joi, mai 30, 2024
AcasăAlegeri 2019Scandal electoral la Craiova, provocat de o dubioasă lansare de carte. Ținte:...

Scandal electoral la Craiova, provocat de o dubioasă lansare de carte. Ținte: Klaus Iohannis și Dan Barna

-

Două personaje controversate ale protipendadei PSD din Craiova, de la înălțimea instituțiilor publice pe care le conduc, au provocat, săptămâna trecută, un scandal cu ecouri până la nivelul Biroului Electoral Județean Dolj.

Vorbim de „highlander”-ul Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, ultimul mare „baron” din gașca veteranilor PSD, și de Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene din Craiova, unul dintre cei mai activi și periculoși membri ai grupării Manda-LOV, care controlează județul Dolj. (Notă: LOV = Lia Olguța Vasilescu.)

Ion Prioteasa - Președintele Consiliului Județean Dolj
Ion Prioteasa – Președintele Consiliului Județean Dolj

Sub egida instituțiilor conduse de cei doi politruci PSD, în ziua de 30 octombrie 2019, în incinta Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” a fost organizat lansarea cărții „Cum i-am cunoscut pe Klaus Iohannis, Dan Barna, Traian Băsescu și Ion Iliescu”, cu participarea autorului, George Simion.

- Advertisement -

Liderii PNL Dolj au reacționat cu o sesizare la Biroul Electoral Județean Dolj, acuzând că acțiunea are caracter politic și electoral. BEJ a respins sesizarea.

Așa ar fi descrierea „pe scurt” a acestui scandal.

Dacă trecem dincolo de aparențe, așa cum ar fi fost obligați să o facă membrii BEJ Dolj, descoperim o situație urâtă și dubioasă.

- Advertisement -

George Simion – un militant unionist transformat în politician naționalist?

Să povestim, pentru început, despre autorul cărții, George Simion.

Personajul nu este defel un inocent, un biet autor care dezvăluie cititorilor săi imaculata-i cămașă de martir al luptei pentru unirea Basarabiei cu România și naivitățile de tânăr militant pentru „o Românie Mare a românilor”, cum cu insistență încearcă să-și prezinte publicului propria persoană.

Discursul public al lui George Simion este unul gândit la detaliu, cu mare atenție și subtilitate, și promovează câteva idei fixe: străinii ne-au jefuit pădurile și resursele, România este condusă din afară, guvernele României nu au apărat, nu apără interesul național, Transilvania și Basarabia sunt ale românilor, cu orice preț!

George Simion - lider al mișcării politice „România Mare în Europa”
George Simion – lider al mișcării politice „România Mare în Europa”

Folosindu-se de prodigioasa activitate unionistă pe care o desfășoară de peste un deceniu, George Simion își construiește cu abilitate cariera politică. Deocamdată, nu este clar dacă George Simion va reuși să rămână un unionist neafectat de naționalismul anti-UE și anti-NATO. Cert este că pe 26 mai a candidat ca independent pentru alegerile europarlamentare, dar a luat doar puțin peste 1%, departe de cei 3% care i-ar fi asigurat mandatul la Bruxelles.

Politrucul deghizat în unionist

La evenimentul din Craiova, George Simion a avut un discurs politic. Toate cele povestite cititorilor și admiratorilor adunați în sala Bibliotecii Județene din Craiova au avut legătură, direct sau indirect, cu politica. De fapt, mulți dintre cei prezenți la eveniment au plecat cu impresia că au participat nu la o lansare de carte, ci la o adunare politică, de partid.

Caracterul politic al evenimentului se putea deduce chiar și numai din două realități: afișul de promovare și calitatea de om politic pe care o are George Simion, fondator al mișcării politice „România Mare în Europa”.

Membrii BEJ Dolj, în majoritate susținători ai PSD, au refuzat să interpreteze corect situația….

… care situație devine și mai interesantă și încurcată dacă citim cartea prezentată la Craiova de George Simion. Este vorba de un manifest politic, iar în paginile cărții găsim afirmații grave despre doi dintre candidații implicați în lupta pentru funcția de președinte al Republicii: Klaus Iohannis și Dan Barna.

Despre Iohannis și Barna

George Simion îi rezervă candidatului Klaus Iohannis aproape un capitol din carte (de la pag. 17 la pag. 22). Din afirmațiile autorului, reiese că președintele Klaus Iohannis este unul „anti-național”, un politician cinic care ignoră idealul unirii Basarabiei cu România, ba chiar îl sabotează intens.

Candidatului Dan Barna (USR), autorul îi rezervă ceva mai puține pagini, dar „sentințele” despre acesta și formațiunea lui politică sunt mult mai explicit formulate. Cităm:

„Face Dan Barna, președintele «celui mai nou val» în politica românească numit USR, parte din acest sistem (care se împotrivește unirii Basarbiei cu România n. red.)? E el un om mic? Din interacțiunile avute cu el și informațiile făcute public, pot spune cu siguranță că DA”(pag. 29).

„Barna, ca și alții care controlează conducerea USR, a beneficiat de contracte cu statul. Justificările sale ulterioare sunt absolut penibile. Cifrele nu mint: MAI, condus, la acea dată, de fostul lider USL Radu Stroe, încheia cu compania lui Barna un contract de 220.576 euro pentru elaborarea și tipărirea unui ghid despre gestionarea fondurilor europene. PUNCT!” (pag. 33).

„Pentru mine, cei de la USR sunt trecuți deja la capitolul «alt partid al sistemului». (…) Mai aveți voi, urmași ai lui Marx și Engels, până să ne dictați ce ar trebui să facem pe banii și timpul nostru!” (pag. 34).

Concluzia ar fi că evenimentul organizat la Craiova, sub egida a două instituții publice – Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” –, a fost o manifestare politică, în cadrul căreia George Simion a exprimat, direct și indirect, viziunea lui politică nu numai despre chestiuni politice de interes național, ci și despre doi dintre candidații la alegerile prezidențiale. Toate acestea transformă evenimentul într-o încălcare a legislației electorale.

Reclamația PNL Dolj – o scrisorică agramată perfect justificată legal

Reacția celor două partide ai căror candidați sunt vizați de cartea lui George Simion a fost diferită. PNL Dolj a reacționat cu un comunicat de presă și o sesizare la BEJ Dolj. Tinerii politicieni de la USR Dolj, marea speranță pentru democrația românească, au tăcut. Mai grav, reprezentantul Alianței USR-PLUS în BEJ Dolj a votat împotriva sesizării înaintate de PNL.

Comunicatul de presă emis de PNL Dolj, sub semnătura președintelui Ștefan Stoica, a prezentat destul de limpede situația de la evenimentul organizat la Biblioteca Județeană și sub egida Consiliului Județean Dolj.

În textul comunicatului este prezentat argumentul legal în temeiul căruia BEJ Dolj avea posibilitatea să interzică desfășurarea evenimentului în discuție. PNL Dolj consideră că „evenimentul finanțat din bani publici reprezintă o grava încălcare a Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activităților politice și a campaniilor electorale. Conform legii, este considerat material de propaganda electorală orice material scris, audio sau video, care îndeplinește următoarele condiții: a) se referă în mod direct la un candidat sau partid politic care participă la alegeri sau referendum, clar identificat; b) este utilizat în perioada campaniei electorale, stabilită potrivit legilor privitoare la organizarea alegerilor; c) are obiectiv electoral şi se adresează publicului larg; d) depăşeşte limitele activităţii jurnalistice de informare a publicului.”

Cartea lansată la Craiova de George Simion întrunește toate condițiile prevăzute de lege cu privire la materialele de propagandă electorală.

Dacă textul comunicatului de presă demonstrează că național-liberalii doljeni au specialiști bine pregătiți în comunicare, sesizarea înaintată de PNL Dolj la Biroul Electoral Județean Dolj este dovada unei incompetențe crase a reprezentantului acestui partid în BEJ, avocatul Cosmin Mitrică. „Bârfa satului” zice că ar fi fost vorba și de o încercare de sabotare a demersului comisă de acei liberali doljeni care au strânse și dubioase relații de prietenie cu lideri din PSD. Relații în temeiul cărora trădătorii și-ar proteja unele interese personale: locul de muncă bine plătit la o instituție publică aflată sub controlul PSD, afacerile pe bani publici îngăduite de PSD pentru propriile firme etc.

„Scrisorica” agramată liberală
„Scrisorica” agramată liberală

Evident că propagandiștii PSD, cu precădere consilierul local Lucian Dindirică, managerul instituției publice care a găzduit evenimentul, s-au folosit de erorile gramaticale și de conținutul sesizării pentru a ironiza demersul celor de la PNL Dolj. O ironie cu țintă foarte clară: să treacă sub tăcere faptul că sesizarea înaintată la BEJ Dolj de către liberali, dincolo de erorile de formă sau de exprimare, a fost perfect justificată din perspectiva legii.

Despre cum poți politiza interpretarea și aplicarea legii

Din păcate pentru democrația din orașul Craiova, membrii BEJ Dolj au votat împotriva sesizării înaintate de PNL Dolj cu privire la evenimentul organizat de politicianul naționalist George Simion, sub egida Consiliului Județean Dolj și a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, ambele instituții publice controlate de oameni ai PSD.

În decizia nr. 4/30.10.2019 emisă de BEJ Dolj se argumentează, în susținerea respingerii sesizării PNL Dolj, următoarele:

„Analizând plângerea formulată de PNL Filiala Dolj, Biroul Electoral Județean nr. 17 Dolj constată ca aceasta este neîntemeiată, așa cum se va arăta în continuare.

Din modul de redactare a plângerii, rezultă că petentul invocă încălcarea dispozițiilor legale privind derularea campaniei electorale, susținând că evenimentul promovat prin afișul înfățișat de planșa fotografică atașată plângerii este însușit în fapt de Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman», nefiind asumat de autorul cărții menționate.

În același timp, este de observat că evenimentul anterior precizat a fost solicitat a fi organizat în sala «Academician Dinu C. Giurescu» a bibliotecii de către organizatorul George Simion, prin persoana Magalie Ștefan Mircea, așa cum rezultă din cererea nr. 3430/7.10.2019.

Totodată, în raport cu prevederile art. 36, alin. 7 din Legea 334/2006, afișul menționat nu poate fi calificat drept material de propagandă electorală în condițiile în care nu se referă la un candidat implicat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din anul 2019 și nu are obiective electorale. În acest context, facem precizarea expresă că afișul respectiv, deși cuprinde numele competitorilor electorali Klaus Iohannis și Dan Barna, nu conține niciun mesaj electoral al acestora, sugerându-se că lucrarea menționată ar constitui reflecții ale autorului în legătura cu aceste persoane.

În ce privește susținerea că afișul ar reprezenta o implicare în campania electorală a celor două instituțiui publice, aceasta este evident nefondată în condițiile în care conținutul său relevă cu evidență faptul că este organizată o lansare de carte a autorului menționat, la sediul unei biblioteci județene aflată în subordinea Consiliului Județean”.

Decizia BEJ Dolj nr.4/30.10.2019
Decizia BEJ Dolj nr.4/30.10.2019

Argumentele din decizia BEJ Dolj sunt pernicioase. Este foarte bizar modul în care se interpretează prezența titulaturilor și siglelor celor două instituții publice pe afișul evenimentului. În momentul în care un afiș poartă aceste embleme oficiale (plus că se spune limpede în afișul evenimentului: „organizează”!), evenimentul prezentat intră sub egida instituțiilor respective. Dacă pe afiș ar fi existat doar precizarea că evenimentul va avea loc în sala bibliotecii, fără să existe siglele respective, atunci s-ar fi acceptat afirmația cum că organizatorul este George Simion. Prin prezența titulaturilor și siglelor oficiale, cele două instituții publice au acceptat calitatea de co-organizatori/parteneri în eveniment.

Afișul respectiv nu conține un mesaj electoral pro sau contra celor doi candidați PNL și USR-PLUS, dar titlul cărții, care este prezentat în afiș, coroborat cu calitatea de politician pe care o are autorul George Simion ca fondator al mișcării politice „România Mare în Europa”, indică în mod evident că este vorba despre o carte cu conținut politic. Chiar dacă prin absurd i-ar fi lăudat în carte pe cei doi candidați – și am văzut limpede, cei doi sunt vehement criticați, combătuți, să nu zicem denigrați –, George Simion și partenerii săi (Consiliul Județean Dolj și Biblioteca Județeană) tot s-ar fi făcut vinovați de propagandă electorală.

Cartea lansată de George Simion cu sprijinul „dezinteresat” al celor două instituții publice din Craiova cuprinde nu „reflecții ale autorului” în legătură cu Klaus Iohannis și Dan Barna, ci o critică vehementă și puțin (uneori deloc!) argumentată, bazată pe presupunerile autorului despre cum ar fi fost obligați cei doi să reacționeze la subiectul unirii Basarabiei cu România sau la acțiunile inițiate de George Simion.

Împotriva sesizării pe care a făcut-o PNL Dolj au votat reprezentanții celorlalte partide reprezentate în BEJ Dolj (cu excepția celui de la PMP, care a absentat): Maria Margareta Paraschivescu (UDMR), Nicu Delcea (Alianța USR-PLUS), Carmen Bitoleanu-Filip (Partidul Națiunea Română), Ovidiu Marian Roșca (PSD) și Mihnea Gabriel Modran (ADN). Un singur vot a fost în susținerea sesizării, cel al reprezentantului PNL Dolj.

Membrii Consiliului Județean Dolj, certați de un salariat din subordine

A doua zi după lansarea cărții, scandalul s-a transferat în sala de ședințe a Consiliului Județean Dolj. Consilierii județeni, întruniți în ședință lunară ordinară, au primit vizita managerului Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, Lucian Dindirică, în calitatea lui de salariat și subordonat al Consiliului Județean Dolj.

Managerul instituției a susținut un discurs vehement și foarte sever la adresa consilierilor județeni PNL Dolj, deranjat că aceștia exprimaseră în Consiliu un protest și ceruseră explicații în legătură cu activitatea desfășurată la Biblioteca Județeană.

Dindirică Lucian - consilier local PSD și managerul Bibliotecii Județene din Craiova
Dindirică Lucian – consilier local PSD și managerul Bibliotecii Județene din Craiova

În perorația sa pe tonalități înalte, managerul PSD al Bibliotecii Județene l-a acuzat, în lipsă, pe scriitorul și jurnalistul Mihai Firică (decorat de MS Regele Mihai I al României, membru al Uniunii Scriitorilor, președintele Comisiei de Cultură a PNL Dolj, autor a zeci de cărți și mii de articole de presă) că a „orchestrat” toată acțiunea îndreptată împotriva așa-zisei lansări de carte. În susținerea acestei afirmații, PSD-istul Dindirică nu a adus însă vreo dovadă.

Scriitorul și jurnalistul Mihai Firică
Scriitorul și jurnalistul Mihai Firică

Dacă o asemenea atitudine total neconformă cu calitatea de subordonat ar fi fost manifestată de un angajat al unui consiliu local dintr-o altă țară din Uniunea Europeană (probabil doar cu excepția Bulgariei, aflată în aceeași criză ca și noi), individul ar fi fost concediat în primele 30 de secunde după terminarea perorației impertinente.

Numai că la Craiova și în Dolj nu se trăiește după standarde europene, ci numai și numai după cum decide gașca PSD-istă Manda-LOV, care controlează orașul și județul. Lucian Dindirică este membru al grupării și se pare că această calitate îi oferă suficientă protecție ca să-și permită să-i sfideze pe membrii Consiliului Județean Dolj, instituția din al cărei buget public i se achită lunar salariul de manager.

Consilierul județean PNL Cosmin Călin
Cosmin Călin, consilier județean PNL

Despre consilierii PNL, membri în Consiliul Județean Dolj, trebuie spus că au manifestat, în cei aproape patru ani de mandat, o neutralitate aproape binevoitoare față de activitatea PSD în acest for. Probabil că a fost o mare surpriză pentru „partenerii” lor din PSD să-l vadă pe liderul consilierilor județeni PNL, Cosmin Călin, că se transformă peste noapte dintr-o prezență liniștită și nederanjantă într-un acuzator necruțător…

Câteva concluzii și multe semne de întrebare

În primul rând, prin decizia adoptată în acest scandal, Biroul Electoral Județean Dolj a generat un precedent periculos pentru desfășurarea corectă a viitoarelor campanii electorale. De acum înainte, partidele aflate la putere au la dispoziție o modalitate extrem de toxică de a influența campaniile electorale, fără să-și asume direct acuzele aduse împotriva contracandidaților: organizarea, în instituțiile publice de cultură pe care le controlează și pe bani publici, a unor evenimente „culturale” în care să fie lansate cărți cu „dezvăluiri” despre contracandidații implicați în campania electorală. Simplu, eficient, fără costuri și păstrând aparența neutralității politice.

În al doilea rând, atât precaritatea formei sesizării înaintate de avocatul PNL Dolj, cât și analiza superficială operată de ceilalți membri ai BEJ Dolj, cu privire la situația tensionată provocată de evenimentul organizat la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, ridică mari semne de întrebare în legătură cu pregătirea juridică a reprezentanților pe care partidele îi desemnează în componența birourilor electorale. Deciziile acestor birouri sunt adoptate prin vot majoritar, astfel că prezența celor trei judecători și a reprezentantului AEP este insuficientă pentru a asigura o interpretare și aplicare corectă a legii.

În al treilea rând, acest scandal a reașezat în „lumina reflectoarelor” persoana controversată a politicianului naționalist George Simion. Discursul public și cu evident caracter politic, susținut în incinta unei instituții publice de cultură din Craiova în plină campanie electorală, provoacă mai multe întrebări. Este George Simion un unionist sincer, animat de înalte idealuri naționale, sau cumva, prin persoana lui, forțe oculte greu de identificat susțin un joc foarte subtil în maniera „double-cross”? Va promova George Simion un program național de reunificare a țării, păstrând loialitatea față de apartenența noastră la Uniunea Europeană și NATO, sau dimpotrivă, accentele naționaliste gen „străinii ne controlează țara”, „guvernele de la București execută ordine din afara țării” etc. vor fi tot mai multe și cu efecte negative greu de estimat pentru interesele României?

Nu în ultimul rând, scandalul de la Craiova – cu stângăciile bizare ale reprezentanților PNL Dolj în redactarea și susținerea sesizării la BEJ și cu impertinența unui manager de instituție publică, ocrotit de PSD, care îi sfidează pe membri Consiliului Județean Dolj, adică pe cei care-i plătesc salariul – ne arată umbrele care bântuie cele mai mari partide din România. Un PNL încă infestat de oameni slab pregătiți pentru lupta politică, asta dacă nu cumva sunt de fapt trădători gata de înțelegeri imorale cu cei din PSD, pentru a-și salva interesele egoiste. Un PSD ajuns la punctul maxim de transformare din partid în grupare dubioasă cu trăsături mafiote, controlată de impostori și parveniți, de indivizi incapabili să supraviețuiască, din cauza incompetenței profesionale, altfel decât în funcțiile publice călduțe și nesimțit de copios plătite din banii comunității, unde Partidul îi trimite pentru a sluji mafia.

Conducerea națională a PNL este chemată să analizeze cu mare atenție și celeritate situația din organizația PNL Dolj. Liderul PNL, Ludovic Orban, are mulți prieteni în rândul liberalilor din Craiova și, prin urmare, deține informații suficiente despre umbrele întunecate din activitatea unor lideri și membri importanți din conducerea PNL Dolj. Amânarea unei decizii de reorganizare a PNL Dolj va reduce drastic șansele ca acest partid să obțină rezultate bune la alegerile din 2020, în Craiova și în Dolj.

Guvernul național-liberal abia instalat are posibilitatea de a ajuta Craiova, o comunitate transformată de PSD-Manda-LOV într-o feudă controlată de mafia de partid. Ajutorul poate fi oferit, înainte de toate, prin relansarea marilor dosare penale instrumentate de DNA, între care foarte important este dosarul privind activitățile dubioase realizate de reprezentanți ai Primăriei Craiova și manageri de instituții de cultură locale (inclusiv Biblioteca Județeană) în susținerea candidaturii orașului pentru Capitală Culturală Europeană.

Până atunci, Craiova rămâne un oraș cenușiu, fără perspective reale de dezvoltare economică și culturală, controlat de parveniți și impostori, tot mai dator pe la bănci și fără un proiect de oraș care să-l transforme în ceea ce merită să fie: o comunitate de nivel european, prosperă economic și generatoare de valori culturale universale.

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Simion George și’a dat arama pe față: spune’mi cu cine umbli ca să’ți spun cine ești ! Probabil că individul (în primă fază mă păcălisem în ceea ce’l privește !) și’a găsit vinovații în ratarea alegerilor din 05/2019 ! Pare mai repede a fi un extremist care nici el nu știe prea bine ce vrea (puțin ‘sărit’ ?!) ! 👀😠

  2. George Simion, Nicușor Dan, Teodor Paleologu… „COZI-de-TOPOR” folosite de catre „CIUMA-ROSIE”, pentru a-l, ataca-electoral pe DAN BARNA, PRINCIPALUL INAMIC al „CIUMATILOR” (!), daaaaaaaaaaaaaaa ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -