Conducerea Azerbaidjanului a anunțat oficial, în seara zilei de miercuri, 3 august, debutul operațiunii “Răzbunarea” în autoproclamata enclavă armeană Nagorno-Karabah. Acest teritoriu aparține de drept statului azer, dar este populat majoritar de armeni.
Ecuația este complicată în zonă: Armenia deține enclava Nagorno-Karabah în Azerbaidjan, care la rândul său deține enclava Nahicevan în Armenia, la granița cu Turcia. Rusia este protectoarea Armeniei, iar Turcia – cea a Azerbaidjanului.
Ministerul Apărării de la Baku a emis în sensul dat un comunicat în care își justifică misiunea de luptă. Informațiile au fost preluate de site-ul Obozrevatel.com.
Ministerul Apărării din Azerbaidjan: “Membri ai formațiunilor armate ilegale armene de pe teritoriul Azerbaidjanului, unde este staționat temporar contingentul rus de menținere a păcii, au deschis un foc intens asupra pozițiilor armatei azere în direcția regiunii Lacin”.
Armenii au încercat astfel să captureze vârful Gîrhgîz, situat pe un lanț muntos care acoperă teritoriul regiunilor Kalbajar și Lacin. Doreau să construiască acolo noi poziții militare.
Ca urmare a operațiunii “Răzbunarea”, armata Azerbaidjanului a preluat controlul asupra vârfurilor Gîrhgîz, Saribaba și a altor puncte înalte situate de-a lungul crestei Karabah a lanțului muntos Caucazul Mic. Au fost distruse și mai multe poziții de luptă ale formațiunilor armate ilegale armene. Acestea au suferit pierderi semnificative de personal și echipamente.
VIDEO: Încleștarea din Nagorno-Karabah
„Vom înăbuși cu hotărâre orice teroare și provocări comise pe teritoriile suverane ale țării noastre, iar măsurile de răzbunare vor fi și mai zdrobitoare”
Ministerul azer al Apărării: “Republica Azerbaidjan a afirmat în repetate rânduri că prezența forțelor armate ale Armeniei și a formațiunilor armate ilegale armene pe teritoriile Azerbaidjanului, unde sunt staționate temporar forțele ruse de menținere a păcii, contrar declarației tripartite, este o sursă de pericol. Demilitarizarea acestor teritorii, retragerea completă a trupelor armene de acolo și dezarmarea formațiunilor armate armene ilegale erau absolut inevitabile”.
Invocând legi din constituția Republicii Azerbaidjan, armata azeră este decisă ca de-acum înainte “să înăbușe cu hotărâre orice teroare și provocări comise pe teritoriile suverane ale țării noastre, iar măsurile de răzbunare vor fi și mai zdrobitoare”.
Ca răspuns la poziția azerilor, autoritățile armene au început mobilizarea parțială în Nagorno-Karabah, transmite postul de radio Azatutiun, recunoscând totodată că situația din regiune a escaladat încă din dimineața zilei de 1 august.