marți, februarie 27, 2024
AcasăMass-mediaAntena 3 zice că e victima unei "manipulări". Susține că nu a...

Antena 3 zice că e victima unei „manipulări”. Susține că nu a golit raftul magazinului din Constanța, ci acesta era deja golit

-

Am trăit s-o vedem și pe asta: acuzată deseori de manipulare, sancționată uneori prin decizii judecătorești, Antena 3 se plânge că joi, 27 februarie, a fost ea însăși victima unei manipulări.

Site-ul Antena3.ro a publicat un text pe care l-a citit și Mihai Gâdea în emisiunea sa. Titlul textului: „Manipulare împotriva Antena 3, fotografie virală pe Facebook: «Au golit rafturile să filmeze»”.

Televiziunea familiei Voiculescu susține că fotografia rostogolită joi pe Facebook, făcută într-un hipermarket din Constanța, este reală, netrucată, dar a fost interpretată greșit de cel care a postat-o în premieră, Alexandru Vasile, apoi preluată eronat atât pe Facebook, cât și în presa electronică.

Gâdea față cu „manipularea”

„Antena 3 în Constanța. Da, a golit un raft să filmeze”, a scris Alexandru Vasile deasupra fotografiei în care se vede un raft gol-goluț dintr-un hipermarket din Constanța, ca urmare a panicii create de coronavirus. Celelalte rafturi sunt aprovizionate normal, iar în cadru intră și un morman de alimente, depozitate ca într-o magazie. Este sugerat faptul că produsele au fost date jos din raftul ce trebuia golit pentru a fi filmat și prezentat la televizor.

- Advertisement -

După trei ore, Alexandru Vasile a ascuns postarea cu fotografia din hipermarketul constănțean, apoi a făcut-o din nou vizibilă. În noaptea de joi spre vineri, fotografia a devenit din nou invizibilă. Există două variante: fie postarea a fost raportată masiv și ștearsă de Facebook, fie a fost ascunsă chiar de Alexandru Vasile, în urma emisiunii lui Gâdea sau a notificării primite din partea Antena 3.

Televiziunea familiei Voiculescu susține că nu a existat nicio manevră în sensul sugerat de postarea inițială. Antena 3 a prezentat și o altă poză, în care se vede același raft gol, iar „mormanul de alimente” nu conține produse date jos de pe acel raft, ci un „raft tip insulă”, cu produse bio.

Explicațiile Antenei 3

„Un tânăr din Constanţa, care a fotografiat un reporter Antena 1 în timpul unei transmisiuni live, a declanşat o campanie de manipulare împotriva Antena 3, după ce a decupat fotografia, a explicat în descriere că rafturile ar fi fost golite de reporter (Antena 3) pentru a crea un scenariu, iar apoi a postat pe Facebook. Cum arată însă realitatea? Evident, foarte diferit de ceea ce s-a rostogololit, din păcate, în foarte multe share-uri pe Facebook.

- Advertisement -

Totul s-a întâmplat, astăzi, în timpul unei transmisiuni live dintr-un centru comercial din Constanţa al unui reporter Observator / Antena 1 pe subiectul produselor alimentare cumpărate în exces în ultima perioadă, de teama unei epidemii de coronavirus.

Tânărul a fotografiat de pe un alt culoar al magazinului, reuşind să surprindă reporterul, dar şi partea de sus a unui raft, tip «insulă», aflat pe mijlocul unui culoar şi pe care se aflau numeroase produse alimentare.

Astfel, acesta a creat senzaţia că produsele alimentare ar fi fost date jos de pe rafturi pentru a crea senzaţia că rafturile din magazin au fost golite de clienţi.

În scurt timp, fotografia, însoţită de descrierea: «Antena 3 în timp ce goleşte rafturile cu alimente şi apoi filmează isteria falsă a românilor», a devenit virală, fiind distribuită de mii de persoane.

De asemenea, fotografia şi descrierea au fost preluate şi de alte pagini şi persoane, care le-au postat pe Facebook.

În realitate, fotografia neprelucrată arată «insula» cu produse bio aflată pe mijlocul unui culoar, dar şi raftul gol situat în plan secund, acolo unde şi reporterul Observator a transmis live.

Mai mult, reporterul Observator care a transmis live despre rafturile golite de oameni în panica creată de informaţiile despre coronavirus a explicat, într-un video, ce s-a întâmplat de fapt în timpul transmisiunii. (…)”

Notificarea trimisă de Antena 3 site-ului Ziaristii.com

„NOTIFICARE prin care vă somăm ca de îndată i) să retrageţi articolul „«Antena 3 a golit rafturile să filmeze». Cum amplifică panica trustul lui Dan Voiculescu”, publicat astazi pe platforma on line pe care o detineţi, şi ii) să publicaţi o retractare, prin care să aduceţi la cunoştinţă publică faptul că afirmaţia pe care aţi formulat-o nu este adevarată.

Articolul are la bază o postare de pe pagina de Facebook a unei persoane, publicarea acestei informaţii fiind realizată fără ca în prealabil să ne fi solicitat un punct de vedere care să certifice veridicitatea informaţiei, deci cu încălcarea art. 1.2 din Codul deontologic al jurnalistului, care prevede că “jurnalistul este dator să caute, să respecte şi să comunice faptele – aşa cum acestea pot fi cunoscute prin verificări rezonabile”.

Prin intermediul articolului aţi transmis în mod inechivoc mesajul că postul de televiziune Antena 3 a creat o ştire falsă, golind un raft de marfă si întreţinând astfel o stare de panică în rândul populaţiei.

Or, dincolo de faptul că reporterul din imagine nu este al televiziunii Antena 3 (fapt care poate fi dovedit în mod categoric şi pe care, de altfel, se pare că l-aţi şi conştientizat, preferand a-l bagateliza), mai important însă este că, din postarea care a stat la baza ştirii pe care aţi difuzat-o, nu rezulta niciun element care să indice că reporterul din imagine și echipa sa au golit raftul de produse, neadevărul afirmaţiei dvs. putând fi de asemenea dovedit în mod categoric.

Toate acestea conduc la concluzia că aţi diseminat cu rea-credinţă o afirmaţie falsă, în scopul discreditării noastre.

Cele de mai sus atestă faptul că aţi săvârşit cu intenţie o faptă de vătămare a imaginii publice a postului de televiziune Antena 3, ceea ce constituie un delict civil si determină atragerea răspunderii dvs. delictuale, potrivit art. 1349 C.civ.

Vătămarea produsă este cu atât mai semnificativă cu cât, existând o dezbatere publică intensă cu privire la reacţia populaţiei de a face provizii de alimente, în contextul ştirilor despre noul coronavirus (covid-19), afirmaţia dvs. plasează în mod artificial și mincinos postul nostru de televiziune în categoria celor care transmit ştiri neadevărate și generatoare de panică.

Raportat la aceste aspecte, ne rezervăm dreptul de a vă acţiona in judecată pentru repararea prejudiciului moral suferit.”

- Advertisement -

6 COMENTARII

 1. Nenorociții ! Ăsta’i tupeu de ghiolbani pupinkuriști provinciali, precum cel al țaței malefice hidoase Firea a lu’Pandele ! Păi băi roi de lăcuste scabroase ce sunteți, voi aveți tupeul să vorbiți de răspândire cu rea credință de știri false, de vătămare a imaginii publice a latrinei A3 … , când voi, RTV, TVR1, B1 TV … sunteți profesioniști în manipularea și spălarea creierelor analfabeților care se uită la voi ?! L’ați supus, spurcaților, unui linșaj media pe Mălin Bot, iar în urma proceselor câștigate de acesta n’ați mai revenit să retractați cele spuse în spațiul public despre el ! Într’o societate normală, sănătoasă erați de mult la groapa de gunoi cu tot cu borfașii voștri borfași penali care vă dictează, limbrici pestilențiali ce sunteți ! Oricum, groapa de gunoi vă așteaptă cât de curând, lichele pupinkuriste spălate pe creier !!! 👹👺😱

 2. Totusi,camera de filmat pe trepied era indreptata spre rafturile goale,nu spre paletii de jos,iar reporterita la fel.Apoi, se vede in alta poza ca facea poza la paletul cu marfa.Este normal in cazul acesta,in care este implicat si un lant de magazine care se vrea serios si responsabil,sa puna la dispozitia presei filmarile facute de camerele de supraveghere ale magazinului,cu explicatii din partea patronului,ca banuiesc ca paznicul a cerut acreditarea la vederea camerelor de filmat si s-a dus la conducere…eu cred ca asa trebuia procedat..daca cumva seful magazinului local nu e mana in mana cu sefii pesedeului caci orasul e (inca)rosu,si judetul la fel! Apoi,hai sa fim seriosi,cine ii mai crede pe propagandistii OFICIALI ai hotilor ? Astia nu se mai spala de pacate NICIODATA,chiar daca fac puscarie ,pentru ca TREBUIE trasi la raspundere pentru minciuni ,stiri false,denigrare de persoane cu acuzatii grave,care au fost infirmate de judecatori in instante!

 3. păi si de ce îi lăsați să scape?

  1 dacă nu urmăreau dezinformarea de ce se concentrau fix pe rafturile goale?

  2 singura diferență între poza „dezvăluită” și poza sharuita că marfa nu este aruncată pe jos, cum ai putea crede inițial, ci doar…in altă parte. ocazie cu care primim și un cadru_larg in care se vede fix câtă marfă e in magazin.

  și dacă nu vor sa creeze panică iar ceea ce spunem noi este interpretabil, atunci să nege dezinformarea explicând textul ” MAGAZINE GOLITE, DE TEAMA CORONAVIRUSULUI” de pe imaginile cu rafturile goale.

  și, după toate astea, poate îi loviți și cu ceva legi încălcate zilnic de ăștia și eventual ceva norme de integritate jurnalistică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -