Comuniștii chinezi se jură că tenismena violată de vicepremier „e în siguranță”, dar refuză s-o arate. Misterul persistă

0
1386
Shuai Peng - Zhang Gaoli

Steve Simon, directorul executiv al WTA Tour (organizația care gestionează circuitul tenisului feminin mondial), a anunțat că jucătoarea chineză Shuai Peng „este în siguranță și nu a fost sub o amenințare fizică”. Sportiva nu s-a arătat însă în nicio ipostază, n-a fost adusă la televiziunea chineză, n-a dat vreun comunicat și nici n-a reapărut pe rețelele sociale.

Duminică, 14 noiembrie, WTA a lansat un apel public către Guvernul Chinei, cerându-i să investigheze acuzațiile de agresiune sexuală aduse de tenismena Shuai Peng (35 de ani) împotriva fostului vicepremier chinez Zhang Gaoli (75 de ani) marți, 2 noiembrie, pe rețeaua Weibo.

În plus, WTA a cerut încetarea cenzurii în privința fostei duble câștigătoare de turnee de Mare Șlem, notează Reuters.

Shuai Peng, fost lider mondial WTA la dublu și câștigătoare la Wimbledon (2013) și Roland Garros (2014) – alături de taiwaneza Su-Wei Hsieh -, a lansat o serie de acuzații de agresiune sexuală împotriva fostului vicepremier chinez Zhang Gaoli.

Ulterior, mesajul a fost șters, comentariile au fost dezactivate, sportiva chineză n-a mai putut fi contactată, iar în spațiul public au apărut temeri privind siguranța ei. Mai multe jucătoare din circuitul WTA au postat mesaje de susținere pentru Shuai Peng.

Directorul executiv al WTA, Steve Simon, a declarat pentru „New York Times”: „Am primit o confirmare din mai multe surse, inclusiv din partea Federației Chineze de Tenis, că este în siguranță și nu a fost sub o amenințare fizică. Am înțeles că este în Beijing, dar nu pot să confirm, pentru că n-am discutat cu ea direct”.

WTA: „O felicităm pe Peng Shuai pentru curajul ei”

Conducerea WTA și-a manifestat susținerea față de jucătoarea chineză și a condamnat orice formă de agresiune sexuală sau abuz.

Comunicatul WTA: „Evenimentele recente din China, cu privire la o jucătoare WTA, Peng Shuai, sunt de mare îngrijorare. În calitate de organizaţie dedicată femeilor, rămânem angajaţi faţă de principiile pe baza cărora ne-am fondat – egalitate, oportunităţi şi respect. Peng Shuai şi toate femeile merită să fie auzite, nu cenzurate. Acuzaţia ei cu privire la comportamentul unui fost lider chinez, care implică o agresiune sexuală, trebuie tratată cu maximă seriozitate. În toate societăţile, comportamentul despre care ea susține că a avut loc trebuie investigat, nu tolerat sau ignorat. O felicităm pe Peng Shuai pentru curajul şi puterea ei remarcabile de a ieşi în faţă. Femeile din întreaga lume capătă voce, astfel încât nedreptăţile să poată fi corectate. Ne aşteptăm ca această problemă să fie tratată corespunzător, ceea ce înseamnă că acuzaţiile trebuie investigate pe deplin, echitabil, transparent şi fără cenzură. Prioritatea noastră absolută şi de neclintit o reprezintă sănătatea şi siguranţa jucătoarelor noastre. Vorbim pentru ca dreptatea să se poată face”.

A recunoscut aventura cu tovarășu’ Zhang Gaoli

Marți, 2 noiembrie: în lunga ei postare pe Weibo, Shuai Peng l-a acuzat pe Zhang Gaoli că a forțat-o să întrețină relații sexuale cu el, în 2018, anul în care Zhang Gaoli s-a retras din viața politică.

Shuai Peng a povestit că a fost invitată la o cină alături de Zhang Gaoli și de soția acestuia. În acea seară, jucătoarea de tenis ar fi fost agresată sexual.

“În acea seară nu am fost de acord și am început să plâng. Știu că nu pot să povestesc totul clar și că n-are niciun rost să povestesc acum, dar tot vreau să zic acest lucru. Am fost foarte speriată atunci, nu știam ce se va întâmpla”, a spus Shuai Peng, potrivit „Washington Post”.

Sportiva chineză a recunoscut că a avut o aventură cu Zhang Gaoli și că politicianul a făcut totul pentru a ține relația secretă.

Zhang Gaoli a fost unul dintre cei mai importanți politicieni din Partidul Comunist din China. A fost vicepremierul Chinei între 2013 și 2018.

Shuai Peng a fost prima jucătoare din China care a ocupat locul 1 în clasamentul mondial WTA, la dublu, în 2014. Tot la dublu, a câștigat titlul la Wimbledon (2013) și la Roland Garros (2014), alături de taiwaneza Su-Wei Hsieh.

La simplu, Shuai Peng a câștigat două turnee WTA.

A câștigat din tenis aproape 10 milioane de dolari (doar premii). Nu și-a anunțat retragerea din activitate, dar în 2021 n-a participat la niciun turneu.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gică Popescu: „Nu m-am uitat la meci, m-am uitat la Formula 1. Ăștia de la FRF au luat-o razna rău de tot!” Concluzia campaniei ratate pentru CM 2022

Gigi Becali l-a alungat pe Edi Iordănescu după 3 luni, deși rezultatele erau foarte bune. Antrenorul a renunțat și la salarii, și la clauza de 500.000 de euro

Edi Iordănescu îi face portretul de satrap patronului său, Gigi Becali

Gigi Becali îl jignește pe Edi Iordănescu, pentru a-l face să plece singur, ca să nu-i achite clauza de 500.000 de euro. Antrenorul are rezultate excelente, 7 victorii și un egal în ultimele 8 etape, deși Becali anti-vaccinistul i-a băgat echipa în carantină

„Perla lui Hagi”, cel mai tânăr marcator din istoria Ligii 1 la fotbal: 15 ani și 6 luni. Născut în Canada, pregătit un an la Barcelona

VIDEO. Cursa de aur a unui campion de vis: la 17 ani, înotătorul David Popovici câștigă titlul european la seniori, la 200 de metri liber!

FOTBAL. Câștigătoare a Ligii Campionilor, lovită cu ranga peste picioare la comanda colegei care-i vâna locul în echipă. Agresoarea a fost arestată

De 12 zile, de când l-a acuzat de viol pe fostul vicepremier al Chinei, tenismena Shuai Peng e de negăsit! A fost lider mondial la dublu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.