joi, aprilie 18, 2024
AcasăNewsANALIZĂ. E clar: Dacian Cioloş va candida la prezidenţiale! De ce câştigă...

ANALIZĂ. E clar: Dacian Cioloş va candida la prezidenţiale! De ce câştigă şi el, şi Iohannis

-

Întrebat azi despre relaţia cu actualul preşedinte al ţării (la conferinţa de presă legată de un scandal inventat din nimic dar în plasa căruia au picat unii dintre fanii PLUS), fostul premier tehnocrat a recunoscut că s-a întâlnit recent cu Klaus Iohannis.

Ce au discutat?  „Despre situaţia politică din ţară, situaţia economică, preşedinţia României la Consiliul UE”, afirmă Dacian Cioloş. După care, a adăugat cea mai interesantă declaraţie:

”Nu pun problema de adversitate cu nimeni. Dacă o să candidez la preşedinţia României, nu o să o fac să fiu în adversitate cu cineva, ci ca să propun un proiect politic. O să propun un proiect politic şi cetăţenii români vor alege cel mai bun proiect politic. Nu văd de ce ar putea fi vorba de adversitate sau de neînţelegeri cu cineva. Trăim într-o ţară democratică. Am un respect faţă de domnul preşedinte, cu care am colaborat şi care m-a susţinut. M-a nominalizat şi m-a susţinut şi sunt convins că şi domnul preşedinte Iohannis împărtăşeşte aceleaşi idealuri şi obiective pentru mai bine în România. Nu văd de ce asta ar fi o problemă. Cred că acest gen de idee că eu sunt în conflict cu domnul Iohannis foloseşte probabil unora, dar nu celor care vor să vadă că lucrurile merg mai bine în România”, spus Cioloş, citat de News.ro.

- Advertisement -

Citiţi cu atenţie declaraţia de mai sus! Acel „dacă” a fost pus preventiv, pentru a-i linişti cumva pe fanii actulului preşedinte, care s-ar putea teme de concurenţa lui Cioloş la prezidenţiale. Dar ce urmează după „dacă”?! Sunt cuvinte care arată CLAR intenţia liderului PLUS de a se înscrie în cursa pentru Palatul Cotroceni, în decembrie anul acesta. Recitiţi mai sus!

De ce n-ar face-o? Doar dacă ar avea o înţelegere cu Iohannis să nu candideze. Este un subiect pe care l-ar fi putut discuta la întâlnirea „deconspirată” azi de liderul PLUS. Dar Cioloş spune, de pe o parte, că nu au discutat aşa ceva, iar pe de alta face afirmaţiile de mai sus, cu detaliu, despre ce va însemna proiectul său de candidat. Limpede, nu?

Până la urmă, chiar dacă presupunând prin absurd că lui Iohannis nu i-ar conveni (deşi nu sunt copii, fiecare e liber să joace pe ce carte vrea), Cioloş are chiar obligaţia să-şi anunţe intenţia de a intra în cursa prezidenţială. O dată – are şanse; sondajele arată o creştere spectaculoasă a formaţiunii sale, recunoscută inclusiv de sociologi din barca PSD. Doi – candidatura la prezidenţiale este o puternică locomotivă şi pentru alegerile europarlamentare din mai anul acesta, dar mai ales pentru parlamentarele de anul viitor din România.

- Advertisement -

Mai mult, o eventuală alianţă cu USR (partid de asemenea în creştere, dar fără un lider cu popularitatea lui Dacian Cioloş) potenţează pe toată lumea: şi pe Dacian Cioloş la prezidenţiale, şi scorul unei alianţe PLUS-USR la europarlamentare şi la viitoarele legislative din 2020. Aşadar, motive suficiente pentru ca Dacian Cioloş să ia în serios o candidatură.

Klaus Iohannis? Stă încă bine pe picioare, cu prima şansă, din cauză că voturile PNL vor merge masiv către el. De asemenea, în cazul unui tur doi Iohannis-Cioloş, e foarte probabil ca votanţii PSD-ALDE care vor merge la urne să-l ştampileze mai degrabă pe actualul preşedinte. Prin urmare, Klaus Iohannis n-are de ce să fie foarte trist. La urma urmei, va concura cu un aliat, nu cu un duşman de tipul „TăriDragnea”. Iar dacă va fi ales pentru un al doilea mandat, îl va putea desemna pe Cioloş pentru postul de viitor prim-ministru în 2020. N-ar fi prima oară.

Dar dacă va fi ales Cioloş preşedinte? Niciun dezastru. Mai bine şi pentru Iohannis, şi pentru România, decât cu un şef de stat din zona „roşie” a politicii. Şi până la urmă, iar sta chiar aşa de rău lui Klaus Iohannis la Palatul Victoria? O rocadă Iohannis-Cioloş, primul la Palatul Victoria, al doilea la Palatul Cotroceni, n-ar fi nici imposibilă, nici supărătoare pentru nimeni.

Dacian Cioloş va candida!

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Vorbiti de o lume din vis,normala, cibilizata…Cate mizerii vom mai auzi de la latraii actualei puteri, vai de capul nostru…Cand ii vedem in ce hal de denigratori sunt, insultand inteligenta populatiei pe care ei o dispretuiesc, ne vine sa ne tot ducem si sa nu ne mai intoarcem….Sper ca pana la urma sa avem sanse ca lucrurile sa se aseze in favoarea celor mai drepti dintre noi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -