Greva angajaților de la STB a scos la iveală nu doar necazurile reale ale oamenilor (care trenează de ani întregi) și furtul organizat de motorină și piese, dar a readus în prim-plan și problemele ascunse până acum generate de combinațiile cu turcii ale fostei primărițe Gabriela Firea. Într-un interviu acordat publicației Buletin.de, un șofer de autobuz a explicat cum se fură motorina, dar și că oamenii fug pur și simplu de autobuzele Otokar, pentru că „fac probleme” și „sunt foarte proaste”.
În același interviu aflăm că autobuzele de la STB nu au CASCO, pagubele fiindu-le imputate șoferilor. O altă șmecherie a fostei administrații (Firea l-a numit la un moment dat șef la STB pe Hazem Kansou, unul din haidamacii trimiși peste Nicușor Dan într-o conferință de presă, în 2020, și pe care PSD vrea să-l pună acum prefect al Bucureștiului) a fost cumpărarea de pneuri chinezești, de o calitate mizerabilă. Șoferul își aduce aminte cu groază de acele momente, șoferii STB fiind siliți de conducerea companiei să meargă așa pentru ca respectiva achiziție să-și justifice banii.
În niciuna dintre acele situații, liderul sindical Vasile Petrariu, membru PSD și consilier al acestui partid în Consiliul General al Bucureștiului, n-a protestat și n-a chemat la grevă. Dimpotrivă, Petrariu a făcut campanie pentru Firea în depourile și autobazele STB, amenințându-i pe oameni că-și pierd locurile de muncă dacă vine Nicușor Dan.
Moștenirea clanului Firea-Pandele pentru București: autocare proaste, plătite scump și care poluează infernal
În unul din cele mai mari scandaluri care au zguduit Primăria Capitalei în ultimii 30 de ani, Gabriela Firea a cumpărat în 2018 un număr de 400 de autocare de la firma turcească Otokar. Prețul de achiziție a fost unul enorm, 458.100.826 de lei fără TVA. Marea problemă este că aceste mașini au motoare diesel într-un moment când toate marile orașe ale Europei au trecut sau trec pe flote electrice.
Când au ajuns autocarele, au apărut imediat reclamațiile. Șoferii s-au plâns că, de fapt, n-ar fi noi, ci doar vopsite ca să pară noi. O mare problemă o reprezintă noxele. Deși sunt prezentate la specificații cu Euro 6, bucureștenii au remarcat că autocarele cumpărate de Firea scot fum ca niște tractoare.
Compania care comercializa Otokar își făcuse până și sediul în Voluntari, la clanul Pandele-Firea. Tehnologia diesel utilizată nu mai avea căutare și turcii nu reușeau să-și vândă mașinile până au găsit-o pe Gabriela Firea. Ulterior, odată ce s-a dus vestea că la primărița Bucureștiului se poate găsi „înțelegere”, turcii au dat năvală cu contracte care mai de care mai dubioase. A fost declarată câștigătoare a licitației pentru troleibuze electrice o companie care nu făcuse niciodată troleibuze, iar la tramvaie fusese băgată „pe țeavă” tot o firmă din Turcia care nu avea vehicule cu specificațiile cerute.
Înțelegerile au căzut după ce Firea a pierdut alegerile din 27 septembrie 2020.
Fragmentul din interviul cu unul din șoferii STB în contextul grevei
„Rep: Cum se fură totuși motorina?
Șofer STB: Eu pot să garantez că majoritatea șoferilor tineri n-au furat și nu fură un strop de motorină. Ăștia bătrâni fură. Rezervoarele mașinilor sunt prevăzute cu sită. Trebuie găurită sita, în condițiile în care se fac controale inopinate la ele. Vine patrula de la Siguranța Circulației, te așteptă în fața porții la garaj și iți spune să stai pe loc. Și te verifică cu lanterna. Dacă n-ai sită sau e spartă se duce și îți scrie mașina pe foaie. Teoretic, toate mașinile trebuie să aibă sita intactă. Generația tânără nu face așa ceva. Vine omul la muncă si își vede de treabă. RATB-iști ăia bătrâni fac combinațiile. Mai veneau pe la mine să-mi zică să nu dau drumul la Webasto.
Rep: Ce este Webasto?
Șofer STB: Încălzitorul pentru salon. Ăla e ca o sobă. Și automat, când dai drumul, crește consumul. Și gândește-te că ăla, dacă merge 10 ore, consumă. Majoritatea șmecheriilor le fac prin Webasto. La ciupeală, la garaj, de la șoferi până la șefi. La mine nu s-a pus problema niciodată să nu dau drumul la căldură. Eu bag mașina imediat la garaj dacă nu merge căldura. Tâmpeniile de Otokar fac probleme din astea pentru că sunt foarte prost concepute. Rezistența de la Webasto se arde foarte repede. Eram într-o zi câteva mașini la cap de linie, toate cu aceeași problemă. Erau 9 grade în mașină. Cum să țin oamenii la 9 grade? Plus că până la urmă stau și eu acolo timp de opt ore. La Citaro e altfel. Îți citește numărul de ore de funcționare de la Webasto și o dau din pix. În loc de 100, trec 200 de ore. Plus că se mai contabilizează și în aerul condiționat. E o ruptură între generații, asta e clar. Când au venit Otokarele, o grămadă de șoferi nu au vrut să pună piciorul, că le-a fost frică, pentru că sunt foarte proaste. Eram într-un birou, într-o zi, și vorbea repartizorul cu șeful de garaj. Că ce să facă cu ăștia noi, să ne dea Otokare sau nu. “N-au hârtie pe care scrie șofer profesionist? Dă-le, bă, Otokare că dacă le îndoaie ei răspund”. Povestea e că la mașinile astea dacă faci o zgârietura sau ceva, ești bun de plată. O secundă dacă nu ești atent, la revedere. Ești bun de plată. Păi câte lunete nu s-au spart, câți n-au dat cu ele de pereți…
Rep: Cum adică, nu sunt asigurate CASCO?
Șofer STB: N-au nicio urmă de CASCO. De asta zic că banii pe care îi luăm noi sunt munciți și paramunciți. Vă arăt fluturașul. Eu luna trecută am luat în jur de 3.100 de lei la lichidare și avansul în jur de 1.700 de lei.
Rep: Asta a fost o lună bună?
Șofer STB: Nu. Într-o lună bună avansul e 3.500 de lei.
Rep: Din ce îmi povestiți, pare că sunt probleme foarte vechi….
Șofer STB: Da. Dar abia acum a explodat buboiul. Au fost perioade când au luat niște chinezării de cauciucuri care au făcut gâlme după o lună. Și ne-au obligat să mergem cu ele ca să le scoatem numărul de kilometri. Acum Otokarele au între 160.000 și 180.000 de kilometri și au uzura cauciucurilor la apogeu. Noi știm asta ca șoferi. Când ne schimbăm între noi, ne întrebăm dacă sunt probleme cu mașina. Cauciucurile astea în maxim trei luni de zile sunt pa. Sunt probleme la sistemul de frânare, la sistemul de rulare. Pai la un polei te duci târâș cu ele. Recent, la o trecere de pietoni, m-am dus de nu mă mai opream. Sanie am fost!“
Ce vroiati de la turci? Mercedes, Man, Volvo? Stați cuminți. Spuneți tatăl nostru în gând și mergeți mai departe cu încredere. Poate mâine va fi mai bine.
Atatea probleme le-a facut Firea si tot ea este dorita la conducere. N-au facut greve atunci, cand daca ploua in Bucuresti torential ii luau apele Otokarul pe sus, fac greva acum, cand nu mai pot sa fure. Si Petrariu ne-a mai dat, noua calatorilor, inca un pumn de praf in ochi prin demisia din PSD. Eu pe toti angajatii STB care de vineri dupa ora 16.00 n-au reluat lucrul i-as da afara, chiar daca pana angajez alti soferi ramane Bucurestiul fara transport de suprafata. Ca si asa, cu banii dati pe abonamente si soferii in greve „spontane” si zilnice, tot furt este. Din banii mei pentru abonamentul care-mi garanteaza niste servicii nefurnizate si tot din banii mei pentru salariile imense pe care le iau. Caci stie toata lumea ca dac-ar fi sa fie platiti dupa cat produc, n-ar avea bani nici sa ajunga la serviciu.