marți, octombrie 8, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaAnaliza unui fost ofițer de informații ucrainean: mobilizarea întârziată, recrutarea ineficientă și...

Analiza unui fost ofițer de informații ucrainean: mobilizarea întârziată, recrutarea ineficientă și „o cultură de comandă îngrozitoare“ sunt probleme reale ale Ucrainei. Totuși, performanțele sale nu trebuie subestimate contra unei armate ruse mai bune decât se crede

-

Ucraina încă poate învinge sau obține o poziție foarte puternică la negocierile de pace dacă va primi ajutorul adecvat din partea Occidentului. În caz contrar, eventualul acord cu Rusia ar urma să eșueze la fel ca Minsk I și Minsk II, scrie un fost ofițer de informații ucrainean, blogger militar care-și publică analizele și pe X (Twitter). Acesta enumeră problemele majore care au tras înapoi Ucraina, dar scrie că nici rușii n-au resurse nelimitate și că sancțiunile Occidentului le-au lăsat portițele necesare pentru a-și continua înarmarea.

Fostul ofițer, care-și publică analizele sub pseudonimul Tatarigami, critică dur conducerea Ucrainei și a armatei, care au dus la pierderi nejustificate de militari foarte experimentați.. Armata are „o cultură de comandă îngrozitoare“, scrie Tatarigami.

Și situația critică de la Pokrovsk, din est, este pusă de blogger pe seama transferării unor brigăzi experimentate pentru ofensiva din Kursk.

Pe de altă parte, Tatarigami reamintește că Rusia este o forță mult mai puternică decât ar fi dispuși mulți să creadă și că a reușit să-și crească producția de armament pe fondul duplicității statelor occidentale. Dar, în același timp, tocmai de aceea trebuie înțeleasă performanța extraordinară a armatei ucrainene, care a administrat rușilor nu doar înfrângeri grele, dar și pierderi de sute de mii de oameni și a reușit să dea lovituri în adâncul teritoriului rusesc.

- Advertisement -

Soluția, spune bloggerul militar, este ca Occidentul să dea Ucrainei ajutorul necesar pentru a obține victoria sau pentru a forța Rusia să ceară pace. Deși foarte puternică, Rusia n-are resurse infinite nici în oameni, nici în tehnică de luptă, iar acest lucru poate fi speculat.

Mai jos, traducerea textului publicat de fostul ofițer de informații ucrainean.

„Rusia este mai puternică decât sugerează mulți analiști pro-ucraineni, dar mai slabă decât o prezintă tabăra pro-rusă. Rusia nu dispune de resurse nelimitate: fie în termeni de personal, buget sau sprijin social. Deși poate fi înfrântă, acest lucru nu se va întâmpla dacă Ucraina și partenerii săi occidentali continuă să facă aceleași greșeli“

- Advertisement -

„Am vrut să împărtășesc câteva gânduri, oferind un instantaneu al situației actuale, în general, și să discut câteva puncte cheie.

– Situația din Pokrovsk este într-adevăr gravă, dar departe de a fi fără speranță. Comandamentul ucrainean dispune de resursele necesare pentru stabilizare, deși aceasta va necesita decizii dificile și potențial nepopulare.

– Lipsa resurselor provine atât din factori interni, cât și externi. Pe plan intern, problemele includ mobilizarea întârziată, un proces de recrutare ineficient, o cultură de comandă îngrozitoare și lupta Guvernului de a echilibra opinia publică cu măsurile necesare. Pe plan extern, întârzierea ajutorului occidental, restricțiile persistente privind utilizarea armelor, creșterea insuficientă a producției militare și livrarea lentă a ajutorului contribuie la această problemă.

– Problemele din Pokrovsk nu sunt noi. Întârzierea ajutorului din partea SUA, blocat de o facțiune izolaționistă din Congresul american, a facilitat căderea Avdiivka în mâinile forțelor ruse. Acest lucru a fost exacerbat de apărarea inadecvată din spatele Avdiivka, pe care conducerea ucraineană a ales s-o treacă cu vederea, transferând responsabilitatea către brigăzi deja suprasolicitate și cu un efectiv insuficient.

– Situația din Pokrovsk s-a înrăutățit odată cu operațiunea ofensivă de la Kursk, pentru care s-au deviat brigăzi experimentate și motivate, eliminând rezervele de stabilizare și permițând forțelor ruse să avanseze rapid. Acest lucru s-a reflectat și în Bahmut, unde decizia de a întări orașul semi-încercuit cu trupe experimentate, în loc să opteze pentru o retragere în timp util, a dus la pierderea multor soldați și ofițeri experimentați, slăbind coloana vertebrală a mai multor unități eficiente.

– Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu au fost niciodată aplicate pe deplin, permițând Rusiei să-și mențină și chiar să-și extindă producția militară dinainte de război. Această indulgență sugerează că unele țări occidentale au lăsat o «ușă din spate» deschisă pentru o revenire postbelică, permițând Rusiei să crească semnificativ plățile pentru recrutarea militară fără colapsul economic anticipat.

– Rusia este mai puternică decât sugerează mulți analiști pro-ucraineni, dar mai slabă decât o prezintă tabăra pro-rusă. Rusia nu dispune de resurse nelimitate: fie în termeni de personal, buget sau sprijin social. Deși poate fi înfrântă, acest lucru nu se va întâmpla dacă Ucraina și partenerii săi occidentali continuă să facă aceleași greșeli.

– Greșelile pot fi atenuate de o abundență de resurse. Capacitatea Rusiei de a susține războiul, în ciuda eșecurilor sale, se datorează în mare măsură avantajelor sale în materie de resurse. Din păcate, Ucraina nu dispune de resurse similare, iar Occidentul este mai puțin înclinat să suporte costul acestor greșeli ale Ucrainei, chiar dacă acest lucru va deveni mai costisitor pentru Occident în viitor.

– În ciuda propagandei, Ucraina se confruntă cu una dintre cele mai capabile armate din lume. Comparațiile istorice cu armata rusă din secolele al XVIII-lea, al XIX-lea și al XX-lea relevă asemănări izbitoare, însă aceste armate au câștigat numeroase războaie de amploare. Realizările soldaților ucraineni pe teren nu ar trebui să fie subestimate.

– Rusia nu a reușit până acum să-și atingă obiectivul strategic – răsturnarea Guvernului de la Kiev și transformarea Ucrainei într-un stat pro-rus. Războiul a fost mult mai puțin favorabil Rusiei decât se anticipase și, în ciuda tuturor eforturilor sale, orice altceva în afara unei ocupații complete nu va aduce Ucraina înapoi în sfera sa de influență.

– Mai devreme sau mai târziu, discuțiile despre negocieri și un «conflict înghețat» vor reapărea din nou în mass-media, sugerând că o Ucraină postbelică cu ajutor militar străin minim și fără garanții de securitate este preferabilă situației actuale. În realitate, acest lucru va oferi Rusiei un avantaj semnificativ, permițându-i să se pregătească pentru o invazie potențial mai reușită.

– Dacă Occidentul dorește cu adevărat ca acest război să se încheie curând, acum este cel mai bun moment pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a obține o poziție de negociere puternică. Forțarea Ucrainei la negocieri fără un astfel de avantaj nu va avea succes, la fel cum Minsk I și Minsk II au eșuat în cele din urmă.

La urma-urmei, Ucraina și-a demonstrat în mod repetat capacitatea de a sfida șansele și de a obține victorii – fie în apărarea orașelor Kiev, Cernihiv și Sumi, fie în contraofensiva din Harkov sau la eliberarea Hersonului. Lovituri reușite asupra unor ținte rusești aflate în profunzimea teritoriului inamic, avarierea semnificativă a Flotei Mării Negre și provocarea a sute de mii de victime sunt performanțe la care oamenii nu se gândeau în ianuarie 2022.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -