vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăEconomieCoasa lui Boc? Barda lui Dragnea face ravagii: cartofii mai scumpi cu...

Coasa lui Boc? Barda lui Dragnea face ravagii: cartofii mai scumpi cu 21% în doar două luni! Reţeta JAFULUI din buzunarele românilor

-

Multă lume a suferit când Guvernul Boc a fost nevoit să taie veniturile bugetarilor cu 25%. Era o consecinţă logică după măsurile iresponsabile ale Guvernului Tăriceanu, cu un an şi jumătate înainte, care a mărit pensiile înainte de alegeri când toate economiile lumii erau în criză, mai ales România.

„Coasa lui Boc”, aşa cum a fost numită generic ajustarea salariilor din sistemul public, a durut, dar numai pe termen scurt. După nici doi ani, economia României revenea pe creştere, beneficiarul fiind tot un alt guvern: cel al USL, cu Victor Ponta prim-ministru. Salariile şi-au recuperat puterea de cumpărare şi astfel lucrurile au reintrat în normal relativ rapid.

Românii, furaţi prin inflaţie

Ce se întâmplă acum întrece orice închipuire. Inflaţia devine tot mai clar arma hoţiei prin care statul bagă mâna pe şest în buzunarele cetăţeanului.

- Advertisement -

Preţurile de consum în luna februarie 2019 comparativ cu luna februarie 2018 au crescut cu 3,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,0, informează INS.

Faţă de februarie 2017 preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 4,46%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 3,74% iar serviciile cu 3,08%.

Legumele şi conservele de legume s-au scumpit faţă de decembrie 2018 cu 15,77%, cartofii cu 21%, fructele şi conservele de fructe cu 5,16%, citricele cu 5,53%, combustibilii cu 2,66%, tutunul şi ţigările cu 2,62%, serviciile de apă, canal şi salubritate cu 1,9%, serviciile de telefonie cu 2.04%, pâinea, produsele de franzelărie şi specialităţile cu 1,27%.

- Advertisement -

Scumpirea cartofului cu 21% în doar două luni este cea mai clară dovadă că „barda lui Dragnea” loveşte în nivelul de trai al românilor mai rău decât „coasa lui Boc”.

Lumea ieftineşte, noi scumpim

Mai grav, totul pare un plan al tăierilor de salarii „pe şest”, nu pe faţă, direct pe fluturaş, cum a făcut Guvernul Boc, ci pe nevăzute, la magazin. Omul de rând nu poate face o socoteală clară din care să-şi dea seama că statul îi fură din bani. Dar o scumpire precum cea a cartofilor, extrapolată, arată că Guvernul Dăncilă aşa va lungi boala: va duce în majorări de preţuri pierderile provocate tot de el în economie.

Alimentele s-au scumpit în ciuda faptului că tendinţa internaţională este opusă. Anul trecut, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a anunţat mai multe luni la rând ieftiniri globale ale preţurilor la alimente, ceea ce face şi mai grave scumpirile din România.

Cu un plus de 11,4% faţă de 2010, ţara noastră se află departe de statele cu cele mai mari majorări de preţ în perioada analizată, însă este de menţionat că în două state membre-Irlanda şi Elveţia – locuitorii mănâncă puţin mai ieftin.

Pe categorii de produse, românii s-au confruntat cu cea mai mică creştere de preţ la pâine şi cereale, de numai 3,9% faţă de 2010, dar au fost şi două state-Greciaş, Elveţia şi Irlanda unde acest aliment de bază s-a ieftinit.

Şi în cazul legumelor, scumpirea a fost printre cele mai mari din Europa (21,5%).

De asemenea, conchide publicația citată, în cazul fructelor, românii au scos din buzunare cu 28% mai mult.

CITIŢI ŞI:

Andrei Pleşu, articol dedicat actorilor pro-justiţie. „Sunteți orbi? Paralelilor ce sunteți! Străinilor de neam! Acoperiților!”

Banca Naţională a evaluat rezerva de PROSTIE a lui Vâlcov. E mare cât un cavou plin cu lingouri din şpagă!

Toată floarea cea vestită a comunităţii academice din Iaşi lansează un strigăt de disperare: opriţi măcelul din justiţie, renunţaţi la ordonanţe!

Prăbuşirea Turciei. În ce hal poate ajunge România sub regimul sultanilor anti-UE

Dragnea cere Europei să-i lase „micul lui colț de lume” în care să fure liniștit. Liderul PSD exersează discursul de dictator sud-american

1 COMENTARIU

  1. Foarte corectă expunerea.

    Inflația reală e raport în producția agricolă locală românească exportată şi importul de produse agricole din Uniune dacă ne referim la moneda euro sau în dolari dacă importăm din afara Zonei Euro prin referință la balanța comercială.

    Inflația calculată de SRI la BNR e de 8%.

    12 Martie 2019 ora 13:51

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -