luni, noiembrie 25, 2024
AcasăLumeaIohannis și Stoltenberg, discuții la București despre noua rachetă a lui Putin

Iohannis și Stoltenberg, discuții la București despre noua rachetă a lui Putin

-

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut o vizită în România unde s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis și alți oficiali. Discuțiile au fost centrate pe noua realitate creată de amenințarea nucleară a Rusiei, care, prin noua rachetă balistică, poate lovi orice oraș din Europa.

SSC-8 este o rachetă de croazieră, lansată de la sol care poate transporta încărcătură nucleară cu o rază de acțiune de 2.500 de kilometri. Primul test de zbor a fost în 2008, primul test de lansare a fost în 2014. Racheta a intrat în dotarea armatei ruse, încălcând astfel Tratatul de Neproliferare a Rachetelor cu Rază Medie de Acțiune (INF).

Iohannis și Stoltenberg, discuții la București despre noua rachetă a lui Putin

„Domnul Președinte Klaus Iohannis și cu mine am discutat, de asemenea, și Tratatul INF. Rusia a implementat un nou tip de rachetă, care încalcă Tratatul. Această rachetă, SSC-8, are capacitate nucleară, este dificil de depistat, poate ajunge în orașele europene”, a anunțat Jens Stoltenberg într-o declarație de presă făcută la Palatul Cotroceni.

- Advertisement -

NATO i-au dat lui Vladimir Putin, în luna decembrie, un ultimatum de 60 de zile în ce privește retragerea acestei rachete din arsenalul rusesc. Ultimatumul expiră sâmbătă, 2 februarie. Din acel moment, tratatul de neproliferare între NATO și Rusia se anulează. Nu există niciun semn că reprezentanții Kremlinului vor face vreun pas înapoi.

„Trebuie să ne pregătim, deci, pentru o lume fără Tratatul INF și autoritățile militare NATO au început deja să se intereseze de consecințe. NATO trebuie să mențină un element eficient de descurajare, precum și o apărare foarte credibilă și puternică”, a declarat domnul Stoltenberg, secretarul general al NATO, adăugând că „trebuie să avem în vedere însă și noi inițiative, pentru că o nouă cursă a înarmărilor nu ar fi în interesul nimănui”.

Rusia a fabricat în jur de 100 de rachete SSC-8 în 2018

În februarie 2017, reprezentanți oficiali ai SUA au raportat că Rusia a desfășurat două batalioane de rachete SSC-8, se arată într-un raport publicat de Missile Threat.

Unu batalion a fost desfășurat la baza de teste de rachete rusești situat în Kapustin Yar, sud-vestul Rusiei. Al doilea a fost mutat în decembrie 2016 de la Kapustin Yar la o bază operațională necunoscută, se arată în același raport.

- Advertisement -
Lansator rusesc de rachete cu rază medie de acțiune cu încărcătură nucleară – Foto Wikipedia/Vitaly V. Kuzmin

„Fiecare batalion cuprinde patru lansatoare, fiecare lansator fiind dotat cu șase rachete estimate. În decembrie 2018, Rusia a produs aproximativ 100 de rachete SSC-8”, conform datelor publicate de Missile Threat, un site specializat în prezentarea și descrierea rachetelor.

SSC-8 reprezintă o amenințare pentru cetățenii Uniunii Europene

Noua cursă a înarmărilor a fost declanșată de Vladimir Putin în martie 2018, cu câteva zile înainte de alegerile pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. În acel eveniment, liderul de la Kremlin a prezentat noile arme, susținând că aceste rachete vor putea în curând să lovească orice țintă de pe glob.

Vladimir Putin a luat la țintă Uniunea Europeană cu noile rachete cu rază medie de acțiune- Foto Facebook/Vladimir Putin, pagina oficială

SSC-8 reprezintă, în primul rând, o amenințare pentru siguranța cetățenilor din Uniunea Europeană, iar în al doilea rând un motiv de îngrijorare pentru Pentagon care vede în acest pas făcut de Rusia un pericol la adresa stabilității globale.

„România, după cum am spus de multe ori, susține cu fermitate consolidarea Alianței. Este cea mai puternică alianță care a existat vreodată, dar ca să rămână așa este nevoie de multă muncă. Ne bazăm pe o relație transatlantică solidă, care este indispensabilă pentru securitatea și prosperitatea spațiului euro-atlantic”, a declarat președintele Iohannis, susținând importanța NATO în noul context creat.

De săptămâna viitoare, cetățenii Uniunii Europene se vor trezi sub amenințarea directă a rachetelor nucleare rusești, o amenințare care n-a existat în ultimii 33 de ani de la încheierea trataului de neproliferare. Acesta a fost semnat în anul 1987 de către președintele URSS Mihail Gorbaciov și președintele SUA Ronald Reagan.

CITIȚI ȘI:

„Modelul Belarus” seamănă cu cel al PSD. Lukaşenko introduce taxe pentru proteste, Dragnea merge pe amenzi

APOCALIPSA rece. Berea îngheaţă în sticle, baloanele de săpun – instant, apa fiartă devine zăpadă. Au dat foc şinelor de cale ferată, în Chicago!

Venezuela, în pragul războiului civil, din cauza confruntării dintre SUA și Rusia pe tema recunoașterii noului președinte interimar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -