Bill Gates: ”Anul viitor vom opri numărul deceselor, iar în 2022 se termină pandemia”

1
12578
Bill Gates

Încă din 2015, Bill Gates a avertizat că următoarea mare amenințare pentru umanitate ar putea veni printr-un virus, așa cum este cazul SARS-CoV-2. Afirmația sa a fost folosită de propagandiștii teoriilor conspiraționiste pentru a fabrica o știre falsă, care avea să facă înconjurul lumii: aceea că miliardarul ar fi știut încă de pe atunci de apariția Covid-19. Un fake news nimicitor, care circulă și azi pe internet.

Într-un interviu acordat publicației italiene La Stampa, fondatorul Microsoft se arată convins că va dura cel puțin doi ani până când lumea va termina cu pandemia de Covid-19.

“Dacă vaccinurile sunt eficiente, chiar și cu un nivel de vaccinare de 60%, vom opri răspândirea exponențială a bolii. Anul viitor vom opri numărul deceselor, iar în 2022 pandemia se va termina”, spune Bill Gates.

Unul dintre aspectele care „vor face diferența”, potrivit miliardarului, va fi accesul diferitelor țări la vaccin.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Northeastern din Boston, dacă primele două miliarde de doze merg doar în țările bogate, atunci se va dubla numărul deceselor.

Tocmai legat de acest aspect, Bill Gates estimează că vor exista „mai multe decese directe în țările bogate și mai multe indirecte în cele sărace”.

Cu toate acestea, el consideră că redobândirea sănătății globale va dura între doi și trei ani. Iar criza economică poate dura chiar și un deceniu, în acele țări care nu-și pot crește datoriile, mai spune Bill Gates.

„Impactul asupra sănătății oamenilor va cunoaște o întoarcere în timp de 25 de ani, în timp ce sărăcia extremă a crescut cu 7%”, afirmă omul de afaceri.

O toamnă complicată

Venirea toamnei, odată cu gripa de sezon, a fost marcată ca un moment-cheie în evoluția pandemiei, ca urmare a simptomelor similare cu coronavirusul. Pe această temă, Bill Gates prezice că va fi „dificil” și se poziționează ca „pesimist cu privire la cum va fi toamna în emisfera nordică”.

”Dacă nu intervenim, numărul deceselor va reveni la nivelul primăverii, chiar și în Statele Unite”, afirmă el.

Cu toate acestea, magnatul computerelor este încrezător că unele dintre vaccinurile aflate în cercetare ar putea fi autorizate „pentru utilizare de urgență de către FDA (SUA) sau MHRA (Marea Britanie) până la sfârșitul anului”.

”Sper ca două sau trei să aibă aprobare înainte de noiembrie, cred că Pfizer este singurul care o poate face”, declară filantropul american care a donat sume imense pentru combaterea bolilor.

Lucrarea Fundației Gates

Melinda și Bill Gates

Prin fundația sa, Bill & Melinda Gates Foundation, împreună cu Alianța Globală pentru Imunizare și Vaccinare (GAVI), miliardarul s-a asigurat de fabricarea și distribuirea a 100 de milioane de doze pentru anul următor.

Potrivit lui Gates, fundația sa se va concentra asupra acelor vaccinuri care „pot fi produse pe scară largă și la un cost redus, între 2 și 3 dolari pe doză”. Asta include AstraZeneca, Novavax (care va fi produs în Spania), Johnson&Johnson și Sanofi.

”Încercăm să vedem dacă funcționează și creăm o capacitate de producție globală”, spune Bill Gates.

Atac la Donald Trump

Bill Gates l-a atacat pe actualul președinte american, Donald Trump, pentru politizarea temei vaccinului.

“Este regretabil faptul că multe dintre declarațiile sale au făcut ca vaccinul să fie perceput ca o problemă politică. Când totul se va fi terminat, Statele Unite ar trebui să facă o examinare atentă, pentru a înțelege cum să se pregătească pentru următoarea pandemie”, a spus Gates.

De asemenea, el a acuzat SUA că e o țară „contradictorie”, urmare a cheltuielilor sale mari pentru cercetare („mai mult decât toate celelalte puse laolaltă”) și a implicării sale zero pentru producția vaccinului în țările sărace.

„Continui să sper că această administrație, sau cea care vine, o va face”, a conchis fondatorul Microsoft.

1 COMENTARIU

  1. Lasa bai Bill epidemiologii sa se ocupe de asta. Tu ocupa-te de ce te pricepi. Daca te-a apucat brusc pasiunea pentru medicina incepe si tu cu disecat broaste, nu te apuca direct cu experimente pe oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here