România a înregistrat miercuri recordul absolut al numărului de infectări de la începutul pandemiei și până acum, 34.255 de cazuri în 24 de ore – aproape dublu față de precedenta limită maximă. A crescut și numărul deceselor: 94. Medicul și cercetătorul Octavian Jurma anunță că săptămâna viitoare e așteptat vârful valului 5 al pandemiei de Covid.
Potrivit lui Jurma, la începutul lui februarie ne putem aștepta la 70.000 de cazuri noi pe zi, acesta fiind probabil vârful valului pandemic. După o perioadă de platou, în care varianta Omicron a Covid se va răspândi fulgerător, numărul infectărilor va începe să scadă, în martie vom ajunge la o incidență de 3 infectări la 1.000 de locuitori, iar în aprilie – la sub 1 la 1.000.
În urmă cu o zi, Jurma estima că miercuri se vor depăși 25.000 de cazuri, iar spre finalul săptămânii se va ajunge la peste 30.000, dar anticipările medicului au fost depășite cu mult. Miercuri s-a ajuns deja la peste 34.000, astfel că varianta la care spera cercetătorul – „dacă avem noroc, există o șansă reală să vedem vârful valului 5 Omicron la valori între 40.000 și 50.000 de cazuri pe zi” – pare de-acum foarte improbabilă. Mai degrabă ne putem aștepta la scenariul pesimist, cu circa 70.000 de cazuri pe zi.
Vestea bună este că virusul pare să urmeze modelul altor agenți patogeni de acest fel cu care s-a confruntat omenirea de-a lungul secolelor. După o perioadă în care a fost foarte agresiv, generând o rată a mortalității de peste 3% în rândurile celor bolnavi, Covid a crescut în contagiozitate, dar a scăzut în virulență. Varianta Omicron generează de 10 ori mai puține cazuri grave decât variantele anterioare. Așa se explică de ce, deși numărul cazurilor continuă să crească, cel al deceselor se menține încă la un nivel relativ scăzut.