luni, aprilie 15, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaAnaliza militară a bătăliei post-Avdiivka: „Este probabil ca Ucraina să se confrunte...

Analiza militară a bătăliei post-Avdiivka: „Este probabil ca Ucraina să se confrunte cu pierderi teritoriale suplimentare. Cu toate acestea, nu anticipăm prăbușirea frontului“

-

Retragerea armatei ucrainene din orașul Avdiivka ar fi trebuit să se facă mai devreme, pentru a se scuti pierderi inutile, iar situația rămâne foarte dificilă, rușii continuând să înainteze în pofida unor pierderi uriașe, spune cunoscutul blogger militar ucrainean care-și semnează analizele cu pseudonimul Tatarigami. Fost ofițer de informații, acesta spune că, deși e de anticipat că se va mai pierde teren, rușii n-au anvergura necesară pentru a rupe frontul.

Bloggerul scrie, în analiza sa, că o serie de erori comise pe parcursul anului 2023, probleme interne ale ucrainenilor și, mai ales, oprirea ajutorului militar din Occident au pus într-o situație foarte grea armata Kievului. În plus, în acest moment nu există construcții solide și serioase pe o linie de fortificații nouă, care să oprească avansul rusesc.

Totuși, nici trupele Moscovei nu mai pot susține prea mult acest efort, pentru că au suferit pierderi catastrofale în bătălia pentru Avdiivka și continuă să înregistreze mult prea multe daune pentru succese mărunte, cum ar fi cucerirea câte unui sat. În luptele pentru Avdiivka, rușii au pierdut nu doar un număr foarte mare de oameni, dar și între 300 și 600 de blindate, cifră impresionantă care cu greu poate fi înlocuită.

Mai jos, analiza succintă a bloggerului care se semnează Tatarigami.

- Advertisement -

„Situația forțelor ucrainene rămâne extrem de dificilă, caracterizată prin mobilizarea întârziată, construcția inadecvată de fortificații, pași greșiți în timpul campaniei din 2023 și, în special, eșecul critic al partenerilor de a livra muniția promisă“

„Deși unii susțin că retragerea (de la Avdiivka – n. red.) a fost oportună, evaluarea noastră sugerează că o retragere mai devreme ar fi putut reduce pierderile. Unii dintre participanții intervievați au declarat că nu au primit ordine oficiale și au ales să se retragă pe cont propriu din cauza deteriorării situației tactice.

După căderea Avdiivka, forțele rusești au continuat să avanseze. La data prezentei analize (28 februarie – n. red.), așezări precum Sjeverne, Lastocikine și Stepove se află acum sub control rusesc. Altele, inclusiv Orlivka și Berdicii, rămân disputate începând cu 27 februarie 2024.

- Advertisement -

După cum se arată în imaginea din satelit, prezența incendiilor și a urmelor de arsură care se extind dincolo de Orlivka semnifică un efort rapid al forțelor rusești de a întrerupe comunicațiile cu așezarea și de a provoca daune apărătorilor. Rapoarte suplimentare sugerează că Semenivka este ținta KAB-urilor (muniție ghidată).

Această afirmație este susținută și de datele FIRMS de la NASA, care identifică și cartografiază „anomaliile termice” de la sol. Utilizând aceste date, am creat o reprezentare vizuală a imaginii, reprezentând „anomalii termice” precum incendii sau explozii în ultimele 24 de ore.

Frontelligence Insight observă o deficiență notabilă de fortificații robuste, care implică structuri din beton și lemn de partea ucraineană. Rapoartele indică în mod constant că brigăzile implicate în luptă sunt desemnate să construiască aceste apărări în zonele din spatele lor.

Construirea unor poziții defensive strategice necesită o abordare multifațetată și profesionistă, dincolo de eforturile militare. Nevoile esențiale cuprind echipamente specializate precum buldozere, excavatoare, macarale, producția de beton, camioane, lemn și logistică.

Abordarea acestei probleme necesită voință politică și implicarea conducerii naționale pentru a mobiliza resursele civile. În plus, sunt necesare eforturi comune cu Ministerul Apărării pentru a asigura resursele necesare pentru realizarea unui proiect atât de serios

Perspectivele apropiate

Echipa noastră observă că, datorită vremii relativ uscate, câmpurile se zvântă rapid, permițând înaintarea forțelor rusești. Contrar așteptărilor, conform cărora sezonul noroios ar putea împiedica progresul acestora, din păcate, nu este cazul în acest moment.

Forțele rusești au suferit pierderi disproporționat de mari în timpul asaltului asupra Avdiivka. Conform observațiilor geospațiale ale echipei noastre, numărul estimat de vehicule pierdute de partea rusă depășește 300. Analistul OSINT @naalsio26 sugerează că numărul este de peste 600.

Calitatea noilor recruți din armata rusă continuă să se deterioreze. După cum s-a raportat anterior, în faza finală a bătăliei pentru Avdiivka, un grup de prizonieri de război capturați în februarie a fost recrutat în armata rusă la mijlocul lunii ianuarie.

Situația forțelor ucrainene rămâne extrem de dificilă, caracterizată prin mobilizarea întârziată, construcția inadecvată de fortificații, pași greșiți în timpul campaniei din 2023 și, în special, eșecul critic al partenerilor de a livra muniția promisă, în ciuda angajamentelor anterioare.

Este probabil ca Ucraina să se confrunte cu pierderi teritoriale suplimentare, în special în zonele câștigate în vara anului 2023 și în apropierea orașului Donețk. Cu toate acestea, nu anticipăm prăbușirea frontului, deoarece rușii alocă resurse în mod disproporționat, chiar și pentru câștiguri relativ minore.

În ciuda faptului că încearcă să valorifice cea mai favorabilă situație din 2022, ei nu au amploarea necesară pentru a genera un colaps strategic. O situație ar putea fi în continuare favorabilă pentru Ucraina dacă Occidentul oferă un ajutor militar substanțial pentru a susține eforturile de mobilizare internă.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -