luni, noiembrie 25, 2024
AcasăDiasporaMesaj îndurerat din DIASPORA. "Vreți să fiți prizonierii lor? Vreți din nou...

Mesaj îndurerat din DIASPORA. „Vreți să fiți prizonierii lor? Vreți din nou într-o colivie a granițelor? Simțim cum rădăcinile ni se rup încet-încet de patria-mamă”

-

Dumitru Chihaia, român stabilit în Belgia, originar din Fălticeni, a scris un text răvășitor despre starea actuală a României și raportarea ei la justiție, democrație, dar și la propria diasporă.

Chihaia s-a implicat în organizarea protestului de duminică, 3 februarie, din fața Ambasadei române de la Bruxelles.

Textul lui Dumitru Chihaia

Nu vă vedem bine din Belgia! Români, deșteptarea!

Protestul de ieri din capitala Europei, desfășurat sub un soare mult prea generos pentru o zi de februarie, a fost organizat de un grup revoltat de români care locuiesc și muncesc în Belgia. Acești oameni și-au sacrificat o duminică însorită și au venit, cu mic cu mare, să trimită un mesaj către România.

- Advertisement -

Oare l-a auzit România?! Oare România își mai aude cetățenii? Oare îi mai pasă de aceștia, de dorințele și așteptările lor?! Pentru că nouă, românilor plecați în toate zările, ne mai pasă de România și de aceea ieșim și ne arătăm revolta. De aceea ieșim și ne strigăm revolta: pentru că simțim cum rădăcinile ni se rup încet încet din patria-mamă și simțim cum românismul dispare odată cu rădăcinile acestea. Vedem cum România moare cu voi în ea și vedem cum voi, românii de acasă, ați încetat să mai visați la o „țară ca afara”, la spitale, la școli, la drumuri și în general ați început să credeți că sunteți bine și că nu mai aveți nevoie de nimic. Ei bine, așa au murit și părinții voștri sub papucul comunist: au crezut că au tot, că e destul, că se pot opri și da, au crezut propaganda aceea care le vorbea despre ororile societăților din vest, ale democrațiilor funcționale și reale.

Dumitru Chihaia, în costum popular românesc

Ce vrem noi ca România să fi auzit e că noi vedem de aici o țară bolnavă, o țară care și-a pierdut cursul și regresează spre un trecut nu foarte glorios, spre un trecut despre care mai vorbim doar din an în an, la ceas de comemorare a unei așa-zise Revoluții. Îi spun „așa-zise Revoluții” pentru că îmi pare că atunci am scăpat oarecum de comuniști, dar am ratat momentul unei adevărate revoluții lăuntrice, a unei revoluții a spiritului cetățenesc, a românismului în general. Oare chiar a murit românismul sub anii grei ai comunismului?! Oare vrem înapoi acolo?

Eu cred că trebuie să ne sperie măcar gândul acesta și să încercăm să ne deschidem ochii și să vedem ce se întâmplă în jur. Și câte nu ați vedea dacă ați face-o: copii cărora le îngheață picioarele pe drumul spre școală, copii care nu au haine, copii cărora le îngheață pixul în mână – atât acasă, cât și la școală -, bătrâni care stau doi în pat și 12 într-un salon de spital, unde numărul lor este depășit doar de numărul gândacilor, unde doctorii sunt din ce în ce mai puțini, nu mai puțini decât sunt bani, o țară unde vă mor cei apropiați pe drumurile patriei, o țară unde hoții conduc minți strălucite, unde impostura a devenit metoda prin care poți urca la funcții de demnitate publică, o țară, da, unde pâinea și circul sunt singurele interese reale ale unui guvern și ale unui parlament pe care ați ales să nu îl alegeți, fiindu-vă impus de o minoritate prea slab informată pentru a putea lua o decizie cântărită altfel decât în ulei și zahăr.

- Advertisement -

Și poate că aveți dreptate, ce știm noi românii din Belgia sau din alte țări?! Ce știm noi ce e greul când noi am ales să plecăm și să ne căutăm fericirea în alte părți. Ei bine, da, eu vă dau dreptate, poate am uitat greul ăla care ne-a făcut bagajul și l-a pus la ușă. Dar dacă azi am ieșit în stradă, ca multe alte dăți, e pentru că uitați, am plecat și nu am putut să ne rupem de voi, de țară. Vă vizităm poate în fiecare an, vă vorbim despre câte ați putea face, vă spunem cum fac alții lucrurile să meargă, uite, ieșim și în stradă și vă arătăm că mergeți pe un drum profund greșit. Da, aveți dreptate, nouă ne este bine, suntem plătiți corect, muncim 8 ore pe zi, avem timp de hobby-uri (mă dau exemplu), mergem cu încredere la un spital și câte altele nu sunt bune pentru noi de aici? Și am putea tăcea și am putea să uităm trecutul și să nu ne mai gândim la voi.

De ce nu o facem?! De ce oare nu putem să ne spunem: nouă nu ne mai pasă?! Aș vrea să fiu destul de deștept să vă răspund eu la asta, dar nu sunt. Însă ce știu e că nu sunt singur și că uitați, românii din toată lumea, și nu puțini, vă spun să recitiți imnul și să vă deșteptați o dată pentru totdeauna… Să vă deșteptați! Deșteaptă-te, române!

Și nu e că o veți face așa, la strigătul nostru, la strigătul copiilor voștri care nu vă sunt alături la bătrâneți, la strigătul părinților care și-au lăsat în urmă copiii. Nu, nu o veți face azi și acum. O veți face ca de obicei prea târziu. Vă veți trezi într-o zi, veți vedea că nu sunteți bine, veți constata că vă afectează direct tot circul din jur, toată batjocura și tot miștoul propagat de media, și atunci da, o să ieșiți din nou să muriți pe caldarâm, o să ieșiți din nou să faceți scut uman împotriva unor dictatori care au înțeles azi unde au greșit foștii comuniști: acolo unde vă țineau într-o colivie a granițelor, azi transformată într-o colivie în care informația care vă parvine este filtrată și care vă spune că sunteți liberi când de fapt sunteți prizonierii lor.

De ce vreți să ajungeți acolo?! De ce nu azi, când încă puteți schimba ceva prin vot, prin metode democratice, când vă e alături toată Europa și toate țările din alianța Nord-Atlantică?!

Mesajul nostru, al românilor din Belgia, se îndreaptă mai ales spre voi, spre românii din România. Destul am trimis mesaje către politicieni, aceștia nu au urechi decât pentru sunetul banilor, pentru șușotelile parșive a unor înțelegeri unde voi sunteți monedă. Și da, mesajul nostru, este un îndemn la trezire și un îndemn la a schimba lucrurile pentru care azi alegeți doar să cârcotiți și să râdeți amar.

Mesajul nostru?! România, nu vă mai vedem bine! Și nu, nu e un mesaj critic, e doar o constatare rece și poate dureroasă. Noi vă suntem alături, suntem gata să punem umărul să vă ajutăm să construiți o altă Românie. Nu ne mai interesează de Dragnea & Co. De azi, atenția nostră se îndreaptă către voi, spre români, spre acei români care își doresc altceva de la România.

CITIŢI ŞI:

Andrei, şef de promoţie la Oxford, se întoarce acasă. „Să schimbăm România ca PAŞOPTIŞTII!”

Povestea afacerii turistice din Franţa a lui Doru Oprea, omul rănit în 10 august

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -