joi, noiembrie 21, 2024
AcasăMainRăspunsul năprasnic al NATO către Putin: "Rusia să-și retragă trupele din Ucraina,...

Răspunsul năprasnic al NATO către Putin: „Rusia să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova”, unde nu le-a chemat nimeni!

-

La câteva zile după ce Rusia a cerut NATO să-și retragă trupele și bazele militare din România și Bulgaria (unde acestea se află cu acordul guvernelor locale), Alianța Nord-Atlantică a ripostat ferm: Rusia să-și retragă forțele de ocupație din Ucraina, Georgia și Republica Moldova (unde se află împotriva guvernelor locale).

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg (62 de ani), a cerut Rusiei, miercuri seară, să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Acesta a formulat propunerile Alianței pentru restabilirea legăturilor dintre NATO și Rusia.

„Cerem din nou Rusiei să detensioneze imediat situația. NATO a compus astăzi propunerile scrise pentru Rusia. Am făcut acest lucru în paralel cu SUA”, a spus Stoltenberg.

Acesta a subliniat principalele trei arii în care NATO consideră că există „loc pentru progrese”.

- Advertisement -

1. Relațiile NATO-Rusia

„Rusia a tăiat relațiile diplomatice cu NATO, care ne îngreunează dialogul. Ar trebui să restabilim birourile din Moscova și Bruxelles. Ar trebui să folosim canalele pentru comunicare existente dintre armate pentru a promova transparența și a reduce riscurile și să folosim o linie civilă în caz de urgențe.”

2. Securitatea europeană, inclusiv situația din Ucraina

„Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene la care ne-am înscris cu toții, începând cu Acordurile de la Helsinki. Aceasta include dreptul ca fiecare națiune să aleagă propriile condiții de securitate.

Rusia ar trebui să se abțină de la o poziție de forță coercitivă, retorica agresivă și activitățile maligne direcționate împotriva Aliaților și a altor națiuni.

- Advertisement -

Rusia ar trebui, de asemenea, să-și retragă forțele din Ucraina, Georgia și Moldova, acolo unde sunt desfășurate fără consimțământul țărilor respective, iar toate părțile ar trebui să se angajeze constructiv în eforturile de a aplana conflictele, inclusiv prin «formatul Normandia».”

3. Reducerea riscurilor, transparența și controlul armelor

„Istoria a arătat că angajamentul în aceste probleme poate oferi o securitate adevărată pentru toată lumea. Așa că avem nevoie de măsuri practice, care vor face o diferență reală. (…) Aliații sunt pregătiți să se întâlnească cât de curând posibil.

În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm de aproape cu Ucraina, precum și cu alți parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia și, desigur, UE.

NATO este o Alianță defensivă și nu căutăm o confruntare. Însă nu putem și nu vom face compromisuri de la principiile pe baza cărora se află securitatea Alianței noastre și securitatea din Europa și America de Nord.

Rămânem angajați pe deplin la tratatul nostru fondator și la angajamentul nostru colectiv încadrat în Articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra și proteja toți Aliații.”

Rușii vor cu orice preț să pună gheara pe România și Bulgaria

Declarațiile lui Jens Stoltenberg vin ca urmare a cererilor Rusiei ca Alianța să-și retragă forțele armate din România și Bulgaria și să revină la granițele de dinainte de 1997.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri că SUA a transmis răspunsurile scrise la cererile Rusiei privind garanţiile de securitate, ca parte a negocierilor pentru evitarea unei escaladări militare ruse împotriva Ucrainei, şi a subliniat că nu va exista nicio schimbare în politica uşilor deschise a Washingtonului privind extinderea NATO.

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special:

  • excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina;
  • încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic;
  • renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997 (referire directă la România și Bulgaria).

De altfel, a existat o cerință expresă a Ministerului de Externe al Rusiei ca toate trupele și facilitățile NATO să fie retrase din România și Bulgaria, solicitare respinsă ferm de NATO.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Felicitări, Iohannis! Sondaj INSCOP: 1. PSD; 2. AUR; 3. PNL. Ne-am întors la tandemul din 2000, PSD-PRM

* Fiul baronului Buzatu, numit secretar de stat de premierul Ciucă. Acum, toată familia de PSD-iști e „pe funcții” la vârful statului român

* AUR face liste negre cu presa indezirabilă și își incită ultrașii să „se implice”. Un deputat AUR îi numește pe jurnaliști „cozi de topor”

* AUR trece “la treabă”: Mihai Șora, întrebat ce sânge îi curge „din vene”. Filosoful răspunde: „Apoi se fac liste, se votează legi, ești dat afară din slujbă, scos din locuință…“

Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

Rusofilul Călin Georgescu, instalat președinte onorific al AUR. Vrea să ne scoată din NATO și din UE. A fost promovat intens de Sputnik și de Dan Puric

AUR și propaganda rusă nu au spor. Sondaj: 64% din români consideră Rusia o amenințare, doar 18% nu vor mai multe trupe NATO în țara noastră

* Cum pot fi concediați angajații STB. La ce riscuri s-au expus prin continuarea grevei după ce a fost declarată ilegală de instanță

Anti-vaccinistul Zenovie, starețul-zombi, a scăpat neumplut de solzi, dar a ajuns în spital, bolnav de Covid

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (73) / Nea Nicu de la dispecerat

3 COMENTARII

  1. Totusi, populatia din Romania este DEJA CONTAMINATA cu idei pro-ruse de dispret fata de vest, incat pare ca e scris dinainte un scenariu de reintrare a Romaniei sub vasalitate rusa. Nu ma amagesc ca SUA ar putea lupta sa nu ofere acest hatar Rusiei…prea au lasat politicienii nostri la voia intamplarii obrazniciile promotorilor AUR ai subminarii autoritatii statului, ca si cum este ceva IMPLACABIL si romanii trebuie sa inghita aceasta galusca a renuntarii la aspiratiile occidentale….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -