sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaSUA cere Ucrainei să nu mai atace infrastructura energetică a Rusiei. Asta,...

SUA cere Ucrainei să nu mai atace infrastructura energetică a Rusiei. Asta, în timp ce rușii tocmai au lansat cel mai puternic astfel de raid

-

Poziționarea SUA în războiul ruso-ucrainean începe să devină tot mai bizară. Administrația Biden a cerut Kievului să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei, de teamă că ar putea crește prețul petrolului la nivel mondial, relatează publicația Financial Times. Acest lucru vine la doar câteva zile după vizita la Kiev a lui Jake Sullivan, consilierul lui Biden pe probleme de securitate, care n-a mai pomenit nimic despre revenirea la granițele din 1991.

Dezvăluirile publicației vin să lămurească misterul vizitei făcute de consilierul lui Biden pe nepusă masă la Kiev. Administrația de la Washington se teme că o creștere a prețului petrolului, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, îl va dezavantaja pe Joe Biden în lupta cu Donald Trump.

Mai există și alte explicații. Guvernul american se teme că rușii ar putea răspunde cu represalii întrerupând conducta Caspian Pipeline Consortium, care traversează Ucraina și care e deservită de giganții ExxonMobil și Chevron. E de presupus că au existat presiuni din partea acestor mari companii pentru ca Washingtonul să intervină. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, citat de „Financial Times“, a subliniat că „nu încurajăm și nu sprijinim atacurile asupra teritoriului rusesc“.

În ultimele luni, ucrainenii și-au intensificat masiv raidurile cu drone asupra rafinăriilor, centrelor energetice și facilităților petroliere din Rusia, provocând avarii și distrugeri majore. Este călcâiul lui Ahile pentru Putin și administrația sa. Rușii sunt literalmente disperați, deoarece exportul de petrol reprezintă, alături de cel de gaz metan, principala sursă de venituri la buget și, implicit, de finanțare a mașinii de război.

- Advertisement -

Exact asta vrea și Ucraina, de fapt, să blocheze banii pentru înarmare a Rusiei. De asemenea, ucrainenii speră ca astfel să pună presiune pe SUA, să le trimită din nou sprijin militar. Atacurile asupra infrastructurii energetice rusești devin în acest fel un eficient mijloc de negociere.

Jake Sullivan, consilierul lui Biden, e văzut de foarte mulți analiști drept principalul responsabil pentru reacțiile excesiv de întârziate și de precaute ale SUA în susținerea Ucrainei. Sullivan, sub motiv că se teme de escaladarea războiului cu Rusia, s-a opus tot timpul la sprijinirea adecvată a Ucrainei, amânând atât cât i-a stat în putință livrarea de armament greu, de tancuri, de avioane, de rachete ATACMS etc.

Poate nu întâmplător, pe parcursul vizitei la Kiev în care a cerut încetarea atacurilor asupra infrastructurii energetice rusești, Sullivan a făcut promisiunea că, până la urmă, pachetul de ajutor militar în valoare de 60 de miliarde de dolari va ajunge la Ucraina. El a mai spus că echipamente militare de 300 de milioane de dolari sunt pe drum spre Kiev chiar în acest moment.

- Advertisement -

Cererea SUA a provocat însă surpriză și indignare atât în Ucraina, cât și printre aliați. Polonezii au început deja să avertizeze că Europa va trebui să-și construiască propriul arsenal atomic, dacă americanii se dovedesc un aliat instabil și nefiabil.

În același timp, nu mai departe de noaptea trecută rușii au lansat cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene, cu 60 de drone și 90 de rachete. „Lumea vede cât se poate de clar țintele teroriștilor ruși: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroenergetic, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz”, a scris pe Telegram președintele ucrainean Zelenski.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -