marți, aprilie 23, 2024
AcasăNewsVIDEO. Yin Yuguo, prezent la Alba-Iulia de Centenar - cetăţean de onoare...

VIDEO. Yin Yuguo, prezent la Alba-Iulia de Centenar – cetăţean de onoare post-mortem al Bacăului. Incredibilul destin al studentului chinez îndrăgostit de România şi de Eminescu

-

Yin Yuguo, studentul chinez de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău îndrăgostit de România și care de Ziua Națională a mers la Alba Iulia înfășurat în steaguri tricolore, va fi declarat post-mortem cetăţean de onoare al municipiului Bacău. Tânărul de 17 ani a murit la sfârșitul lunii ianuarie, într-un accident de tren, anunţă Hotnews.

Yin Yuguo era atât de îndrăgostit de poezia lui Mihai Eminescu încât a studiat-o cu patimă nebună în limba sa maternă. Dar n-a fost de-ajuns. A vrut să simtă România în viaţa de zi cu zi, călătorind pe versurile poetului naţional. Cum? Studiind aici. Aşa a poposit neaoş la Bacău, la Universitatea „Vasile Alecsandri”, iar colegii de la Recorder au aflat mai multe de la profesorul Ioan Dănilă:

Era fascinat de Eminescu! Yin Yuguo avea 16 ani. A ajuns la noi, la universitate, în toamna lui 2018, ca student la clasa pregătitoare. Avem un astfel de program pentru viitorii studenți străini. El absolvise liceul în țara lui și plănuia să stea patru ani în Bacău, timp în care să învețe limba și să termine Facultatea de Litere. A colaborat cu Institutul Cultural Român din Beijing, iar dragostea lui pentru România a început după ce l-a citit pe Eminescu în chineză. Era singurul copil al unei familii de intelectuali: mama sa e profesoară universitară de limba și literatura chineză, iar tatăl e profesor de cultură și civilizație indiană. Visul lui Yuguo era să învețe limba română și să traducă literatură românească în limba chineză. Acum două săptămâni, pe 15 ianuarie, de ziua lui Eminescu, a mers, fără să-l fi trimis cineva, să recite din Eminescu, în chineză, la o manifestare culturală de la Galeria Alfa, din Bacău. Era un aventurier, lua trenul să viziteze case memoriale de scriitori, muzee, încerca să înțeleagă țara în care ajunsese. Era o excepție, am avut mulți studenți străini, dar niciunul atât de pasionat de cultura românească“.

- Advertisement -

Jurnaliştii de la Recorder l-au fotografiat pe Yin Yuguo chiar la Alba Iulia, pe 1 decembrie 2018, unde venise să ne ureze „un viitor strălucit”.

A murit sâmbătă dimineață, în cel mai românesc mod cu putință. Pornit de unul singur cu un tren personal să vadă Cetatea Neamțului, băiatul de 16 ani a încurcat gările, a crezut că a ajuns în Pașcani când abia trecuse de Roman, s-a speriat și a sărit din vagon. Personalul era în mișcare, iar în săritură Yuguo s-a lovit cu capul de o bornă kilometrică și asta a fost tot. A murit pe loc. Trenul și-a văzut de drum, iar trupul băiatului a rămas aproape o oră în zăpadă, până când l-a văzut un ceferist care trecea prin triaj.”, scriu jurnaliştii de la Recorder.

Tot ei au descoperit şi singurul text în limba română, publicat chiar azi în revista Ateneu, editată de profesori şi oameni de cultură din Bacău. Iată câteva pasaje din moştenirea creaţiei literare româneşti pe care ne-a lăsat-o cu atâta dragoste Yin Yuguo, ROMÂNUL nostru adevărat din China, pierit între şinele căii ferate, la Roman, în ţara de care s-a îndrăgostit şi în care şi-a găsit sfârşitul prematur:

- Advertisement -

„Privind înapoi la călătoria mea în Ardeal în urmă cu mai mult de o lună, mă simt încă foarte entuziasmat. Evenimentele uimitoare, atmosfera înflăcărată și oamenii minunați nu m-au lăsat indiferent. Amintirile mă vor însoţi o perioadă foarte lungă.

Am ajuns cu trenul la Alba Iulia în dimineața lui 30 noiembrie. Era încă rece.

În gară am văzut doi oameni bătrâni și am încercat o discuție cu ei. Din păcate, nu ne-am putut înțelege reciproc foarte bine, pentru că vorbeau doar în limba română, dar cel puțin am ajuns să aflu că și ei au venit cu trenul din Moldova. Unul dintre ei venea de la Botoşani, iar celălalt, de la Vaslui. Am luat numele lor și modul de conectare și intenționez să le trimit un mesaj în ziua de Anul Nou. 

După o scurtă conversaţie, cei doi bătrâni s-au oferit să mă ducă la hotel. Am apreciat oferta lor și am pornit de la gară cu ei. Pe drum m-au întrebat dacă mi-a plăcut România și am răspuns cu sinceritate că da. Vântul a răspândit steagul omului și atunci mi-am dat seama că era steagul revoluționar, cu o gaură în mijloc.

Înainte de a merge la hotelul meu, m-am dus în orașul de jos și mi-am cumpărat un steag. În magazin, vânzătorul a spus că steagul costă 15 lei, dar când i-am dat o bancnotă de 100 de lei, mi-a întors 90 și mi-a spus „Mulțumesc”. I-am mulțumit și eu și am fost foarte fericit.

Când m-am întors la hotel, am întâlnit un om de la Constanţa, care locuia într-o cameră de șase paturi. Am ieșit împreună cu el și ne-am întâlnit cu prietenii săi, care erau foarte generoși: m-au tratat cu sarmale la cină şi cu vin fierbinte. Toți erau ca și prietenii mei şi am petrecut toată seara împreună. 
 
Imaginea poporului entuziasmat a fost uimitoare, în ciuda vremii de congelator. Toată lumea era încântată. Parada a avut un drum lung și i-au trebuit câteva ore pentru a ajunge în centrul orașului. L-am văzut pe președintele Iohannis acolo, înainte de începerea paradei militare. La început, fanfara militară a interpretat faimoasa melodie „Treceţi, batalioane române, Carpații!”, pe care deja o cunoşteam și am auzit-o de mai multe ori în timpul paradei de dimineaţă.

CITIŢI ŞI:

VIDEO. Incredibilul sfârşit al tânărului chinez care a sărit din tren. L-a studiat pe Eminescu în limba sa şi a fost la Alba Iulia de 1 Decembrie. Era îndrăgostit de România, ţara în care a venit să moară

Andrei Pleşu, articol dedicat actorilor pro-justiţie. „Sunteți orbi? Paralelilor ce sunteți! Străinilor de neam! Acoperiților!”

Toată floarea cea vestită a comunităţii academice din Iaşi lansează un strigăt de disperare: opriţi măcelul din justiţie, renunţaţi la ordonanţe!

Coasa lui Boc? Barda lui Dragnea face ravagii: cartofii mai scumpi cu 21% în doar două luni! Reţeta JAFULUI din buzunarele românilor

Greşeala Ralucăi Prună. De ce nu ţine PLUS la tăvăleală

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Doamne Dumnezeu, ia-mi 25 de ani din viață cu care nu m-am obişnuit şi cu drag repune pe verdele meleag chinez pe une domnul acesta bun care cu drag de unero emoția binelui românesc mi-a reaprins azi făclia magică epos Credence de aprindere a Crezului într-un une Jesus Christ, omul care a purces a crea binele monarhic de cum s-a născut verde domn şi lege salică pe Pământ, care prin formele de frumos literar în Betleem a pus baze solide de a fura timpului o secundă de malefic bene şi nu cred în mine Doamne, robul tău ci cred cu viața mea anostă şi nesinceră că numai forma dumitale binară de emoție aduce înapoi pe tinerel la părinții săi buni şi dragi şi pe mine mă vei uita în biserica ta de la Capela unde miezul pământului drag m-a convins să fiu omul ca stăpân, deci voi supune judecății tale memoria unui duel verbal cu oameni calzi ca un foc cu surcele de pădure… vin-o iar frumosule om care mi-ai recitat din Sadoveanu.

    12 Martie 2019 ora 13:40:59:555:11:111:1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -