Cei mai mari câștigători ai recalculării pensiilor sunt dinozaurii din administrație. Unde în altă parte, decât în administrație, ai mai putut sta la birou până la 70 de ani? Cine te mai ținea?! Unde în altă parte ai putut aduna 40 de ani de contributivitate? În puține locuri, probabil.
Bineînțeles că susțin principiul contributivității, însă sistemul public de pensii, PRIN NATURA LUI, nu este bazat doar pe contributivitate; de asta avem pensia minimă, de exemplu, sau „condițiile de muncă”. El este un sistem de asistență socială, aberant numit „asigurare socială”, deoarece nu are nimic de-a face cu asigurarea.
Vrei pensie pe contributivitate? Atunci sistemul pur și bun bazat pe contributivitate se regăsește în Pilonul 2 și Pilonul 3. Adică în pensiile private.
Așa că, dacă tot contează rezultatele (efectele) și dacă tot îi auzim pe guvernanți că au încercat să bifeze și obiectivul stabilizării anvelopei pensiilor pe termen lung, dacă tot îi auzim repetând că 80% din pensii cresc și de asta reforma e bună, atunci hai să ne uităm la toate efectele.
Iar un efect important al acestei recalculări este că cetățenii care au lucrat în sectorul public, mai ales în administrație, sunt cei care primesc cele mai multe puncte de stabilitate, pentru că… au contribuit. Normal că au contribuit, fiindcă jobul la stat e pe viață.
Restul, care au lucrat în privat, care au fost nevoiți să schimbe angajatorul (fiindcă, deh, firmele mai dau și faliment, așa e pe piață), ce să vezi? Au contribuit mai puțin.
Ghinion.
***
Înțeleg că în cazul minerilor de uraniu, pensia recalculata scade atât de mult, încât vor fi necesari mai mult de 10 ani de indexări pentru a ajunge din nou la valoarea de acum.
Practic, pensia actuală va fi înghețată timp de 10 ani.
Nici nu știu dacă este de râs sau de plâns.
***
Ciolacu despre creșterea pragului de impozitare a pensiilor: „Am cerut ministrului de Finanțe să facă o simulare”.
Stimați pensionari – seniori, cum îi place lui Ciolacu să vă spună –, fraților, i-a cerut asta din ianuarie! Ciolacu vă ia de proști.
Tot în ianuarie scriam că pensionarii sunt furați de stat. În loc să primească indexarea cu 13,8%, adică în loc să li se repare puterea de cumpărare furată prin inflație, unii dintre pensionari au primit doar 12,5%. De ce? De hoți! Fiindcă așa funcționează impozitarea progresivă, iar pensiile sunt impozitate progresiv, anume până la 2.000 de lei cota de impozit este zero, iar peste 2.000 de lei se aplică 10% impozit. Și cu cât pensia saltă peste 2.000 de lei, cu atât statul îți ia mai mult.
Pragul de 2.000 de lei a fost stabilit în 2017, adică acum 7 ani.
În ultimii ani, statul a făcut inflație-record, cea mai mare din ultimii 20 de ani, dar a „uitat” să indexeze și pragul de la care se impozitează pensiile. Pardon, nu a uitat, dovadă ce spunea Ciolacu în luna ianuarie, ci se preface că vrea să-l crească. Minte cu nerușinare.
Între timp, statul le-a furat pensionarilor, an de an, niște bani. Oficial le-a indexat pensia, dar în mână le-a dat mai puțin decât a păpat inflația. Cu o mână le-a dat, cu alta le-a luat.
Acum le-a recalculat și majorat pensiile. Cu o mână le dă, cu alta le ia prin impozit.
Dormiți linștiți, Ciolacu veghează pentru voi!
si ai lui! Circula pe net un filmulet in care se jura ca el si astia de aici, nu au furat!???
Culmea, au 3,5 milioane de voturi si daca ar sparge banca nationala!!
Sa ii vad de la iarna.
Facem pariu cine o să voteze și de data asta cu pesedeul? Fix categoria care ni i-a adus pe cap acum 35 de ani.
@Herr H: Mai puțin cei care au votat cu Rațiu (sic!). 👌
„specialii” DORM LINISTITI. LE CRESC PRIVILEGIILE LA CATEVA LUNI.
economedia.ro
Surse. Amnistia fiscală, cea mai recentă formă: Guvernul va șterge 50% din principal și dobânzile pentru persoanele fizice care au datorii sub 5.000 lei și le plătesc
CE FAC ACUM AU MAI FACUT.
CEI CARE PLATESC LA TIMP SUNT PROSTI!
Ca întotdeauna, comentariu pertinent. Dar cine sa-l înțeleagă? Buneii?
Poporul ăsta nu a trecut de lecția: O+I=OI.
Birocratii astia care nu vor digitalizare au un haos in sistem. Hai sa facem o analiza si sa vedem cine sunt sefii si angajatii de la casele de pensii, ce conexiuni politice, pile si relatii colcaie pe acolo!? Ani la rand au facut tot felul de magarii, au dat pe spagi pensii de nevazatori la persoane care conduc autovehicule (unul dintre exemplele cele mai vizibile din spatiul public, despre care s-a vorbit de nenumarate ori) sau i-au „umplut de vechime” pe unii care n-au muncit in viata lor! Mama mea este pensionara de 15 ani si acum, la „marea recalculare”, pe decizia care i-a venit, in loc de 39 ani vechime, cat are de drept, s-a trezit cu 33 ani vechime. Va dati seama, ce bataie de joc generala si cum pun oamenii pe drumuri! Pe functionarii astia inconstienti care-si bat joc de vietile oamenilor cine-i trage la raspundere?