Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 în România au fost confirmate sâmbătă, 4 decembrie: o femeie de 48 de ani, din județul Brașov, și un bărbat de 59 de ani, din județul Vaslui. Cei doi au fost repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud.
Sâmbătă după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică (INSP) a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București. Datele confirmă prezența noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud care a aterizat la București marți, 30 noiembrie 2021, anunță Ministerul Sănătății.
Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui.
Ambele persoane sunt izolate la domiciliu și asimptomatice.
Este așteptat rezultatul secvențierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare revenit de asemenea din Africa de Sud și testat pozitiv. Rămâne de văzut dacă și el este infectat cu „tulpina sud-africană”.
Persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS-CoV-2, nu cu Omicron, precizează Ministerul Sănătății.
29+46 de români repatriați din Africa de Sud
29 de sportivi repatriați din Africa de Sud, care au sosit la Baia Mare, au fost testați și li s-au asigurat condițiile pentru carantinare, conform metodologiei stabilite de către INSP. Echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare a fost repatriată din Africa de Sud, în cursul nopţii de 30 noiembrie spre 1 decembrie, cu o cursă specială TAROM, şi a intrat în carantină.
Cele 29 de persoane au fost testate şi s-au recoltat probe RT-PCR în Africa de Sud, Kenya, dar şi la sosirea pe aeroport de către personal medical din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş.
Alți 46 de cetăţeni români şi 24 de cetăţeni străini veniți din Africa de Sud au aterizat marţi după-amiază, cu o aeronavă a companiei TAROM, la Baza Aeriană 90 de la Otopeni. Toți cetățenii români reveniți din Africa de Sud au fost testați.
Trei dintre ei – un rugbist de la CSM Ştiinţa Baia Mare, o femeie din Brașov și un bărbat din Vaslui – au avut teste pozitive la întoarcerea în țară și s-a trecut la secvențiere pentru varianta Omicron.
În cazul celor doi cetățeni din Brașov și Vaslui s-a confirmat infecția cu varianta Omicron, iar în cazul sportivului de la Stiința Baia Mare se așteaptă în continuare rezultatul secvențierii.
Românina a devenit a 39-a țară în care a fost deja identificată tulpina Omicron. Anterior, aceasta fusese confirmată în 38 de ţări, potrivit datelor oficiale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Maria Van Kherkove, epidemiolog, expert OMS în combaterea globală a pandemiei de Covid-19: „Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul tulpinii Omicron asupra lor. Această variantă are un mare număr de mutaţii, pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor. Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă una până la trei săptămâni”.