumpărate masiv terenuri și proprietăți din această țară. România a procedat la fel la începutul acestui an, blocând programul de investiții al Ungariei în Transilvania.
În România, în mod aparent paradoxal, principalul beneficiar al acestei atitudini ofensive a Ungariei este partidul extremist AUR – un alt aliat al Rusiei. Liderul George Simion și-a exprimat deja admirația față de Viktor Orban, pe care ar vrea să-l imite în România, dar pe plan intern marșează pe sentimentele naționaliste și exploatarea tensiunilor de orice fel. La fel ca și Orban, Simion este ostil Uniunii Europene, suveranist și prietenos cu Rusia. Mesajele de tipul celui transmis de consilierul premierului maghiar se potrivesc pe retorica naționalistă a AUR – care însă, pe fond, face parte din aceeași tabără cu FIDESZ, partidul lui Viktor Orban.