Cioloş, prima şarjă electorală anti-Iohannis: „Un preşedinte fără soluţii”

5
3220

Aflat la mitingul USR-PLUS, de la Timișoara, Dacian Cioloş a lansat în premieră un atac direct la adresa preşedintelui Iohannis.

Declaraţia lui Dacian Cioloş

  • ”E timpul să recunoaștem că statul român nu funcționează la potențialul său maxim. Un Parlament rău intenționat și un Președinte fără soluții pun statul într-un echilibru precar, care folosește electoral ambelor părți. Din ecuație lipsesc cetățenii și interesul social.”
  • „Cred că viitoarea Constituție a României trebuie să precizeze mai clar responsabilitatea guvernării. Președintele și guvernul trebuie să lucreze împreună, dar, pentru asta, Președintele țării trebuie să își asume decizii. Vom crea mecanismele necesare dizolvării Parlamentului.”
  • ”Președintele țării trebuie să își asume decizii. Dacă nominalizezi în fruntea guvernului toate, dar chiar toate marionetele unui infractor ca Dragnea, tu, ca președinte, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru nominalizare. Vrem un președinte implicat și responsabil, un parlament care să răspundă voinței poporului! Și un guvern profesionist!”

Este prima şarjă electorală anti-Iohannis a Alianţei 2020 USR-PLUS, prin vocea candidatului de pe primul loc al listei alianţei la alegerile europarlamentare.

Atacul vine la două zile după ce liberalii s-au delimitat de guvernul Cioloș. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Vaslui, că propaganda PSD pune Guvernul Cioloș „în spinarea” liberalilor, dar uită că, de fapt, au sprijinit acest guvern și i-au dat voturile pentru învestitură.

Bătălia pe acelaşi electorat

Există mai multe explicaţii pentru această declaraţie oarecum surprinzătoare. Una dintre ele stă în bătălia dură dintre USR-PLUS şi PNL pentru electoratul ne-PSD. Sondajele arată un avans al liberalilor (ultimele măsurători dau chiar PNL pe primul loc, la distanţă de procente bune şi de PSD), iar asta nu-i poate lăsa reci pe liderii celor două tinere partide din Opoziţie.

O altă explicaţie stă în posibila intenţie a Alianţei 2020 USR-PLUS de a-l propulsa pe Dacian Cioloş candidat la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului.

Or din această perspectivă, Cioloş e nevoit să atragă public din zona Dreptei, cea pe care contează însă şi Klaus Iohannis. Cum poate face asta? Speculând slăbiciunile actualului preşedinte. Este şi motivul pentru care liderul PLUS lansează acest atac la preşedintele în funcţie invocând anumite nemulţumiri ale electoratului anti-PSD legate de unele decizii ale lui Klaus Iohannis.

Şi Iohannis i-a „ciupit” pe cei de la USR-PLUS

La rândul lui, actualul preşedinte a dat, la mitingul PNL din Iaşi, un semnal de uşoară distanţare de USR-PLUS.

Klaus Iohannis a făcut și o remarcă ironică, dar și cu o notă de reproș, la adresa USR și PLUS, pe tema interesului manifestat de aceste partide față de proiectul România educată. Iohannis însă nu le-a și numit, dar trimiterea a fost evidentă.

Întrebat cum au răspuns partidele după lansarea proiectului, șeful statului a lăudat PNL, a criticat dur PSD și a adăugat că: „Alte partide sunt modic interesate de temă. Și partide mai moderne mai pun câteodată întrebări”.

5 COMENTARII

  1. Mie îmi place Dacian Cioloş. Era ministrul agriculturii în anul 2008 pe când lucram la APIA (Agenția de Plăți şi Intervenții pentru Agricultură) în subordinea MADR şi după softul de la APIA construit de Siveco prin ianuarie 2008 am râs că un procuror secui mi-a făcut dosar penal şi nu am mai putut să plec cu SIE la Bagdad, dar din cauza dosarului am fost blocat la SIE. Dacian Cioloş m-a rugat prin doamna Mariana Drăghici să rămân în Agenția CIA. Am refuzat pentru că salariul era mic. 1800 lei net lunar.

    Sunt Mareşalul Nardoesia al lui Putin.

  2. Ciolos sa se abtina, are destul timp sa il atace pe Iohannis in campania prezidentiala! USR a facut o mare greseala prin alianta cu plus. Multi romani care i-au votat in 2016 nu ii mai voteaza din aceasta cauza. Eu insumi ezit intre ei si PNL. Daca USR mergeau singuri si il pastrau pe Nicusor Dan, bateau PSD!

  3. Zice dl Ciolos: „Vom crea mecanismele necesare dizolvării Parlamentului.” Il admiram pentru optimismul DESANTAT pe care-l etaleaza, dar asta presupune modificarea Constitutiei. E sigur dl Ciolos ca va cistiga alegerile cu 66% din voturi? Ar fi o premiera in Romania. Intelept ar fi sa-si pastreze sarjele electorale pentru dupa 26 Mai, ca sa ia si din voturile Iohannistilor nehotariti . Altminteri aia or sa le dea PNL-ului

  4. Dacian Ciolos are dreptate insa si-a ales prost momentul ceea ce dovedeste ca nu prea are stofa de om politic. Pe 26 mai la judecata poporului prin vot sunt adusi borfasii din PSD, nu Iohannis! Presedintele pentru ceea ce a facut si mai ales pentru ceea ce nu a facut, va fi judecat de popor prin vot la iarna! Ciolos sa isi mobilizeze electoratul sa iasa la referendumul pentru justitie!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here