N-am nimic cu el. Dacă ar fi după mine şi după cei care îl angajează pe banii statului, Raed Arafat poate ieşi la pensie din funcţie. Ba chiar poate fi şeful serviciilor de urgenţă ori secretar de stat la orice minister, ministru sau prim-ministru, pe viaţă.
Dar nu despre asta-i vorba. Ci despre ceea ce se numeşte în termeni insipizi „eficienţa cheltuirii banului public”. Prin urmare, în fond şi la urma urmei, este banul plătit de români prin taxe şi impozite cheltuit cum se cuvine cu instituţii conduse de Raed Arafat?
Asta-i întrebarea! Iar răspunsul este simplu: dacă statul pe care noi îl finanţăm, adică îl angajăm în serviciul nostru, dacă acest stat ne întoarce investiţia sub formă de profesionalism maxim, atunci putem spune că omul din fruntea funcţionarilor îşi merită şi funcţia, şi banii, pe ce termen convin „părţile”. Ca în orice contract.
Revenim, având în vedere „obiectul contractului” dintre noi şi Raed Arafat; este, aşadar, el în măsură să ne răspundă cu maxim profesionalism?
La început, a fost cu vârf şi îndesat. Dar pe măsură ce timpul a trecut, n-a mai fost.
Lipsa de profesionalism a celui care este privit încă precum un zeu se măsoară în rateurile de la intervenţiile de urgenţă, dar mai ales în victimele acestor rateuri – vieţi care ar fi putut fi salvate, dacă oamenii lui Raed Arafat ar fi acţionat ca la carte.
Au fost multe exemple de cazuri în care sistemul lui Raed Arafat a dat chix. Apuseni, Siutghiol, Colectiv.
Nu e normal ca un întreg guvern să pice după Colectiv, iar un singur membru din acel guvern să rămână: Raed Arafat. Culmea, mai vinovat decât toţi ceilalţi miniştri din cabinetul Ponta pentru cele 64 de vieţi pierdute în noaptea de 30 octombrie 2015. Ei bine, toţi au plecat din funcţie, Raed Arafat a rămas.
Asta spune multe nu doar despre el, ci şi despre noi. Inclusiv despre toţi cei care am cerut demisia Guvernului Ponta şi n-am scos o vorbă despre rămânerea în funcţie a lui Raed Arafat, de parcă era trimisul Domnului pe Pământ. Cum ne-am putut „arde” cu o astfel de situaţie?
Evident, nu Arafat însuşi a participat la operaţiunile de intervenţie. Dar dacă subalternii săi nu şi-au făcut treaba înseamnă că el însuşi nu şi-a făcut-o. Aşa e peste tot în lume, în orice domeniu. Nu performezi, pleci şi laşi echipa pe mâna altuia mai bun.
În fotbal, de exemplu, e o modă deja ca antrenorii să plătească prin demisie pentru rezultatele proaste ale jucătorilor. Investitorii nu plătesc un conducător de oşti ca el să prăbuşească investiţia prin meciuri pierdute. Contractul dintre patron şi antrenor spune că, dacă echipa merge prost, antrenorul pleacă.
Aşa e şi cu contractul dintre noi (plătitorii taxelor şi impozitelor) şi Raed Arafat (angajatul nostru, pe banii noştri, viraţi la stat sub formă de taxe şi impozite).
Filmul apărut abia acum, după 4 ani de la Colectiv, arată haosul primului echipaj de intervenţie în noaptea tragediei. Şi implicit vinovăţia lui Raed Arafat însuşi.
Este o dovadă de prostie imensă să spui: „Dar ce, are Arafat vreo vină că angajaţii lui nu şi-au făcut treaba?”. Există încă semeni de-ai noştri cu buletin de român care pot gândi în halul ăsta de rudimentar.
Dar nu ei contează, ci cei cu răspundere. În special, cei cu funcţii politice, care l-au pus mereu pe Raed Arafat în funcţii de înaltă demnitate şi responsabilitate, exclusiv dintr-un singur motiv: imaginea.
Arafat a fost asociat multă vreme cu un erou. Faptul că a pus pe roate, acum mulţi ani, prin Mureş parcă, un serviciu de urgenţă botezat SMURD, a fost pentru mulţi o garanţie suficientă că „omul a făcut ceva”. De acolo a început totul şi nimeni nu-şi mai pune acum întrebarea cât de bun e Arafat pentru ce face.
Da, a făcut lucruri bune, dar câţi nu au făcut şi nu au ajuns să fie stăpâni peste ministere şi bugete imense? Mulţi oameni au merite infinit mai mari decât Arafat, dar nu au vrut sau nu au ştiut să îşi „vândă” la fel de bine imaginea. Ori pur şi simplu nu i-a interesat să lucreze la stat.
Iar postura sa de salvator de vieţi a ajuns la inimile multora. Politicienii care l-au desemnat apoi pe Arafat în diverse funcţii şi meniri publice n-au făcut decât să se „lipească” de imaginea sa.
Doar Traian Băsescu a avut curajul, pe când era preşedinte, să-şi asume pe faţă conflictul cu cel care era, pe atunci, o frână a reformelor din sistemul sanitar. Dar şi pe Băsescu l-a costat la imagine că i-a spus pe faţă lui Raed Arafat ce rău reprezintă el pentru sistem, pentru procesul de eficientizare a aparatului public. Şi vedem acum că a avut dreptate. Din păcate, nu-i mai ajută cu nimic pe cei care şi-au pierdut persoane dragi în tragedii precum Colectiv.
Sub Raed Arafat, există azi o singură garanţie: că vor muri mereu oameni nevinovaţi din vina sistemului pe care îl păstoreşte. Este ceea ce cunoscătorii managementului numesc „atingerea nivelului maxim de competenţă”.
Pur şi simplu, când un om stă oricât şi oricum într-o funcţie, nu mai are de ce să schimbe ce nu funcţionează bine sub el. Nimeni nu-l trage la răspundere, iar el nu are de ce să-şi facă griji, pentru că ştie că este intangibil.
Vedem acum, când apar pe piaţă imaginile cu haosul de la intervenţia de la Colectiv, unde a ajuns răul făcut oamenilor de „managementul Raed Arafat”. Un rău ambalat în bine.
Pe de o parte, salvează vieţi, că asta e menirea pompierilor şi de asta îi plătim de la buget (deşi există multe ţări în care oamenii fac voluntar munca de pompier în folosul comunităţii, gratis adică). Pe de alta, ia vieţi prin felul prost în care sistemul e condus. În condiţii de profesionalism, astfel de vieţi ar fi putut fi salvate. Or, aşa ceva nu e de acceptat nicăieri în lume.
În România însă, mulţi români sunt şi acum de acord ca Raed Arafat să rămână în funcţie. Ce ar răspunde ei, dacă i-ai întreba: „Sunteţi de acord să fie tot el conducătorul, chiar dacă vă spune cineva că sigur că vor muri oameni nevinovaţi?”. Iar ei ar spune: „Nu e de vină domnu Arafat. Da, el e cel mai bun, nu credem că mor oameni din vina lui”.
Din păcate, asta e sursa puterii lui Raed Arafat: prostia umană, dublată de imaginea „eroului” şi de banii pe care el îi vehiculează ca şef de mari bugete publice. Conexiunile lui Arafat cu cei care îl ţin imun faţă de pierderea funcţiei sunt puternice. Ajung inclusiv în serviciile secrete, în televiziuni, în partide.
Să sperăm că nu şi în justiţie, deşi nu mai e sigur nici asta. Cu oameni ca Lia Savonea ajunşi până la vârful justiţiei, cu Adina Florea, Gheorghe Stan şi multe clone ale acestora, justiţia este ea însăşi atinsă de „virusul Arafat”.
Adevărul e că Raed Arafat a devenit prea puternic. Mai puternic decât de imaginăm. Periculos de puternic. Într-atât de puternic încât poate alege, în numele nostru, între viaţă şi moarte. Este un fel de Dumnezeu. Sau Allah.
Allah (NUMELE MUSULMAN al… ACELUIASI – !!! – Dumnezeu ca cel al crestinilor !) o sa-l cammm… „BATA” (!), pentru toate… BELELE (!) pe care le-a tot facut, in ultimii ani, de cand… „S-A DAT” (Sic !) cu BLESTEMATIA (epitet valabil in raport cu preceptele din… toate religiile !) de PESEDEU !!!
Domnule Ciocazanu, nu ma pricep la medicina si poate nici dumneavoastra. Dar nu se poate sa nu observati schimbarile impuse de arafat la interventiile de urgenta. E ceva care deranjeaza vizual si psihologic pe apartinatorii celor care au nevoie de salvare smurd. Nu se transporta ranitul imediat in salvare si transportat catre cel mai apropiat spital cu manevrele de stabilizare in salvare ci, unde se nimereste,caldaram, sant, pe nisip, etc, se pierd zeci de minute pana se pleaca cu ranitul catre spital. Plus ca arafat a interzis ca niciun apartinator sa urce in salvare cu ranitul. Intr-o tara ca Ro numarul salvarilor nu trebuia sa fie o problema.Daca e urgenta apoi sa se transporte urgent oriunde e nevoie fara protocoalele isu impuse de arafat pt economia folosirii masinilor de salvare.
Aaa, asa e! arafat a interzis inclusiv sa vina si alte salvari, doar SMURD-ul! Nu e si asta al doilea capat de acuzare? Ba da!
Sunteti prea bland, dle Laurentiu Ciocazanu, cu acest individ fara suflet, slujitor perfect si fidel al sistemului comunist securist!
Din punctul meu de vedere, dupa ce, in cardasie cu banicioiu, a furat sansa la viata a celor scosi vii de acolo si apoi morti prin spitalele romanesti din cauza infectiilor, el trebuia sa fie in inchisoare la ora asta!
Nu a activat sistemul european de urgenta!
Acesta este capatul de acuzare! De ce n-a facut-o? Pentru ca „Avem de toate!”
Pentru ca trebuia sa ascundem incompetenta, mizeria, lipsurile si coruptia unui sistem intreg!
Si nu in ultimul rand, pentru ca individul este un dictator, deci un psihopat, iar psihopatul are intotdeauna dreptate! Chiar daca mor oameni!
Si el, si banicioiu, si toti medicii care au refuzat trimiterea pacientilor in strainatate pentru ca in spitalele noastre colcaiau infectiile nosocomiale, pacientii arsi erau spalati intr-o cada normala cu apa de la un dus normal, nu aveam si nu avem nici acum protocoale specifice, ar fi trebuit sa fie deja in inchisoare! Au furat sansa la viata a unor tineri!
In plus, fata de toate cele scrise, nu-mi iese din cap cinismul declaratiei sale, ce-ar face daca s-ar repeta Colectiv acum: „As actiona exact la fel!”
Si ca nu demisioneaza. Dupa toate dovezile si dramele, individul nu are de gand deloc sa demisioneze.
Aveti dreptate intrutotul, subscriu! Basescu stia el ce stia cand nu l-a vrut in fruntea ISU, si iata, inca o data a avut dreptate.
Aoleu, m-ati lovit, nu prea stiu ce sa va raspund pentru ca parerea mea despre basescu este execrabila! Dar sa zicem ca e unul dintre putinele lucruri pozitive la domnu’ petrov. 🙂
Si multumesc! 🙂
Chiar daca per ansamblu Basescu a gresit mult asta nu inseamna ca pe probleme punctuale nu poate avea dreptate.
In urma lucrurilor vazute dupa ce si-a incheiat cele doua mandate, nici eu nu-l mai inghit pe Basescu, insa n-avem ce face, continua sa aiba unele opinii pertinente si cunoscatoare, ca om ce a fost pentru 10 ani cel mai bine informat cetatean din tara, cel putin teoretic.
Inițial a fost OK acest ‘personagiu’, ulterior, pe măsură ce s’a ‘spurkat’ la KKții criminali PSD’iști, s’a transformat într’o subspecie hidoasă malefică bolnavă de putere, călcând peste cadavre pentru a’și menține fotoliul ! Pușcărie pentru Colectiv, Apuseni, Mangalia … 💀😱
Arafat are MARI PROBLEME (!) in a justifica cheltuirea… FONDURILEOR (SUBSTANTIALE !) primite pentru elicoptere !
Ca sa nu ne mai luam dupa… HABARNISTI (!): ministrul Sanatatii, Banicioiu (acum la „Pro-România” !), si PREMIERUL Ponta erau cei care AVEAU-IN-ATRIBUTII (!) activarea sistemelor INTERCONECTATE de asistenta de urgenta INTERTARI !!!
S-a vazut la Colectiv ca oamenii lui habar n-aveau ce sa faca si in ce ordine. Pai de unde sa aiba habar, i-a instruit cineva, au facut exercitii, au facut simulari? A scris cineva pentru ei MANUALE, a conceput cineva pentru ei seturi de PROCEDURI? A facut cineva liste de materiale , echipamente si dotari obligatoriu a fi detinute si tinute permanent in stare de functiune pentru interventii? A imaginat cineva seturi de situatii de urgenta mai probabil a se intimpla pentru care trebuiau elaborate proceduri sau chiar manuale? Asta ar fi trebuit sa fie sarcina lui Arafat ca sef, sa se ocupe de pregatirea sistematica a oamenilor lui, impreuna cu provurarea dotarilor cel mai probabil a fi necesare la interventii. Omul a dovedit o mare lipsa de imaginatie si chiar o PRECARITATE INTELECTUALA monumentala. Pai hai sa comparam cum si-a pregatit oamenii generalul Wehrnacht-ului Heinz Guderian, ce manuale a scris si ce instructiuni a elaborat pentru ca tanchistii lui sa fie cei mai performanti din lume la acel moment. Intelectual vorbind, Arafat este o NULITATE SINISTRA caci are o capacitate de conceptie subderizorie si una de organizare si mai subderizorie. Isi imagineaza cineva cum ar fi aratat un ISU condus si organizat de Heinz Guderian? Cu cita pofta s-ar fi aruncat el in punerea la punct a celor mai mici detalii? Asa, ne-am potcovit cu acest arăbete gaunos si plin de el dar mai subdezvoltat decit o gisca. In schimb, extrem de INAMOVIBIL.
Acest cumatru insalubru, arafat, este cunoscut el si apreciat ca a pus la punct SMURD, dar sunt absolut convinsa ca nu a creat acest sistem din grija si dragoste pentru romani, ci pur si simplu profund interesat, PENTRU BANI! Consider ca DNA ar trebui sa ia la puricat fundatia acestui personaj sinistru, care dreneaza sume uriase de la buget, cu rezultate indoielnice.
D-na alina mungiu pippidi a ordonat: ,,jos labele de pe şora si arafat, nemernicilor”. Asadar, d-le Ciocazanu ati facut o mare greseala pt ca ati indraznit sa nu scrieti laudativ despre febletea pippidei, arafat.
Madam ”pipi”, cum bine a denumit-o un internaut, este de departe un personagiu care inspira greata, si nu ma refer aici la aspectul fizic, ci la cel moral! Este deja o vreme de cand si-a dat arama pe fata, cumatra asta psdista pana-n maduva!