Rușii sunt terifiați, în Ucraina, de întâlnirea – în premieră pentru forțele armatei lor – cu lansatoarele multiple de rachete HIMARS, pe care americanii le-au livrat Kievului. Unul din bloggerii militari pro-Kremlin relatează, speriat, că spre deosebire de lansatoarele de concepție sovietică și rusească, HIMARS-urile „aterizează aproape într-un bănuț”, adică au o precizie uimitoare. Loviturile ucrainene au distrus, în ultimele două săptămâni, zeci de depozite, puncte de comandă și tabere ale armatei ruse situate adânc în spatele frontului, generând o panică de nedescris în rândurile invadatorilor.
Americanii au livrat 8 sisteme HIMARS, care sunt în esență vehicule militare pe roți care transportă 6 lansatoare de rachete de mare precizie, capabile să lovească ținta cu o marjă de eroare de maximum 5 metri. Alte 4 sisteme urmează să fie livrate în curând. Inițial, SUA le-au dat ucrainenilor rachete care lovesc ținte aflate până la 70 de kilometri depărtare, dar presa americană a anunțat că urmează să fie livrată și muniție cu bătaie de până la 300 de kilometri.
Efectul s-a văzut imediat. Zi și noapte sunt lovite depozite de muniții și armament, puncte de comandă, tabere militare și parcuri de vehicule blindate. Pentru ruși, dezastrul e total, fiindu-le lovită logistica din spatele frontului. Statele majore au început să se mute din ce în ce mai departe de locurile unde au loc bătăliile, iar specialiști militari din tabăra Kremlinului au început, furioși, să ceară pedepsirea comandanților care au neglijat problema camuflării și apărării depozitelor de muniții. În acest moment, armata rusă a intrat în „pauză operațională”, iar unii ofițeri occidentali opinează că s-ar putea ca această distrugere a resurselor din spatele frontului ar putea împiedica declanșarea unor noi acțiuni ofensive de amploare.
Letonul Dmitri, care traduce în engleză, de la începutul războiului, informații și discuții din spațiul ex-sovietic și în special rusesc, a publicat două comentarii ale unor bloggeri militari pro-ruși care arată starea de spirit din tabăra Kremlinului.
Unul dintre bloggeri este uimit de precizia rachetelor lansate de HIMARS, total diferită de cea a sistemelor rusești. Acestea din urmă bombardează „în evantai” zona unde se află ținta și nu exact locul în care se află aceasta. În schimb, rachetele americane țintesc exact punctul indicat, cu o precizie șocantă. „Face o impresie destul de puternică, nu se poate contrazice asta”, spune bloggerul Roman Saponkov pe contul său de Telegram.
Un alt influencer rus, cu peste 100.000 de urmăritori de Telegram, explică de ce în acest moment armata lui Putin este într-o capcană din care nu există ieșire convenabilă. Soluția pentru a evita distrugerile devastatoare provocate de loviturile HIMARS ar fi, explică influencerul Dmitriev, descentralizarea. Munițiile, armamentul, parcurile de blindate și trupele ar trebui împrăștiate în grupuri mici în spatele frontului, camuflate în păduri și zone diverse. Însă acest lucru contravine tradiției seculare a Rusiei, care se caracterizează printr-o hipercentralizare.
Delegarea atribuțiilor și a puterii de decizie către eșaloanele inferioare, care ar veni la pachet cu descentralizarea forțelor armate, ar fi chiar mai rea decât situația actuală, concluzionează bloggerul militar Dmitriev, pentru că rușii nu știu să funcționeze așa.
Mai jos, traducerea postărilor pe Telegram făcute de bloggerii pro-ruși Saponkov și Dmitriev despre apariția pe frontul ucrainean a lansatoarelor de rachete americane HIMARS.
Bloggerul rus Roman Saponkov: „Evident, acesta este doar începutul. Vor lovi Herson și alte orașe de frontieră. Inclusiv Belgorod. Vor bombarda toate punctele de control și facilitățile militare, ale căror date au fost colectate în ultimele 4 luni“
„Așa cum s-a întâmplat ieri, am observat lovitura HIMARS la Cernobaevka, Herson, aproape în fața ochilor mei. Am fost sub bombardament de multe ori, dar ceea ce m-a frapat a fost că întregul pachet, 5 sau 6 rachete, a aterizat aproape într-un bănuț. De obicei, MLRS cad pe suprafețe mari, iar la distanța maximă se împrăștie în formă de evantai.
Face o impresie destul de puternică, nu se poate contrazice asta. Mai ales când, mai târziu, în aceeași zi, în timpul unei excursii pe drumul nostru, am văzut cum un grup de «Uragan» (lansatoare multiple de rachete de origine sovietică – n. red.) a căzut la aproximativ 500 de metri de noi. S-a împrăștiat pe o suprafață mare, rachete neexplodate au rămas blocate pe câmpuri.
După americani, asta nu pare grav. Zona a fost bombardată ulterior cu obuze, de asemenea ratate. Dacă ar fi fost HIMARS, ar fi fost distrusă complet din prima. Deci, chestia asta e bună.
Văd o panică nesănătoasă în social media în urma rezultatelor primelor lovituri. Evident, acesta este doar începutul. Vor lovi Herson și alte orașe de frontieră. Inclusiv Belgorod. Vor bombarda toate punctele de control și facilitățile militare, ale căror date au fost colectate în ultimele 4 luni.
Dar sunt sigur că se vor lua măsuri de răspuns, de exemplu, cu serviciul constant al avioanelor AWACS (aeronave de observare – n. red.), sper că vor putea detecta ceva. Nu există o singură wunderwaffe (armă minune – n. red.) care să permită să câștige un război.
De exemplu, încercați să vă amintiți poveștile despre minunatul instrument de război electronic care, dacă ar fi să dăm crezare întregii noastre mass-media, a oprit toate sistemele USS Donald Cook în Marea Neagră, iar marinarii americani au făcut pe ei. Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit a fi oarecum diferită“.
Influencerul rus Dmitriev: „Vedeți care este problema – puteți descentraliza, dar aceasta va fi o armată complet diferită, nu armata ruso-sovietică. Descentralizarea este contrară nu doar structurii Armatei în sine, ci întregii structuri de stat în general“
„Încă un lucru referitor la eficiența loviturilor date de ucraineni cu rachetele. Mulți scriu despre cum să minimalizeze pierderile cauzate de acestea. În afară de întărirea apărării aeriene, se sugerează să se disperseze depozitele de muniții, să se evite aducerea vehiculelor blindate într-o singură bază, să se evite alinierea elicopterelor pe o singură linie și să se descentralizeze totul în general.
Dar, vedeți care este problema – puteți descentraliza, dar aceasta va fi o armată complet diferită, nu armata ruso-sovietică. Descentralizarea este contrară nu doar structurii Armatei în sine, ci întregii structuri de stat în general.
Într-adevăr, împreună cu distribuirea munițiilor la diferite depozite, împreună cu mutarea vehiculelor în diferite păduri, de asemenea, puterile trebuie să fie transferate în jos (către eșaloanele inferioare – n. red.), în aceste păduri și depozite.
Dar aceste puteri, timp de sute de ani, au fost atent concentrate într-un singur loc. Și așa s-a conservat autoritatea. Dar aici – descentralizare. Acest lucru este mai rău decât pierderile militare“.