În timp ce în Europa conspiraționiștii ies în stradă și țipă că e dictatură pentru că sunt rugați să se vaccineze anti-Covid, în China – adevărata dictatură – nimeni nu obiectează: lucrurile merg conform planului stabilit de Partidul Comunist. Vaccinarea e obligatorie și merge acum în ritmul de aproape 12 milioane de imunizări pe zi, după ce în iunie s-au vaccinat 20 de milioane pe zi.
Țara care a declanșat pandemia se grăbește să iasă cât mai repede din acest bucluc. Reuters relatează că deja 90,8% dintre adulții care locuiesc în Beijing au fost vaccinați cu ambele doze anti-Covid.
În China, teoriile conspirației, temerile de efecte adverse, discuțiile despre eficiența vaccinului și liberul arbitru (“mai aștept un pic, văd eu mai încolo”) nu își au locul – Guvernul nu le permite. Locuitorii știu că sunt monitorizați și ascultați 24 de ore din 24, așa că până și discuțiile amicale pe această temă sunt de evitat.
China: ordinul se execută, nu se discută. Toată lumea e încolonată, nimeni nu ridică problema drepturilor și libertăților și nici nu se plânge de dictatură
Populația e programată la vaccinare de autorități și se prezintă la data și ora stabilite. Joi, 22 iulie, Guvernul de la Beijing a anunțat că administrat deja 1,49 miliarde de doze locuitorilor din China.
Ritmul, în această lună, a scăzut la 11,8 milioane de imunizări pe zi, după e în iunie China vaccinase, la fiecare 24 de ore, un număr de locuitori mai mare decât toată populația României – 20 de milioane/zi.
În zona Beijing s-au vaccinat cu ambele doze 17,7 milioane de oameni, adică 80,8% din totalul de 21,9 milioane de locuitori. Raportat la numărul adulților, cifra înseamnă 90,8%.
Adevărata problemă a Chinei – ineficiența vaccinurilor sale. CoronaVac și SinoVac oferă protecție de până la 55%
Problema Chinei n-o reprezintă reticența populației sau eventuale mișcări antivacciniste sau conspiraționiste în țară, ci eficiența vaccinurilor. Chinezii sunt imunizați cu vaccinurile produse de companii naționale. Eficiența acestor seruri este foarte discutabilă.
Chile, care a importat CoronaVac (vaccin chinezesc) a descoperit că, după prima doză, eficiența este doar 3%! Și datele despre eficiența CoronaVac după ambele doze sunt controversate. Un studiu din Brazilia a arătat că eficiența finală a acestui vaccin împotriva Covid e de 50,4%. Alte studii, în Indonezia și Turcia, au avansat procentaj de 65% și 83%. Chilienii au stabilit, pe propria piele, că ar fi vorba de o eficiență finală de 56,5% în cazul CoronaVac.
Probleme sunt și cu SinoVac, cel de-al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat de China. Confruntată cu o explozie a cazurilor de Covid după ce și-a imunizat, practic, toată populația cu SinoVac, Bahrain a descoperit că eficiența e de 50,2%, așa că a decis să-și mai vaccineze o dată locuitorii, dar cu Pfizer.
Prin comparație, Pfizer și Moderna au o eficiență de peste 90%, iar AstraZeneca – de 79%. Toate oferă o imunitate foarte bună (50%) încă după prima doză, prevenind aproape complet formele grave și spitalizarea.
Confruntată cu un refuz masiv al populației de a se vaccina anti-Covid, România a fost nevoită să doneze sau să vândă milioane de doze către alte țări disperate să facă rost de doze. Până miercuri, 21 iulie, România vaccinase 25,47% din populație, din care 24,76% cu ambele doze.
În acest timp, în UE s-au vaccinat deja peste jumătate din locuitorii adulți (200 de milioane de oameni, adică 54,7%). Ținta de 70% până la sfârșitul verii va fi atinsă, pentru că deja 68,4% dintre locuitori au primit cel puțin o doză.