vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsJustiția militară e blajină: un an și 5 luni cu suspendare pentru...

Justiția militară e blajină: un an și 5 luni cu suspendare pentru generalul care a furat 180.000 de dolari, comițând 4 infracțiuni

-

Patru infracțiuni comise de generalul-maior (în rezervă) Iulian-Cristian Gherghe, fost director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA – serviciul de informații al Armatei Române), nu au fost suficiente pentru a-l trimite pe acesta după gratii. Comasarea celor patru condamnări a transformat totalul de 2 ani și 3 luni într-o pedeapsă finală de 1 an și 5 luni de închisoare. Cu suspendare!

Sentința a fost dată de Curtea Militară de Apel București, într-un dosar în care generalul Iulian Gherghe, fost adjunct al DGIA, a fost găsit vinovat pentru 4 patru capete de acuzare:

  • delapidare;
  • fals material în înscrisuri oficiale;
  • fals intelectual;
  • uz de fals.

Generalul Gherghe, nume greu în lumea serviciilor secrete, a stat totuși în arest preventiv timp de aproape 4 luni (27 martie – 17 iulie 2021).

El va trebui să muncească în folosul comunității timp de 70 de zile, la Primăria Cornetu și/ sau la Școala nr. 1 din Cornetu.

- Advertisement -

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată cu apel.

Gen. Iulian Gherghe a ocupat până în 2019 funcția de director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA). El este acuzat că, din această poziție, a sustras din fondurile de criză de război ale instituției peste 179.400 de dolari, falsificând și folosind mai multe documente.

Procurorii spun că, timp de un an, generalul a ținut banii într-un seif, apoi s-a folosit de ei pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca și a-și construi o casă.

- Advertisement -

Prejudiciul material cauzat a fost reparat în întregime, de către inculpat, în cursul urmăririi penale, prin restituirea sumei sustrase, potrivit Parchetului Militar al Curții de Apel București.

Decizia instanței 

„Tip soluție: Condamnare

Solutia pe scurt:

În temeiul art. 396 alin. 2 și alin. 10 din C. pr. pen., a art. 295 alin. 1 din C. pen., cu aplicarea art. 75 alin. 1 lit. d), art. 76 alin. 1 și a art. 79 alin. 1) din C. pen., condamnă pe inculpatul general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian, (date de stare civilă), la pedeapsa închisorii de 1 (un) an.

În temeiul art. 396 alin. 2 și alin. 10 din C. pr. pen., a art. 320 alin. (1) și (2) din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. (1) din C. pen., a art. 75 alin. 2 lit. a) din C. pen., a art. 76 alin. 1 din C. pen. și a art. 79 alin. 1) din C. pen., condamnă pe inculpatul general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian, (date de stare civilă), la pedeapsa închisorii de 7 (șapte) luni.

În temeiul art. 396 alin. 2 și alin. 10 din C. pr. pen., a art. 321 alin. (1) din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. (1) din C. pen., a art. 75 alin. 2 lit. a) din C. pen., a art. 76 alin. 1 din C. pen. și a art. 79 alin. 1) din C.pen., condamnă pe inculpatul general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian, (date de stare civilă), la pedeapsa închisorii de 7 (șapte) luni.

În temeiul art. 396 alin. 2 și alin. 10 din C. pr. pen., a art. 323 din C. pen., cu aplicarea art. 35 alin. (1), a art. 75 alin. 2 lit. a) din C. pen., a art. 76 alin. 1 din C. pen. și a art. 79 alin. 1) din C. pen., condamnă pe inculpatul general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian, (date de stare civilă), la pedeapsa închisorii de o lună.

În temeiul art. 38 alin. 1 și alin. 2 din C. pen. și a art. 39 alin. 2 lit. b) din C. pen., inculpatul general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian va executa o singură pedeapsă cu închisoarea, de 1 (un) an și 5 (cinci) luni.

În temeiul art. 78 alin. 1) din C. pen., deduce din durata pedepsei rezultante cu închisoarea de 1 (un) an și 5 (cinci) luni aplicată inculpatului general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian prin sentința penală de față, durata măsurilor preventive a reţinerii şi a arestării preventive care au fost dispuse faţă acest inculpat în prezenta cauză, respectiv de la data de 27.03.2021 până la data de 17.07.2021 inclusiv.

În temeiul art. 91 și a art. 92 din C. pen., dispune suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei rezultante cu închisoarea de 1 (un) an și 5 (cinci) luni aplicată inculpatului general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian prin sentința penală de față, pentru un termen de supraveghere de 2 (doi) ani și 6 (luni) luni.

În temeiul art. 93 alin. 1 din C. pen., obligă pe inculpatul general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Ilfov, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b) din C. pen., impune inculpatului general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian să execute obligaţia care constă în frecventarea unui program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Ilfov sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, în legătură cu importanța respectării normelor legale privitoare la normala desfăşurare a raporturilor de serviciu.

În temeiul art. 404 alin. 2 din C. pr. pen. şi a art. 93 alin. 3 din C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 70 de zile lucrătoare în cadrul uneia dintre următoarele instituţii, la alegerea consilierului de probaţiune: Primăria comunei Cornetu și/sau Școala Gimnazială nr. 1 Cornetu.

În temeiul art. 404 alin. 2 din C. pr. pen. şi a art. 91 alin. 4 din C. pen., atrage atenția inculpatului general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian asupra conduitei sale viitoare, asupra respectării dispozițiilor art. 93 alin. 5 din C. pen. privind termenul în care trebuie îndeplinite integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare şi asupra dispozițiilor art. 96 din C. pen., care prevăd revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi dispunerea executării pedepsei în cazul în care, pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere ori nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege sau dacă nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre ori dacă săvârşeşte o nouă infracţiune pe parcursul termenului de supraveghere.

În temeiul art. 67 alin. 2 din C. pen. și a art. 66 alin. 1 lit. a) și lit. b) și alin. 2 din C. pen., aplică inculpatului general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian pedeapsa complementară care constă în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, și a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 1 (un) an și 6 (șase) luni pe lângă pedeapsa principală a închisorii stabilită pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.

În temeiul art. 67 alin. 2 din C. pen. și a art. 66 alin. 1 lit. a) și lit. b) și alin. 2 din C.pen., aplică inculpatului general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian pedeapsa complementară care constă în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, și a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 1 (un) an pe lângă pedeapsa principală a închisorii stabilită pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale. Executarea pedepsei complementare a interzicerii exercitării dreptului menţionat mai sus va începe, conform art. 68 alin.1 lit. b) din C. pen., de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

În temeiul art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a) și lit. b) din C. pen., interzice inculpatului general-maior (r) Gherghe Iulian-Cristian, ca pedeapsă accesorie, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, și a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe durata pedepselor complemetare aplicate inculpatului prin sentința penală de față. Executarea pedeapsei accesorii a interzicerii exercitării unor drepturi se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. Având în vedere prevederile art. 45 din C. pen., inculpatul va executa pedeapsa complementară și pedeapsa accesorie cea mai grea, respectiv interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, și a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o durată de 1 (un) an și 6 (șase) luni.

În temeiul art. 25 alin. 1 și alin. 3 din C. pr. pen., dispune desființarea totală a înscrisurilor care au fost falsificate de către inculpat pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale, respectiv următoarele înscrisuri:

a) dispoziția/declarația de plată externă (Formularul – date confidențiale -;

b) anexa nr. 13 Declarașie (Formular BCR), cu mențiunile introductive «Către: Banca Comercială Română S.A.; în atenția:» – date confidențiale -;

c) înscrisul intitulat «Declarație privind sursa fondurilor» – date confidențiale -;

d) formularul BCR intitulat «Anexa 2 — Solicitare constituire depozit în condiții negociate», – date confidențiale –;

e) formularul BCR intitulat «Anexa 2 — Solicitare constituire depozit în condiții negociate», – date confidențiale -;

f) formularul BCR intitulat «Anexa 2 — Solicitare constituire depozit în condiții negociate» – date confidențiale -;

g) formularul BCR intitulat «Anexa 2 – Solicitare constituire depozit în condiții negociate» – date confidențiale -.

În baza art. 274 alin. 1 C. pr. pen., va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, respectiv a sumei de 4.000 de lei, din care 2.250 de lei reprezintă cheltuieli judiciare avansate de stat pentru instrumentarea cauzei în faza de urmărire penală.

Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică, astăzi, 15 septembrie 2021.

Document: Încheiere de şedinţă 5/2021, 15.09.2021.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Conserve politico-mediatice s-au aliat pentru a răsturna „regimul Iohannis”: Năstase, Tăriceanu, Roman, Severin, Vosganian, Marga, Nistorescu, Cristoiu, Dinescu, Bușcu, Știreanu, Savaliuc

* Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* „Rușine, Cîțu!” Tatăl unei victime de la Colectiv îl critică dur pe premier pentru asocierea cu Piedone la deschiderea anului școlar

* Orban: „Klaus Iohannis poate rezolva criza politică într-un «tête-à-tête» de 15 minute. Nu știu de ce nu o face, e obligația sa constituțională”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Trioul universitar care a extras un profesor afgan din ghearele talibanilor: Radu Carp – Cristian Preda – Marian Preda. „Era în pericol de a fi linșat de talibani”

* Scos de alegători din Parlament, Victor Ponta își dă salariu 5.000 de euro pe lună de la partidul său, unde s-a angajat consilier juridic, pe bani publici

* Traseist PSD-PNL-PMP-UNPR, fost deputat: 5 ani de închisoare pentru o șpagă de 5,3 milioane de euro

* Minciunile anti-vaccinistei Șoșoacă au blocat contul de YouTube al Senatului!

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -