Există temeri că Rusia ar putea ocupa Ucraina după modelul Crimeei, anexată chiar cu ajutorul unor comandanți militari, inclusiv al șefului armatei țării. În total, 7 ofițeri de top și aproape 6.000 de militari, considerați trădători, au depus armele după ce s-au înțeles cu serviciile speciale ale Kremlinului.
Teoretic, ar fi posibil ca adevărata invazie a rușilor în Ucraina să nu fie organizată cu tehnică militară sau cu cei peste 170.000 de soldați masați de-a lungul graniței ruso-ucrainene, iar tot acest scenariu să fie făcut doar de ochii lumii. Adică, Vladimir Putin să arate ce forță are armata sa.
Privind la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 8 ani în Crimeea, strategia Kremlinului ar putea să fie cam aceeași: una fără luptă fizică, dar cu luptă la nivelul subversiv. Chiar dacă deatunci s-au schimbat multe lucruri, iar Moscova a pierdut pârghii de putere la Kiev…
În perioada februarie – martie 2014, Rusia a anexat Crimeea ușor, fără război, beneficiind de numeroase acte de trădare, de lașitate, venite chiar din tabăra ucrainenilor. În prezent, Procuratura Militară și de apărare a regiunii de Sud are în vedere proceduri penale în temeiul articolelor de „trădare” și împotriva a peste 5.700 de militari ucraineni.
Aceștia, în loc să se bată cu rușii, au predat armele la ordinul superiorilor – ofițeri cu rang înalt care și-au trădat patria și poporul pentru a fi cooptați apoi de regimul de la Moscova și numiți în funcții importante în armată.
Ziaristii.com vi-i arată pe 7 dintre cei mai mari trădători din armata Ucrainei, așa cum au fost prezentați de site-ul Realitatea Crimeei. Prin complicitatea lor, Rusia a pus mâna pe Crimeea doar printr-un referendum nerecunoscut de Uniunea Europeană, SUA și, în general, de lumea democratică.
Trădătorul nr. 1: contraamiralul Denis Berezovski
Și-a încălcat jurământul după o zi. Șeful Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, Viktor Mujenko, i-a oferit lui Denis Berezovski funcția de comandant al Marinei ucrainene la data de 1 martie 2014, în contextul acelor evenimente din Crimeea. Berezovski a acceptat-o, dar a doua zi și-a încălcat jurământul față de așa-zisul „popor al Crimeei”.
Școlit la Moscova. Acest act de mare trădare față de Ucraina, al cărei cetățean era, s-a produs și pentru că Berezovski și-a făcut studiile aprofundate în domeniul militar în capitala Rusiei. A absolvit Academia Statului Major.
Soldații săi n-au luptat deloc. Exceptând încălcarea jurământului, Berezovski a mai comis o abatere criminală. „A fost comandant pentru o zi. A dat ordinul ca trupele sale să predea armele”, și-a amintit Igor Voroncenko, comandantul adjunct al Marinei Ucrainene pentru Apărarea de Coastă în 2014.
Cadou de la ruși în schimbul trădării Ucrainei. Pe 24 martie 2014, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a numit pe Denis Berezovski în funcţia de comandant adjunct al Flotei ruse de la Marea Neagră. El a stat 4 ani în peninsula Crimeea, fiind detașat ulterior în Orientul Îndepărtat al Rusiei pentru a servi noua sa patrie în zona Oceanului Pacific.
A rămas fără premiile de stat. Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei i-a retras, în luna februarie a anului trecut, toate premiile de stat. Mai mult, pe 30 noiembrie 2021, Parchetul din Crimeea și orașul Sevastopol a trimis un rechizitoriu în instanță împotriva contraamiralului trădător. Cazul lui Berezovski va fi examinat în lipsă de Tribunalul Districtual Dneprovski din Kiev.
Ce acuze i se aduc. „El este acuzat de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de prima parte a articolului 111 și partea 1 a articolului 285 din Codul penal al Ucrainei, adică trădarea de stat și participarea la o organizație criminală. De fapt, a renunțat personal la jurământ, adică a trădat Ucraina. În al doilea rând, în acest fel a influențat personalul militar din subordine, pentru a-l determina să treacă și de partea Federației Ruse și să nu reziste agresiunii armate”, spune Egor Rebrov, șeful unui departament din cadrul Parchetului Republicii Autonome Crimeea și orașul Sevastopol.
Precizare: deși a fost anexată de ruși, Crimeea continuă să-și păstreze titulatura de Republică Autonomă.
Trădătorul nr. 2: contraamiralul Dmitri Șakuro
S-a dat bolnav. La începutul lui 2014, Dmitri Șakuro era șeful Statului Major și prim-adjunct al comandantului Marinei ucrainene. Pe 28 februarie, el a renunțat la aceste funcții și a intrat în concediu medical. Serghei Gaiduk, comandantul Marinei Ucrainene în perioada 2014-2016, declară: „Șakuro nu era pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Cred că în acea perioadă fusese deja recrutat de serviciile speciale ale Federației Ruse. Eu argumentez asta. Pe 2 martie, Șakuro s-a aflat împreună cu Berezovski la sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră”.
Medaliat cu aur în SUA. Spre deosebire de Berezovski, Șakuro a dobândit perfecționarea militară în Occident. A studiat în SUA, unde a fost medaliat cu aur pentru îndeplinirea tuturor standardelor NATO. Și-a anunțat colegii că renunță să mai servească patria, fiindcă „e lovită de foc”.
Ce i-au oferit rușii pentru trădarea Ucrainei. După anexarea Crimeei, Șakuro a fost numit comandant adjunct al Flotilei Ruse din Marea Caspică. Doi ani mai târziu, contraamiralul s-a îmbolnăvit cu adevărat și s-a văzut nevoit să renunțe la serviciul militar.
Ce face în prezent. Locuiește la Sevastopol, în Crimeea ocupată de ruși. A lucrat o perioadă ca director adjunct al securității hotelului Pesocinaia Buhta (Dafinul nisipos). În registrele rusești din Crimeea, el figurează cu titlul de director a două companii specializate în transportul maritim și repararea navelor.
Ce acuze i se aduc. Parchetul militar al Ucrainei îl acuză pe Dmitri Șakuro de trădare (partea 1 a articolului 111 din Codul penal al Ucrainei) și dezertare (articolul 408 din Codul penal al Ucrainei). Acesta se află pe lista de urmăriți a Ministerului Afacerilor Interne și sub sancțiunile NSDC (Consiliul Național de Securitate al Ucrainei).
Trădătorul nr. 3: Serghei Eliseev, prim-adjunct al comandantului Marinei
Și el s-a îmbolnăvit pe neașteptate. În februarie 2014, primul adjunct al comandantului marinei ucrainene, Serghei Eliseev, s-a plâns că are o sănătate șubredă. Și-a scrisul actul de demisie din armată și i l-a înmânat superiorului său direct, Viktor Nazarov (adjunct al șefului Direcției Principale de Operațiuni a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei).
Amintirile lui Nazarov. „Îl întreb: «Ce se întâmplă aici?». Și el răspunde: «Nu voi face nimic, sunt rus, nu mă voi lupta cu rușii». Eu zic: «Ești prost sau ce?». Și el îmi spune: «Am scris o scrisoare de demisie»”.
Ucrainenii știau că nu va lupta împotriva Rusiei, dar l-au pus șef. Eliseev este rus la origini. A absolvit Școala Navală Superioară din Kaliningrad, enclava rusească de la Marea Baltică. Părinții săi locuiesc în apropiere de Moscova. „Eliseev a fost întrebat la colegiu: «Și dacă mâine va avea loc un război cu Rusia, cum vă veți comporta în această situație?». El a spus: «Atunci voi fi liber». Cu toate astea, a fost numit în postul de adjunct al comandantului Marinei ucrainene. Și când, după un timp, începi să pui cap la cap toate aceste puzzle-uri, începi să înțelegi răspunsuri simple la multe întrebări dificile”, a dezvăluit Serghei Gaiduk, comandantul Marinei ucrainene în perioada 2014-2016.
Șef în flota Rusiei. În vara anului 2014, Eliseev era recrutat în flota baltică a Rusiei. Potrivit ultimelor informații, el este comandantul adjunct al flotei, angajat în pregătirea de luptă a personalului.
I-au fost retrase toate distincțiile. În februarie 2021, prin decizia Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Eliseev a fost deposedat de toate premiile și distincțiile de stat: ordinele Bohdan Hmelnitski gradele II și III, medalia „Pentru vitejia militară” și altele.
Ce acuze i se aduc. Procuratura militară îl acuză pe Serghei Eliseev de încălcarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei (partea 3 a articolului 110 din Codul penal al Ucrainei), de înaltă trădare (partea 1 a articolului 111 din Codul penal al Ucrainei), de o infracțiune prin conspirație anterioară (partea 2 a articolului 28 din Codul penal al Ucrainei), de creare a unui grup sau organizație teroristă (partea 1 a articolului 258-3 din Codul penal al Ucrainei), dezertare (partea 1 a articolului 408 din Codul penal al Ucrainei) și în desfășurarea unui război de agresivitate (partea 2 a articolului 437 din Codul penal al Ucrainei). Eliseev se află pe lista de urmăriți a Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.
Trădătorul nr. 4: amiralul Iuri Ilin
Numit șeful armatei de președintele pro-rus Viktor Ianukovici. La 19 februarie 2014, amiralul Iuri Ilin, care și-a desfășurat activitatea în Crimeea, a fost numit șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei printr-un decret emis de președintele pro-rus Viktor Ianukovici. La interval de doar trei zile, pe 22 februarie, Ianukovici avea să fugă în Rusia, după ce ucrainenii ieșiseră în stradă în semn de protest pentru refuzul lui de a semna Acordul de asociere la Uniunea Europeană.
A ordonat dispersarea protestatarilor din Kiev. Potrivit publicației „Glavkom”, în cea de-a doua zi după numire în noua funcție, Iuri Ilin a ordonat armatei să disperseze participanții la Euromaidanul din Kiev. Jurnaliştii au publicat telegrame cifrate cu acest ordin.
Trădarea lui Ilin. Noul șef al armatei ucrainene s-a dus în Crimeea însoțit de generalul-maior Viktor Nazarov pentru a vedea cum stau lucrurile acolo. „Ilin s-a întâlnit în primul rând cu preotul. Apoi, când am vorbit cu el, mi-a spus că este necesară schimbarea culorii bonetei, tridentul pentru un vultur. Mi-a mai zis că totul a fost deja decis aici, nu are rost să mai reziste”, a rememorat Viktor Nazarov. Ilin a anulat pregătirile militarilor pentru o luptă cu rușii. În prezent, locuiește în Crimeea. Nu e angajat în forțele armate ruse. Timp de 7 ani, el n-a acordat nici măcar un interviu pentru vreo publicație din peninsulă.
Acuzații. Procuratura Generală a Ucrainei îl suspectează pe fostul șef al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei de crearea unei organizații criminale (partea 1 a articolului 255 din Codul penal al Ucrainei), de dezertare (partea 1 a articolului 408 din Codul penal al Ucrainei) și de obstrucționare ilegală a organizării sau desfășurării unei reuniuni și miting (articolul 340 din Codul penal al Ucrainei). Ilin este pe lista de urmăriți a Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei.
Trădătorul nr. 5: Serghei Storojenko, comandantul Brigăzii a 36-a de apărare de coastă a Marinei Ucrainei
Bastoane în loc de arme. În martie 2014, unitatea lui Serghei Storojenko a fost înconjurată de armata rusă. Până în aprilie, brigada 36 de la Perevalnoe, la ordinul lui Storojenko, și-a predat armele. Militarilor li s-au dat scuturi și bastoane.
Ce spunea Storojenko militarilor săi în 2014. „Avem trei opțiuni. Mai întâi, scrieți rapoartele, părăsiți armata și nu serviți nicăieri. În al doilea rând, vă mutați în Ucraina și continuați să serviți în posturile pe care voi, ca eroi, le veți primi acolo. Și a treia opțiune este să rămâneți pentru a servi aici, în această brigadă”.
Ce funcție a primit la ruși. Într-un interviu acordat pentru „Novaia Gazeta” în 2016, Storojenko a declarat că este comandantul Brigăzii a 126-a separate de apărare de coastă a Flotei Ruse de la Marea Neagră. În 2019, colonelul a fost transferat și numit comandant adjunct al Flotei Ruse din Pacific pentru forțele terestre și de coastă.
Trădătorul nr. 6: colonelul Dmitri Kozacenko
În primăvara anului 2014, Dmitri Kozacenko a fost comandantul Brigăzii 406 și al grupului de artilerie din Simferopol. Apoi, după evenimentele din februarie – martie 2014, a trecut de partea rușilor. În toamnă, ținea deja în mână steagul de luptă al regimentului 8 de artilerie al armatei ruse. Acum este colonel în rezervă. Conform site-ului Universității Federale din Crimeea, Kozacenko este profesor la departamentul militar al ciclului de artilerie terestră.
Trădătorul nr. 7: locotenent-colonelul Oleksandr Saenko
Oleksandr Saenko a fost comandantul marinarilor ucraineni la Kerci, în 2014. La data de 3 martie, el și-a apărat personal unitatea de armata rusă cu arme de război. „După cum puteți vedea, ei se află în spatele teritoriului unității, iar teritoriul este păzit de forțele personalului meu. Cu arme, cu absolut tot. Deci, sunt niște zvonuri că ne-au fost luate armele”, argumenta Saenko.
Două săptămâni mai târziu, Oleksandr Saenko a demisionat din cadrul armatei ucrainene: „Cred că forțele armate ale Ucrainei, staționate aici în Crimeea, și-au îndeplinit datoria cu onoare. Am făcut totul până la capăt. Am rezistat, nu am permis vărsări de sânge sau provocări”.
Pe 21 martie 2014, Saenko înălța steagul rus peste batalionul său 501 din Marina Ucraineană de la Kerci. Saenko și-a oferit serviciile pentru armata rusă.
Procuratura militară îl acuză pe locotenent-colonelul Saenko de dezertare.
Subiectul e prezentat cu o ambiguitate alarmantã : cum poti califica 6000 de militari (oricum un nr irelevant în fata tãvãlugului rus) ca dezertori, când – prin definitie – un militar e supus ordinelor superiorului ?
Ofiterii „ucrainenei” care au predat Crimeea rusilor erau agenti rusi sau au dezertat. Punct.
Nu e chiar asa de complicat. Regulamentele militare iti interzic explicit sa executi un ordin vadit ilegal. Si sa raportezi superiorului celuia care a dat ordinul. Daca acesta confirma ordinul, atunci tu, ca grad inferior, esti exonerat de raspundere pentru executarea ordinului.
Dar aici nu e nevoie de ambiguitate. Nu pielea celor 6.000 de tilicari se vrea. Ci 6.000 de declaratii cum ca au executat ordinele venite de la cei 7 „mari”. Cei 6.000 pot fi usor exonerati de orice vina daca toti confirma ca au executat ordinele comnadantilor lor.
Si da, ofiterii „ucrainenei” care au predat Crimeea rusilor erau agenti rusi sau au dezertat. Dar asta trebuie confirmat de un tribunal militar, care judeca pe probe si dovezi. Iar cele 6.000 de declaratii sunt tot atatea dovezi impotriva lor. Nici avocatul Diavolului nu-i mai scapa!
Avem si noi tradatorii nostri. Ei tin Romania in plasa Rusiei de zeci de ani. Rusia isi va relua puterile totale cand va dori ea. Nu e nevoie de razboi cu arme fizice. Rusii au arma vicleniei si a marsaviei, foarte puse la punct.