Marionetele regimului comunist chinez de la Beijing vor ocupa aproape toate locurile în Parlamentul din Hong Kong în urma mascaradei alegerilor din weekend, când s-a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot de după retrocedarea insulei de către Marea Britanie către China. The Guardian relatează că regimul s-a asigurat împotriva oricărei surprize, făcând în așa fel încât doar candidații loiali Beijingului să poată intra în cursă – un simulacru caracteristic regimurilor comuniste pe care și România l-a trăit între 1948 și 1989.
După ce au zdrobit mișcarea pro-democrație din 2019, au băgat la pușcărie sau au făcut să dispară toți liderii protestatarilor și au închis publicațiile independente din Hong Kong, chinezii au pus capacul în weekend peste ceea ce a fost odată unul din “Tigrii Asiei”.
70% din cei 4,4 milioane de oameni cu drept de vot au refuzat să se prezinte la urne – absenteism de două ori mai mare decât cel de la precedentele alegeri, din 2016. A fost o palmă pe care locuitorii din Hong Kong le-au tras-o comuniștilor, după ce pe parcursul campaniei electorale candidații păpușați de aceștia au făcut apeluri repetate la cetățeni să meargă la vot.
Fiecare candidat a fost silit să facă dovada „patriotismului” față de regimul de la Beijing
Sistemul electoral a fost astfel conceput de Beijing încât să se asigure că niciun accident nu se poate întâmpla. Doar 20 din cei 90 de membri ai Consiliului Legislativ (Parlamentul) din Hong Kong sunt aleși direct, prin vot universal. Restul de de 70 sunt numiți de mai multe comitete aflate în mâinile elitelor politice construite de regimul comunist, relatează Agerpres citând AFP.
La alegerile precedente, în 2016, Consiliul Legislativ număra doar 70 de membri, din care jumătate erau aleși prin vot direct de cetățeni.
Un alt filtru pus de Guvernul lui Xi Jinping a fost acela că fiecare candidat a trebuit să facă dovada de „patriotism” și loialitate politică față de China. În acest mod, puținii activiști și politicieni democrați care n-au înfundat încă pușcăria sau n-au fugit din țară au fost eliminați din cursă sau siliți să se retragă.
John Lee, numărul doi în Guvernul local al Hong Kongului și paiață a regimului de la Beijing, a explicat duminică, în ziua alegerilor, că excluși de la vot „sunt acești trădători care n-ar fi acționat pentru binele general al Hong Kongului”.
Alegerile din Hong Kong 2021 – aceeași rețetă aplicată și-n 1948 de comuniști în România 1948
Aceste prime alegeri manipulate pe față de Beijing în Hong Kong nu sunt, de fapt, decât copia a ceea ce s-a întâmplat în perioada 1946-1948 în România, la instalarea regimului comunist de către ocupanții sovietici. Dacă în 1946, în ciuda acaparării tuturor mijloacelor mass-media și a presiunilor de tot felul, a fost nevoie de trucarea rezultatelor pentru alegerile parlamentare (scorul PNȚ a fost atribuit coaliției conduse de Partidul Comunist), în schimb în 1948 deja n-a mai fost nevoie de acest lucru pentru că în alegeri n-au mai intrat decât partidele tolerate de regimul comunist de la București.
Noua lege electorală votată pe 22 ianuarie 1948, cu două luni înaintea alegerilor, prevedea cam aceleași lucruri aplicate acum de China în Hong Kong: „(…) nu pot alege si nu pot fi aleși cei epurați în temeiul legilor de purificare, cei vinovați de atitudine sau activitate colaboraționistă, constatată prin hotărâri judecătorești, decizii administrative sau în alt mod“. Numărul celor excluși de la vot a fost foarte mare în baza acestei legi vagi. La fabrica IAR din Brașov, spre exemplu, 410 salariați n-au primit dreptul să meargă la urne, fiind considerați suspecți că ar putea să nu voteze cu comuniștii.
Între 1946 și 1948, toate partidele politice democratice fuseseră lichidate, astfel că în alegeri n-au mai intrat decât Frontul Democrației Populare sub care se ascundea Partidul Muncitoresc Român (comuniștii) și câteva grupuscule absolut insignifiante, menite să decoreze scrutinul pentru a da impresia de alegeri democratice.