Acasă Economie Cine va mai plăti pensiile românilor? Doar 19 milioane de locuitori, în...

Cine va mai plăti pensiile românilor? Doar 19 milioane de locuitori, în 2020. O ţară devastată ca după război

România se goleşte anual cu 200.000 de oameni. În 2017, a fost record: 217.000 de români au părăsit ţara. Suntem al doilea stat cu „hemoragie” socială imensă, după Siria (care are însă scuza de a fi devastată de război). România este şi ea devastată, dar de corupţie. Mai ales în ultimii doi ani, dorinţa de emigrare a crescut puternic printre tineri şi cetăţeni activi, pe fondul agresiunilor actualei puteri la adresa justiţiei, a statului de drept, a democraţiei, în ultimă instanţă. Instabilitatea provocată de politic a sporit exodul spre UE.

Plecarea populaţiei active lasă ţara fără cotizanţi la bugetele publice, iar guvernul e nevoit să se împrumute pentru a-şi acoperi cheltuielile cu pensii, salarii la stat şi investiţii. Însă de la an la an, situaţia se agravează. Mai ales că exodul va continua masiv.

„Proiecția populației României, făcută de Eurostat, arată că pe 1 ianuarie 2020, adică anul viitor, România va ajunge la 19 milioane de locuitori și e posibil să scadă sub 19 milioane de locuitori până la finalul anului. În anul 2080, în scenariul de bază luat în calcul de Eurostat, populația va ajunge la 14,5 milioane de locuitori. În scenariul în care migrația va fi una ridicată, populația ar urma să ajungă la 14 milioane de locuitori în 2080.”, arată o analiză Edupedu.ro.

Criza de încredere a românilor în situaţia politică din ţară, instabilitatea şi imprevizibilitatea economică (vezi imposibilitatea guvernului actual, de pildă, de a face bugetul pe 2019, din lipsă de venituri) sunt cauze care scad şi natalitatea.

Împreună, emigrarea şi natalitatea sunt o bombă socială, care va exploda în capul celor care vor ajunge la vârsta de pensionare în următorii 5-10-15 ani. Criza poate exploda chiar mai devreme, pe fondul prăbuşirii economice, a neîncrederii investitorilor în România (plecarea concernului Nestle din Timişoara în Ungaria) şi a măsurilor haotice luate de guvern pentru a acoperi găurile bugetare provocate tot de el.

Sursa foto: Edupedu.ro (grafic), Biz Brasov (foto principal)

loading...

1 COMENTARIU

  1. Ca sa va raspund la intrebare m-as duce la sceneta inegalabilului Toma Caragiu in sceneta cu „Dr…u e de vina”, din pacate cam ala va plati, sau mai precis, nu, pensiile romanilor ramasi in tara, pt simplul motiv ca nu va mai fi nici d…cu in tara ca sa le plateasca. Iar pt ca astia, acum, desfiinteaza Pilonul II nici pensii private nu vor mai fi! Atunci sa-i vezi pe votantii PSD, mu-hu-hu, atunci vor crapa intr-adevar de foame!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările