Celebra Lege a Pensiilor, impusă de PSD, a dus la discrepanțe șocante: cea mai mare pensie e acum de 79.000 de lei, iar cea mai mică – de 100

1
688

Celebra Lege a Pensiilor adoptată cu mare tam-tam de PSD a dus la discrepanțe uriașe în România. În acest moment, cea mai mare pensie din țară este de 79.000 de lei, iar cea mai mică – de 100 de lei, a afirmat luni seara Raluca Turcan, ministrul Muncii, într-o emisiune la Antena 3.

Turcan a spus că nu vrea să dea numele celui care ia lunar peste 15.000 de euro din pensie, dar că o nouă Lege a Pensiilor se impune pentru a stopa astfel de inechități și pentru a impune principiul contributivității. Pensia de 79.000 de lei este una specială, a cuiva care nu a contribuit la fondul de pensii, de-a lungul vieții, cu atât de mulți bani încât să poată primi acum aceasă sumă exorbitantă.

Turcan a explicat: “Nu-i spun profesia sau numele celui care câștigă această pensie foarte mare, pentru că ne dorim să-i ținem aproape pe oameni, nu să-i antagonizăm unii împotriva celorlalți. Este important să reducem inechitățile prin noua Lege a Pensiilor, să impunem principiul bazat pe contributivitate”.

Una dintre măsurile indicate de ministrul Muncii este cea a plafonării pensiilor mari, banii economisiți astfel fiind direcționați către pensiile sub 1.500 de lei, care vor fi majorate. În acest moment, în România sunt circa 2,7 milioane de pensionari cu mai puțin de 1.500 de lei pensie minimă, spune Turcan.

Ea a mai declarat că deficitul la fondul de pensii este, în acest moment, de 16 miliarde de lei – în 2021, bugetul pensiilor este de 87,47 miliarde lei, iar contribuțiile sunt de 71 miliarde.

Față de anul trecut, suma alocată pensiilor a crescut cu 7,7 miliarde. Pentru că numărul celor care ies la pensie este constant mai mare decât al celor care se angajează, deficitul va continua să crească.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here