Miercuri, 20 ianuarie 2020, ora 12.00 – ora locală (19.00 la București). Joseph Biden (78 de ani) depune jurământul de președinte al SUA, iar Kamala Harris (56 de ani) pe cel de vicepreședinte. Festivitatea are loc la Capitoliul din Washington, locul asaltului violent din din urmă cu două săptămâni.
La 14 zile de la rănirea gravă a democrației americane chiar în inima ei, aceeași democrație își arată forța prin instalarea fermă la Casa Albă a celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite: Joe Biden. Predecesorul său, Donald Trump (74 de ani), puternic asociat cu violențele din 6 ianuarie, a părăsit Casa Albă cu câteva ore mai devreme, cu avionul prezidențial – Air Force One – în direcția Florida.
Trump a ținut morțiș să plece din Washington ca președinte, iar pentru asta a sacrificat ritualul tradițional al predării de ștafetă. Gestul său de a-l evita pe Joe Biden, prin refuzul de a participa la ceremonia de instalare a acestuia, gest puternic criticat în SUA, a fost unul de golănaș de cartier. Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva a fost în urmă cu 152 de ani! În 1869, democratul Andrew Johnson a refuzat să participe la instalarea succesorului său, republicanul Ulysses Grant.
În ultimul său discurs ca președinte al SUA, ținut la Baza Andrews, Trump a promis că se va întoarce „într-o formă sau alta”. A sunat a amenințare din partea unui personaj ranchiunos, care nu știe să piardă! Ranchiuna s-a văzut și în textul discursului: Trump nu l-a menționat nici măcar o dată pe Biden, lucru neobișnuit în asemenea circumstanțe. Grija lui, pe final de mandat, a fost să grațieze aproape 100 de persoane, multe din camarila sau chiar din familia sa.
„Jur solemn să îndeplinesc cu bună-credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”, a spus solemn Joe Biden.
În discursul ce a urmat depunerii jurământului, Joe Biden a promis să fie „președintele tuturor americanilor”. Cuvintele-cheie folosite de noul președinte: „unitate”, „împreună”, „adevăr”.
Joe Biden a mers pe esplanadă alături de soția sa, Jill Biden (69 de ani). El a fost însoțit și de vicepreședinta Kamala Harris, care a venit împreună cu soțul ei.
Joe Biden și-a început discursul adresându-i mulțumiri unei asistente medicale din statul Michigan, Lori Marie Key, care a cântat Amazing Grace în fața Monumentului lui Lincoln.
Joe Biden a dedicat acest moment, în care a vorbit despre memorie și vindecare, celor peste 400.000 de victime pe care pandemia de Covid-19 le-a făcut în SUA.
„Dacă există îngeri în Rai, ei sunt asistente și infirmieri. Știm din experiența familiilor noastre ce-ați făcut pentru noi, curajul de care ați dat dovadă și durerea pe care ați absorbit-o de la ceilalți. Așa că vă mulțumim. Vă mulțumim”, a spus Joe Biden.
VIDEO: Festivitatea de la Casa Albă
Fragmente din discursul lui Joe Biden
- „E ziua Americii, e ziua democrației!”
- „Violențele au încercat să zdruncine SUA în urmă cu câteva zile, dar democrația a învins.
- Constituția și puterea națiunii noastre sunt mai rezistente decât adversarii noștri.”
- „Rar au existat amenințări mai mari decât cea pe care o înfruntă acum întreaga lume.”
- „Ca să ne vindecăm, trebuie să ne aducem aminte. Uneori amintirile sunt dureroase, însă doar așa ne putem vindeca. Este important să facem asta ca națiune. De aceea ne aflăm azi aici.”
- „Între apus și răsărit, să lăsăm luminile să strălucească în întuneric de-a lungul bazinului sacru și să ni-i amintim pe toți cei pe care i-am pierdut” (cei peste 400.000 de americani morți din cauza Covid-19 – n. red.).
- „Vă cer un moment de reculegere în memoria celor care au murit în pandemie.”
- „Vom face dreptate pentru toată lumea. Împreună putem face din nou America forța principală a binelui în lume.”
- „Lupta pentru democrație e perenă și nu se încheie niciodată.”
- „Cer tuturor un nou început, în care să ne respectăm reciproc, să respingem violența limbajului și manipulările, să fim uniți. America poate fi mai bună de atât.”
- „În aceste luni, în acești ani am văzut cu toții cât de nocivă e minciuna. De aceea, trebuie să luptăm împreună pentru adevăr, pentru triumful adevărului asupra minciunii.”
- „Neînțelegerile nu trebuie să ducă la divizarea țării. Voi fi președintele tuturor americanilor.”
- „Trebuie să oprim acest război care îi opune pe democrați republicanilor, pe albaștri celor în roșu, pe cei din rural împotriva celor din urban.”
- „În eforturile pe care trebuie să le facem, avem nevoie de toți, umăr la umăr. Trebuie să acționăm ca o singură națiune unită. Așa cum scrie și în Biblie, vom trece prin greutăți împreună.”
- „Vom repara alianțele noastre externe și vom conduce nu doar prin exemplul puterii, ci prin puterea exemplului.”
- „Ne vom îndeplini obligația de a lăsa copiilor noștri o lume mai bună.”
- „Voi apăra Constituția, democrația și America și voi face totul în serviciul public, nu pentru binele personal.”
- „Dumnezeu să binecuvânteze America, Dumnezeu să ne binecuvânteze trupele!”
Momente artistice la festivitatea de la Washington
- Jennifer Lopez (cântăreață latino), invitata vicepreședintei Kamala Harris, a interpretat „This land is your land”.
- Lady Gaga a cântat imnul SUA.
- Amanda Gorman a recitat un poem. Artista de 22 de ani este cel mai tânăr poet invitat la inaugurare în istoria recentă.
- Yolanda Adams (cântăreața de gospel) a interpretat „Hallelujah”.
George W. Bush, Bill Clinton, Mike Pence
La festivitatea de la Capitoliu au participat și doi republicani de rang înalt, împreună cu soțiile lor: fostul președinte George W. Bush și vicepreședintele aflat la final de mandat, Mike Pence. De asemenea, foștii președinți democrați Bill Clinton și Barack Obama.
La ceremonie au sosit, pe rând:
- Barack și Michele Obama (democrați)
- Bill și Hillary Clinton (democrați)
- George W. și Laura Bush (republicani)
- Mike și Karen Pence (republicani).
Mesajul lui Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis, i-a felicitat miercuri pe președintele Joe Biden și pe vicepreședinta Kamala Harris.
„Felicitări președintelui Joe Biden și vicepreședintei Kamala Harris. Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm și să aprofundăm parteneriatul strategic în beneficiul popoarelor noastre și să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”, a scris Klaus Iohannis în mesajul său.