Adevărata miză a cazului Kovesi: declanşarea războiului PSDragnea cu aliaţii strategici ai României

3
1984
Liviu Dragnea

Tensiune mare în PSD. Încercarea de a o împiedica pe Laura Codruța Kovesi să devină primul procuror general al Uniunii Europene a stârnit deopotrivă euforie și îngrijorare la vârful partidului.

Cât îi va costa, concret, în procente, la alegeri, noul front deschis împotriva celui mai activ politic segment al societății?

Astăzi, după ce au văzut avalanșa de mesaje de susținere pentru ea venite atât din Europa cât și din SUA, nu își mai fac nicio iluzie. Se află pe picior de război cu aliații strategici! Ce înseamnă asta? Reacția în cazul unei Ordonanțe de Urgență care i-ar scăpa de condamnări chiar și doar pe cei judecați de completurile de cinci de la Înalta Curte ar fi și mai dură!

Cu o asemenea miză pe masă, întrebările care nu le deu liniște sunt următoarele: vor mai avea curaj Toader și Dăncilă să își țină promisiunea făcută în ianuarie, când spuneau că în curând vor da Ordonanța de Urgență pe justiție? După ce ministrul Justiției s-a scuzat că nu are nicio legătură cu anchetarea lui Kovesi, mai pot pune bază pe el? Are premierul atâta curaj să înfrunte și furia generată de încercarea de blocare a lui Koveși când ezită oricum de un an să dea OUG?

Astăzi, realizează că s-au întors cu doi ani în urmă. Victimizarea Laurei Codruța Kovesi a născut pe rețelele sociale o revoltă proaspătă cu o încărcătură emoțională mult peste cea pe care o mai stârnește pericolul unei Ordonanțe pe justiție. Valul de indignare conține un potențial masiv de coagulare și catalizare a unei reacții populare de masă împotriva partidului și a liderului.

Indiferent cât de mulți oameni își doresc să se răzbune pe Kovesi, dacă atacul ar fi vizat-o doar pe ea prețul politic al antagonizării atâtor parteneri externi și a unui mare număr de români nu se justifica. Și-l asumă pentru că ținta sunt, de fapt, chiar cei care o susțin pe Kovesi pentru șefia Parchetului European.

Este un nou act de sfidare împotriva Comisiei Europene, a Partidului Popular European, a numeroși politicieni europeni importanți, împotriva Germaniei, a Franței și a Statelor Unite. Împotriva tuturor celor care își permit să le ceară să respecte anumite linii roșii. Kovesi este doar un pretext. Un nume simbolic care definește influența țărilor UE și a SUA în România. O influență pe care ei o consideră un pericol mortal.

Rămâne de văzut dacă întregul PSD își va asuma, până la capăt, riscurile acestui război.

Dan Turturică

(articolul integral – pe Digi24.ro)

3 COMENTARII

  1. PSD-istii plutesc pe valurile iluziei ca acelasi lucru pe care si-l doresc ei, e si pentru masele largi important, bazandu-se pe uriasa putere de manipulare a canalelor media aflate sub controlul lor.
    Isi fac iluzii.O lume intreaga

  2. O lume intrega e impotriva PSD si ei apar ca niste relicve bolsevice vopsite in oameni ai zilelor noastre. Scuzati, ca am intrerupt primul comentariu din cauza unei neatentii in manevrarea mobilului.

  3. Tin sa spun ca articolul e extraordinar de revelator , o expresie deosebit de profesionista a situatiei momentului, ce numai un analist echivalent cu un lucrator in filigran, poate produce! Uneori astfel de texte imi par mult peste calitatea butucanosilor de politicieni la care se refera…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here